Za godinu dana volonteri Šumoboraca posadili više od 75. 000 sadnica

7 kolovoza, 2022 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Šumoborci kroz sadnju stabala i edukacije uče o klimatskim promjenama i pomažu u obnovi šuma.CO2MPENSATING BY PLANTING prvi je hrvatski i regionalni projekt za nadoknadu proizvedenih emisija CO2 sadnjom stabala. Kroz njegov edukativni program, simbolično nazvan Šumoborci, organizirane su edukacije u osnovnim i srednjim školama na temu učinaka klimatskih promjena, važnosti šuma i zaštite prirode. Volonteri Šumoborci sudjeluju i u akcijama pošumljavanja kojima pomažu u obnovi šuma širom Hrvatske.

Organizatori projekta CO2MPENSATING BY PLANTING su Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i agencija HEARTH koji su projekt pokrenuli prije malo više od godinu dana. Projekt je već do sada uključio tisuće volontera koji su posadili desetke tisuća novih sadnica, a povodom završetka prve godine projekta, o aktivnostima koje su provedene, ali i koje se planiraju u budućnosti govorili su predstavnici organizatora.

„Izrazito smo zadovoljni svime do sada ostvarenim. Nakon malo više od godine dana koliko traje ovaj projekt uspjeli smo u njega uključiti već 20-ak partnerskih kompanija i institucija koje sadnjom stabala nadoknađuju svoje emisije CO2. Do sada smo, uz veliku pomoć Hrvatskih šuma i naših izviđača, organizirali čak 42 akcije pošumljavanja na 10 lokacija u ukupno 7 gradova i općina.

U akcijama pošumljavanja do sada je sudjelovalo čak 3,750 volontera Šumoboraca koji su posadili više od 75,000 novih stabala.

Ono što nam je posebno drago je što su projekt prepoznale već brojne kompanije koje se rado uključuju sa svojim zaposlenicima, a broj škola koje žele sudjelovati u projektu svakim je danom sve veći. Osim što se posadi veliki broj sadnica, akcije pošumljavanja idealno su mjesto na kojemu volonteri od stručnjaka Hrvatskih šuma mogu puno toga naučiti upravo o održavanju, zaštiti i obnovi šuma.

Boravak na svježem zraku i osjećaj da vlastitim rukama možeš učiniti nešto dobro za prirodu i okoliš očito su inspiracija sve većem broju ljudi, pogotovo mladih, što je sjajno.“ – ispričao nam je Dan Špicer, glavni koordinator projekta CO2MPENSATING BY PLANTING ispred Saveza izviđača Hrvatske.

Uz akcije sadnje, organizatorima su iznimno bitne i edukativne aktivnosti koje, zajedno s partnerima, organiziraju u osnovnim i srednjim školama kroz edukativni program Šumoborci. Kako bi ono što nauče u teoriji mogli primijeniti i u praksi, učenici se nakon održanih edukacija uključuju u same akcije sadnje.

Izviđači, zajedno sa stručnjacima iz udruge Tatavaka, za srednje škole organiziraju radionice Klimatski kolaž. Kroz te radionice učenici, primjenjujući već stečeno znanje, uče o učincima klimatskih promjena, ali promišljaju i o tome što sami možemo napraviti kako bismo smanjili vlastito negativno djelovanje po klimu i okoliš. Sa stručnjacima Hrvatskih šuma i Ravnateljstva civilne zaštite izviđači provode i edukacije po osnovnim školama.

Do sada su u edukacije kroz program Šumoborci uključili 24 škole te proveli čak 51 radionicu u kojima je sudjelovalo 1725 učenika osnovnih i srednjih škola. U provedbi su pomogle i međunarodne institucije poput Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Američke ambasade.

 

Foto: Arena Hospitality Group

 

Kako bez Hrvatskih šuma ne bi bilo ni čitavog projekta, o nastanku projekta, ulozi Hrvatskih šuma i njihovih djelatnika i stručnjaka ispričao je predsjednik Uprave tvrtke Hrvatske šume d.o.o. Nediljko Dujić:

„Uspješna suradnja Hrvatskih šuma d.o.o. i Saveza izviđača Hrvatske započela je 2017. godine akcijom pošumljavanja požarom uništenih sastojina u Dalmaciji, koja je široj javnosti poznata pod nazivom “Boranka”. Suradnju smo nastavili kroz ekološki projekt CO2MPENSATING BY PLANTING, prvi takav projekt u Hrvatskoj kojem je cilj, sadnjom stabala, nadoknaditi emisiju CO2. Ovu akciju započeli smo prošle godine, a zajedničkim snagama nastavljamo ju provoditi i dalje.

Želim naglasiti dvije stvari koje su najznačajniji plod spomenute suradnje. U prvom redu to je činjenica da u akciji sudjeluju brojni volonteri koji nesebično odvajaju svoje slobodno vrijeme, kao i učenici koji nam se uvijek rado vraćaju te drugo, oni ne dolaze samo kao pomoć u pošumljavanju nego za njih, u konkretnoj situaciji na terenu, naši djelatnici provode edukacije.

Cilj edukacija je pobuditi kod učenika zanimanje za problematiku zaštite šumama i bolestima koje se u njima javljaju, ali i za konkretnu funkciju šuma te sve dobro što nam od šume dolazi. Na taj način kod mladih se potiče razvoj svijesti o vrijednosti šuma te važnosti pošumljavanja kojem su i sami doprinijeli

Foto: Arena Hospitality Group

 

Također, treba istaknuti činjenicu da uslijed klimatskih promjena kojima svjedočimo dolazi do značajnog oboljenja sastojina te njihovog sušenja. Takva stabla, nažalost, više nemaju sposobnost prirodnog oporavka i pomlađivanja, stoga je od presudne važnosti na tim prostorima intervenirati pošumljavanjem. Ovdje želim spomenuti nekoliko lokaliteta na kojima su volonteri i učenici, zajedno s našim djelatnicima, odradili odličan posao pošumljavanja. To su Draganić, u kojem je osušena sastojina zamijenjena autohtonim hrastom lužnjak te općina Barilović gdje je također vraćen otporni autohtoni hrast. Akcija je provedena i na lokacijama Marča, Kloštar Ivanić, Ivanić Grad te na otoku Čiovu.

Prema ciljevima Europske komisije i smjernicama sa Svjetske konferencije o klimi, pošumljavanje provodimo isključivo autohtonim vrstama, koje su zasigurno otpornije kako na bolesti, tako i na klimatske promjene koje su neminovne. Veseli nas činjenica da svakom akcijom imamo sve više volontera koji su svjesni važnosti zaštite šuma i svoje uloge u procesu pošumljavanja, na čemu im od srca zahvaljujem te pozivam i druge da nam se pridruže i ostave svoj pozitivan trag u prirodi.“ – izjavio je gospodin Dujić.

Agencija HEARTH thinking&doing jedan je od suorganizatora projekta CO2MPENSATING BY PLANTING. Prva je hrvatska, ali i regionalna agencija koja se bavi isključivo provedbom neprofitnih kampanja s područja društveno odgovornog poslovanja koje će prvenstveno biti na korist okoliša i zajednice.

„Danas je sadnja postala trend i možemo primijetiti da se o pošumljavanju priča na svakom koraku. A kada nešto postane trend, onda se svi žele ukrcati na taj vlak pa se tu onda zna svašta pojaviti. Naša priča je malo drugačija. Jedini u Hrvatskoj, a i šire, nudimo lokalnu sadnju kojom kompanije i pojedinci mogu kompenzirati svoj ugljični otisak, kroz projekt CO2MPENSATING BY PLANTING.

Ono na što smo u HEARTH-u ponosni i što daje kredibilitet cijeloj priči je činjenica da se ovaj projekt odvija u suradnji s Hrvatskim šumama, koje o posađenim sadnicama brinu još godinama nakon sadnje i osiguravaju njihov rast.

A druga stvar je da ne sadimo bilo gdje, nego na područjima koja su uništena djelovanjem klimatskih promjena pa već samom sadnjom anuliramo dio negativnih posljedica globalnog zatopljenja. Ono u što svaki naš partner može biti siguran je to da će stablo posađeno danas, nastaviti ‘raditi’ svoj posao i upijati CO2 iz zraka još dugo nakon što on ode u mirovinu.“ – kazao je Igor Mladinović, direktor agencije HEARTH.

R.I. /Foto: promo

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->