Polaganje vozačkog ispita od Nove godine postaje jednostavnije!

siječanj 1, 2019 maxportal
Share Button

Polaganje vozačkog ispita nakon Nove godine postaje jednostavnije. Barem što se tiče papirologije. Kandidati koji ispit polože, u policiju po vozačku odlaze s jednim papirom manje, a ispitivači na polaganje više neće morati nositi mnoštvo obrazaca.Papiri odlaze u prošlost jer i ispitivači u autoškolama postaju digitalni. Do sada su u predviđenom obrascu vožnju kandidata ocjenjivali kroz 70 stavki. Sada je sve u tabletu i aplikaciji. U planu je i video nadzor u autu, pišu Vijesti.hr

“Do trajanja ispita, sadržaja na ispitu, ukupnog vremena, prijeđene kilometraže, maksimalne brzine, prosječne brzine koju kandidat postigne. Tamo će se nalaziti i ispitna trasa kojom je kandidat vozio i polagao vozački ispit. Klikom na ikonicu, pokazuje nam koja je bila pogreška i u kom trenutku vremenski se događala”, kazao je Sinan Alispahić, pomoćnik glavnog tajnika HAK-a.

U HAK-u kažu, cilj je transparentnost provedbe ispita, ali i brže dobivanje vozačke dozvole.

“Nakon što kandidat položi vozački ispit, za nekoliko trenutaka uvjerenje u elektronskom obliku bit će na serveru MUP-a, odnosno HAK-a”, rekao je Alispahić.

No ostali papiri, poput liječničkog uvjerenja i uplatnica za sada se još uvijek trebaju nositi ili skenirati putem eGrađana. Za nekoliko mjeseci plan je uvesti i kamere koje bi ispitivači nosili sa sobom, a snimale bi cestu za vrijeme polaganja. Snimke će moći vidjeti i kandidati koji nisu položili.

Osim ispitivača vožnje, bit će digitalizirani i ispitivači propisa i prve pomoći. I ti testovi već odavno se polažu na kompjuterima, a jedini koji u ovom procesu još nisu digitalizirani su vozači.

MP/Foto:press

 

Komentari
Share Button