Naslovna » Naslovna » Ogorčeni branitelji: Ministre, ovdje će nas umrijeti više nego u Oluji, ali ne odustajemo
nevenkatopalusic[

Ogorčeni branitelji: Ministre, ovdje će nas umrijeti više nego u Oluji, ali ne odustajemo

Share Button

TO SE ZOVE TRAGEDIJA: Nevenka Topalušić, medicinska sestra iz Vrbovca,  heroina koja je preživjela najteže ratne bitke,  u Oluji je previjala ranjenog 18.godišnjeg sina, preživjela četiri snajperska metka, umrla je pred Ministarstvom branitelja. To  je velika i apsurdna TRAGEDIJA.

Kad je u akciji Oluja Banovin,i na prvoj liniji bojišnice,  na putu između Šestanj Brda i Dvora na Uni, naišla na ranjenike, među kojima je bio i njezin 18-godišnji sin Dubravko, previla ga,, zaliječila mu rane i nastavila dalje:

“Sine, rat, mama mora dalje”, pričala je hrabra žena, među ratnicima poznata po dugoj plavoj kosi svezanoj u rep, koja je od samog početka rata, kao viša medicinska sestra, u stopu pratila vojnike Druge gardijske brigade popularnih Gromova. S

Tako je bilo i u Oluji i nakon nje, do samog kraja rata, sve do akcije Una u Bosanskoj Dubici, 18. rujna 1995., u kojoj ju je neprijateljski snajper pogodio s četiri metka.

Njezini su suborci ležali oko nje mrtvi ili teško ranjeni. U najtežim trenucima njoj nije imao tko pomoći. Izvukla se, a nakon brojnih operaija u tijelu je  ostalo 28 gelera, kreće se uz pomoć invalidskih kolica i svakodnevno se bori s posljedicama ranjavanja. No, više od svega ljute je oni koji omalovažavaju njezin ulogu u ratu.

“Zašto neki ljudi na meni peru svoju savjest i govore mi kako sam privilegirana jer imam veliku mirovinu? Zar zdravlje ima cijenu. Svi su imali priliku ići u rat. Tko sam ja da im sudim? Ali neka ni oni ne sude meni i mojoj djeci”, govorila je Nevenka koja je 1991. osjetila snažnu želju da pridonese stvaranju bolje Hrvatske iako u Vrbovcu, gdje je živjela i radila kao medicinska sestra, nije bilo rata. Kod kuće je ostavila troje djece i puna entuzijazma otišla spašavati živote.

Prošla je sva ratišta i uvijek, bez puške ali sa svojom medicinskom torbom, ulazila najdublje u neprijateljski teritorij. Nakon rata četvrti je put postala majka.

Proživjela je ratni pakao, no nakon rata ni sekunde nije dvojila, da može vratiti vrijeme – sve ponovila. Zadnju poruka koju je napisala bila je upućena visoki časnicima: “Dragi zapovjednici(visokih činova ) s masu ordena i bog zna čega , vojska vam na ulici a vas ‘NEMA’!”

Smrt Nevenke Topalušić dodatno je ražalostila ionako nesretne branitelje koji prosvjeduju pred zgradom Ministarstva branitelja. Donijelo je tugu, ljutnju i bijes, ali i odlučnost koja je pojačana smrću drage prijateljice.

Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, organizatora prosvjeda, kaže da će današnji dan posvetiti preminuloj braniteljici. fah)

“Dogodilo se ono najgore što nitko nije želio. Od ponedjeljka je bila s nama, cijelu noć i cijeli utorak. Njoj je pozlilo oko 23 sata, hitna je odmah došla. Ne znam od čega je točno umrla”, rekao je Đuro Glogoškii dodao:

“Današnji dan odlučili smo posvetiti njoj. Nevenka Topalušić je to zaslužila. Nećemo spominjati one zbog kojih smo ovdje.”

Zagreb je sinoć pogodilo olujno nevrijeme, zbog kojeg je zagrebačka Javna vatrogasna postrojba odradila preko 150 tehničkih intervencija, no branitelji se nisu micali ispred zgrade Ministarstva. Unatoč lošem vremenu branitelji su ministru Matiću poručili:

“Ovdje će nas umrijeti više nego u Oluji, ali ne odustajemo!”


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

martina-dalic-niko-dalic

HOĆE LI MARTINA DALIĆ ODLUČIVATI O INI!? Njen suprug za četiri Vlade član je Uprave INA-e

NIKO DALIĆ, suprug Martine Dalić, novimenovane ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, član je Uprave Ine …

-->