Zbog nove drame s MiG-om Predsjednica bez najave posjetila pilote HRZ-a

ožujak 17, 2017 maxportal
Share Button

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je nenajavljeno je obišla i zrakoplove Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te se susrela s pilotima, kako bi se, u kontekstu nedavnog Izvješća o stanju MiG-ova, na licu mjesta detaljno upoznala sa stanjem borbenih zrakoplova MiG-21.Nakon razgovora s pilotima i uvidom u stanje Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica ostaje zabrinuta stanjem materijalnih resursa, konkretno zrakoplova MiG-21.

Naglasila je važnost borbene spremnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te sigurnosti zrakoplova kao temelja za obavljanje zadaća.

Kazala je kako nikada neće dopustiti ugrožavanje ljudskih života, ni u zraku, ni na zemlji. Posebno je pohvalila hrabrost i srčanost pilota koji svakodnevno ispunjavaju sve svoje zadaće te odlučno i beskompromisno štite hrvatsko nebo i teritorij, osiguravajući time nacionalnu sigurnost.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga i nadalje će se snažno zalagati za modernizaciju materijalnih resursa te da se tijekom 2017. godine donese konačna odluka o kupnji novih borbenih zrakoplova.

Posjet Predsjednice svakako treba promatrati u kontekstu novog incidenta koji sdogodio jučer. MiG-u 21 se tijekom leta ugasio motor, no ipak nije pao. Pilot je uspio ponovno upaliti motor i sigurno sletjeti u zračnu bazu na Plesu. Incident se dogodio na letu iznad Brodsko-posavske županije.

O tome je danas govorio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević kada je ocijenio da je stanje s MiG-ovima zabrinjavajuće, ali da nacionalna sigurnost nije ugrožena te da je “prizemljeno ono što je neispravno” jer je sigurnost pilota na prvom mjestu.

“Možete samo zamisliti kako je našim pilotima svaki dan kada trebaju ući u MiG i izvršiti svoje zadaće, a ne znaju hoće li sletjeti. Treba li nam još jedan slučaj koji smo imali, da nam avion padne, pilot pogine ili da, s druge strane, taj MiG padne na neko naseljeno mjesto”, izjavio je ministar Krstičević

Foto:uredpredsjednice

 


Komentari
Share Button

TAG