Naslovna » Naslovna » Razumije li papa Franjo Europu ako mu je Nikolić savjetnik za proglašenje kardinala Stepinca svetim
papa, nikolić, 660x330

Razumije li papa Franjo Europu ako mu je Nikolić savjetnik za proglašenje kardinala Stepinca svetim

Share Button

SRBIJANSKI predsjednik i četnički vojvoda Tomislav Nikolić u petak je posjetio papu Franju u Vatikanu, a u razgovoru se dotaknuo i kardinala Alojzija Stepinca i njegove uloge u NDH te proglašenja  kardinala Stepinca svetim

Tema razgovora srbijanskog šefa države i poglavara Rimokatoličke crkve bila je i formiranje mješovitog povjerenstva Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve čiji bi zadatak bio razmatranje povijesnih činjenica iz Drugog svjetskog rata te uloga kardinala Stepinca u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, priopćeno je iz Nikolićeva ureda.

Tomislav Nikolić, koji je i danas ”zakleti i ponosni četnički vojvoda”, u srpnju je 2014. u pismu papi Franji istaknuo kako ”treba nastojati da se, zajedničkom mudrošću, ne načini potez koji bi bilo koga uvrijedio, imajući u vidu prošlost, iskustvo iz Drugog svjetskog rata i ulogu Stepinca u tom periodu”.

Laži na srbijanski način

Nakon povratka iz Vatikana za srbijanske medije komentirao je razgovore s poglavarom Rimokatoličke crkve:

“Rekao sam papi da je uloga kardinala u Drugom svjetskom ratu bila jako loša. U najmanju ruku nije smio prešutjeti milijun i više ubijenih građana samo zato što nisu katoličke vjere i to je jako loša uloga za vrijeme rata. Poslije toga Stepinac je doživio komunistički teror i možda je zbog toga Rimokatolička crkva zaključila da je mučenik”,- rekao je Nikolić koji tvrdi da mu je papa u jednom trenutku rekao da ”nigdje ne žuri po pitanju proglašenja kardinala za sveca”, prenosi B92.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić sinoć je izjavio da Srbija, jednako kao i Srpska pravoslavna crkva, ima nedvojbeno negativno stajalište o proglašenju kardinala Alojzija Stepinca svetim. Naglasivši kako od brojnih obveza i putovanja čak nije ni znao da srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić putuje u Vatikan, Vučić je voditelju RTS-arekao da o Stepincu pita ‘pogrešnog čovjeka’.

“Uvijek se ugrizem za jezik kad govorim o toj temi. Cijelu moju obitelj ubile su ustaše i sad tražite da kažem nešto pozitivno o čovjeku koji je, u najmanju ruku, tražio izliku za ljude koji su takve zločine počinili”, kazao je Vučić, izbjegavajući dalje komentare o Stepincu.

Nikolićev posjet Vatikanu nije dobro odjeknuo u dijelu hrvatske javnosti, a nejasnoća ima čak i među bliskim crkvenim krugovima. Postavlja se pitanje razumije li papa Franjo Europu, tragične događaje koje je proživjela, kako za Drugog svjetskog rata tako i u Domovinskom ratu, i ulogu i značaj kardinala Stepinca u odnosu na papinog gosta, srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića.

D. Lukić/foto:Tanjug

 

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

projekt-velebit-11

MARKO JURIČ: Vrijeme je za akciju, Hrvati moraju prestati biti narod sućutnih naricatelja

DOSTA je svih tih beskonačnih žalopojki o stradanju Hrvata. Raznih knjiga, dokumentarnih filmova, tribina, okruglih stolova …

-->