“Zbog zataškavanja nasilja Borisa Lalovca HDZ treba smijeniti Dinka Cvitana!”

15 siječnja, 2017 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Državno odvjetništvo 4 mjeseca nije učinilo ništa kako bi zaštitilo žrtvu obiteljskog nasilja. Bajić i Cvitan dosad su štitili korupciju i kriminal, a sada vidimo i obiteljsko nasilje – izjavila je u sinoćnjoj Bujici dr. Željka Markić, predsjednica Udruge “U ime obitelji”.



Dodala je da i Most ima svoj dio odgovornosti i da bi zajedno sa HDZ-om, u Hrvatskom saboru trebao pokrenuti pitanje odgovornosti Dinka Cvitana, Glavnog državnog odvjetnika, zbog sumnji u zataškavanje obiteljskog nasilja Borisa Lalovca.

Trebalo je jako puno hrabrosti gospođi da izađe u javnost. Posebno nakon poruka koje je dobivala iz SDP-a i Državnog odvjetništva. Svi su joj, na neki način, poručili da šuti i da ne govori o nasilju koje je pretrpjela te da ne izlazi u javnost…

Tako da joj treba čestitati na hrabrosti! Nakon pretrpljenog straha, sada se još izložila cijeloj javnosti koja je komentira, prosuđuje, a neki je čak i osuđuju! Ona je s ovim poručila da joj je dosta – rezolutna je dr. Markić i nastavlja:

– Institucije kao da su pred njom postavile prepreke, a ona ih je sada prevladala, što možemo povezati s činjenicom da je gospođa kanadska Hrvatica i da je naučila neke standarde u Kanadi.

TREBA TRAŽITI ODGOVORNOST GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA

Dr. Markić je nastavila o DORH-u:

– Nevjerojatno je da se ima obraza poslati priopćenje medijima, 4 mjeseca nakon što je gospođa prijavila slučaj policiji! A svi protokoli za postupanje u slučaju obiteljskog nasilja kažu da i Državno odvjetništvo mora postupati žurno! Zamislite, oni nama u siječnju kažu da od rujna prošle godine, kada je podnijeta prijava policiji, ispituju opravdanost! To je nedopustivo. Tu treba tražiti odgovornost Državnog odvjetnika i vidjeti je li moguće da je zbog toga što je njezin suprug visoko pozicioniran, ova gospođa, žrtva nasilja, stavljena u podređeni položaj…

Gospođa je čak otišla u Državno odvjetništvo raspitati se što je s njenim slučajem – nastavila je Markić i dodala: – Poslali su je doma!

Čula sam nevjerojatne komentare tipa, zašto je gospođa izašla u javnost… Pa, što da ona još napravi?! Što joj je preostalo – pita se predsjednica Udruge „U ima obitelji“…

Komentirala je videosnimku Lalovčeva nasilja koju je u srijedu pustila Bujica:

– Prestrašno! Taj prezir… Te prijetnje… Kad slušate taj razgovor, zbilja vam je svega dosta. Ovih dana mi se javilo toliko žena koje govore da im je prestrašno bilo slušati takvo psihičko zlostavljanje nekoga, uopće ne ulazim u fizičko… A čuli smo gospođu koja je rekla da će joj suprug razbiti kompjutor koji je u vlasništvu njezine firme. Ona je tu opremu morala prebaciti kod majke da bi se od njega maknula. Ona je bila u strahu!

IZJAVA ARSENA BAUKA ZAPARALA MI JE UŠI!

Ključno je pitanje: zašto Državno odvjetništvo nije obavilo svoj posao? Zašto Državni odvjetnik i njegovi suradnici nisu poduzeli što su trebali i je li to povezano sa činjenicom da se radi o potpredsjedniku SDP-a – jasna je dr. Željka Markić.

Dr. Markić je također rekla da bi i Davor Bernardić trebao radi političke vjerodostojnosti SDP-a, ispitati zašto su Zoran Milanović, Milanka Opačić, Igor Dragovan i Orsat Miljenić štitili Borisa Lalovca i okrenuli leđa gospođi Tončiki Anastasiji Lalovac kada je vrhu SDP-a dostavila materijale koji upućuju na obiteljsko nasilje čovjeka kojeg su unatoč svemu – stavili na listu za Sabor.

Zaparalo mi je uši kada sam čula da je Bauk u izjavi o Lalovcu spomenuo njihovo dijete. Sada su svima puna usta toga djeteta i stavljaju odgovornost na majku, a ne na onoga tko je tu ženu u obitelji zlostavljao – komentirala je dr. Markić medijske spinove pojedinih SDP-ovaca koji i nakon svega, pokušavaju zaštititi obiteljskog nasilnika.

KAJKIĆ: DORH JE TREBAO REAGIRATI U ROKU 72 SATA, A NE ČEKATI 4 MJESECA!

Protokole o postupanju u slučaju obiteljskog nasilja o kojima je govorila dr. Markić, tijekom javljanja u Bujicu komentirao je Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije. Optužio je DORH da je prekršio protokole:

– Kolege su više nego profesionalno odradile policijski posao. Zapelo je očito, na DORH-u. U 4 mjeseca, nakon što su policijski službenici iz PU zagrebačke podnijeli kaznenu prijavu zbog obiteljskog nasilja protiv Lalovca, očito je zakazao sustav Državnog odvjetništva koje nije poštivalo protokole. Trebali su postupiti žurno. To podrazumijeva 72 sata nakon podnošenja prijave. A vidimo koliko je vremena prošlo…

Državni odvjetnik trebao je razgovarati sa žrtvom i predložiti određene mjere. Trebale su biti izrečene sigurnosne mjere, odnosno mjere opreza, kao što je zabrana približavanja žrtvi. Državni odvjetnik trebao je žurno izvršiti uvid u dokaze i materijale koje mu je dostavila policija. Ukoliko mu nešto nije jasno, mogao je razgovarati sa oštećenom i počiniteljem. I trebao je podignuti optužnicu i od suca istrage zatražiti pritvor za počinitelja! D

ržavno odvjetništvo nije uopće postupalo dok se slučaj nije pojavio u medijima! Oni su prekršili sve zakonske rokove. I sama gospođa kaže da je Lalovac dobar sa Dinkom Cvitanom i bivšim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem… Sjetite se samo kako je zadnjih godina funkcionirao sustav MUP-a i DORH-a sa Ostojićem, Dominićem, Bertinom, Cvitanom i Bajićem... To je okosnica opstrukcije progona onih koji su im po volji i osovina progona onih koji im nisu bili po volji.

Ovdje je nesporno napravljen propust Državnog odvjetništva!Sada samo ostaje pitanje postoji li želja struke i politike da se utvrdi tko je za to odgovoran. Sjetite se samo kako su svojedobno zaštitili Zorana Milanovića od optužbi za zlouporabu položaja u gospodarskom poslovanju. Nakon kaznene prijave u aferi Madison, nakon konkretnih dokaza, on je u slučaju ispitan kao svjedok, a ne kao osumnjičenik!

MARKIĆ: – Zadnjih 15 godina se u vrhu DORH-a izmjenjuju dvije osobe: Mladen Bajić i Dinko Cvitan. I Most i HDZ znaju da je najveći problem u Hrvatskoj korupcija. Ako je to zaista problem, ako je problem pogodovanje po političkoj liniji, a dvije osobe se izmjenjuju na čelu DORH-a 15 godina, što uopće nije europski standard, onda je pitanje tko na funkciji drži te osobe, koje očito ne rade svoj posao, pa i u slučaju Lalovac.

VRIJEĐANJE ANICE MARTINOVIĆ, BLANKE VLAŠIĆ, PREDSJEDNICE…

Predsjednica Udruge “U ime obitelji” žestoko je kritizirala i Sarnavkine B.a.B.e. koje su po njezinom mišljenju, izgubile svaku vjerodostojnost:

– Podvojeni kriteriji „Baba“ za različite žene u ovome društvu nisu do izražaja došli samo u ovom slučaju. Sjetite se samo kako je Ranko Ostojić svojedobno uvrijedio Anicu Kovač, I „Babe“ su šutjele. Šutjela je i pravobraniteljica… Sjetite se slučaja Blanke Vlašić koju su napadali zato što je rekla da je vjernica i da joj to daje snagu u sportu. Nisu reagirali…

Imamo slučajeve sustavnog vrijeđanja i omalovažavanja žena u društvu, a te udruge ne ragiraju. Sada je to kulminiralo vrijeđanjem predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović. I te udruge ne samo da šute, nego su na strani onih koji vrijeđaju! Istupaju na lijevim portalima koji su financirani javnim novcem i sudjeluju u vrijeđaju predsjednice! Oni se ne slažu sa svjetonazorom tih žena, pa valjda smatraju da ih je opravdano vrijeđati i omalovažavati, a u slučaju Lalovac, čak i zlostavljati!

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je također u slučaju Lalovac, reagira nedopustivo sporo – kaže Markić i nastavlja: – Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova više se bavi promicanjem rodne ideologije, nego zaštitom žena! Najveći problem žena vezan je uz diskriminaciju koju doživljavaju kada idu na porodiljne dopuste. Ali to nije u fokusu…

I MOST SE MORA IZJASNITI!

Za očekivati je da vladajuća većina na čelu sa HDZ-om, sada postavi pitanje odgovornosti prvog čovjeka DORH-a Dinka Cvitana zbog očitog nedjelovanja i mogućeg zataškavanja u slučaju Borisa Lalovca. Ako se to ne dogodi, znači da vode istu politiku kakvu je vodila prošla vlast Zorana Milanovića. Potrebno je osigurati da na čelo DORH-a dođe osoba koja neće pogodovati ni SDP-u, ni HDZ-u i koja će raditi u interesu svih građana Hrvatske – rezolutna je dr. Markić.

Na upit što je s Mostom i štite li pojedinci iz te stranke Dinka Cvitana, Markić je odgovorila: – Ne znam tko štiti Cvitana ili Bajića, tko god da ih štiti ne misli se ozbiljno obračunati sa korupcijom, kriminalom pa ni obitleljskim nasiljem.

Nakon ovog što je prošla gospođa Lalovac, a visoko je obrazovana i suprug joj je na visokoj poziciji, kako možemo očekivati da će se druge žene uopće usuditi potražiti pomoć policije i ovakvog DORH-a – zapitala se još jednom predsjednica Udruge „U ime obitelji“ i zaključila: – Poruka koja dolazi iz vrha i koja je upućena gospođi Lalovac da šuti i da sve ostavi u četiri zida, je ono protiv čega se treba boriti.

Maxportal/foto:screenshot


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->