DOKAZANO: Potez koji koji će popraviti okus vašeg vina

srpanj 21, 2018 maxportal
Share Button

Kravlji, ovčji, kozji ili miješani, tvrd ili mek, mlad, zreo , sir se uvijek slaže s vinima –  bijelim ili crvenim, suhim ili slatkim, mladim ili odležanim, pjenušavim  ili mirnim.



Neovisno o tome koliko volite vino, sigurno ste barem jednom naišli na čašu vina koje jednostavno nije bilo po vašem ukusu…

No dobra vijest glasi da je nedavna studija napokon razjasnila popularnu legendu da sir može popraviti okus gotovo svakog vina. U ovom francuskom istraživanju, koje je kasnije objavljeno u časopisu Journal of Food Science, sudjelovalo je 30-ak stručnjaka za vino.

Njihov zadatak bio je ocjenjivanje 4 vrste vine (2 crna i 2 bijela) prije i poslije konzumacije raznih sireva.

Nakon konzumacije sira vina su u većini slučajeva dobila bolju ocjenu (odnosno, ispitanici su procijenili da imaju bolji okus), a nije zabilježen niti jedan slučaj u kojemu je vino imalo lošiji okus nakon konzumacije sireva.

Primjerice, spajanje crnog vina i sireva dalo je vinu ugodniji okus i više “voćnih nota”.

Istraživači su zaključili kako će vino dobiti ugodniji okus kad god ga spojite sa sirom, neovisno o kojem siru se radi!

Megy M. /Foto:thinkstock



Komentari
Share Button