Možda niste znali. Sedam neočekivanih činjenica o špeku/slanini/panceti

6 prosinca, 2023 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ima li išta primamljivije od mirisa prženog špeka u rano jutro, u podne ili navečer? Dimljeni svinjski trbuh rado je viđen prizor na tanjurima brojnih nacija, a posebno u Hrvatskoj.



Neki je kude, neki je hvale. Neki žude za njom, ali ju izbjegavaju zbog zdravlja i linije, drugi je jedu gotovo svakodnevno, tvrdeći da je zdrava. Tko je u pravu?

Svi koji kude slaninu imaju pravo samo u jednom – ne treba ju pretjerano jesti, kao ni sve druge namirnice. Od dva ručka uvijek nas boli želudac. Mnogi misle da je štetna za srce, međutim nekoliko istraživanja potvrdilo je da ona sadrži korisne omega-3 masne kiseline koje zapravo štite kardiovaskularni sustav.

To je jedan od razloga zbog kojih su mnoge studije pokazale da je slanina u umjerenim količinama u svakodnevnom ishrani smanjuje tlak i razinu šećera u krvi, što pomaže u prevenciji dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog ili srčanog udara.

Iako vjerujemo da znate mnogo o ovom suhomesnatom proizvodu, donosimo sedam manje poznate činjenice o ovim slasnim zalogajima  koje bi vas mogle iznenaditi.

1. Liječi mamurluk

Britanski istraživači s univerziteta u New castlu povezali su konzumaciju slanine sa smanjivanjem posljedica mamurluka. Isti su, naime, otkrili da ona sadrži neke aminokiseline koje pomažu da se nadoknade neurotransmiteri čiji broj brzo opadne tijekom intenzivnijeg ispijanja alkohola.

2. „Zavodi“ mirisom

Miris dimljene slanine nadahnuo je čitav rang zapanjujućih proizvoda uključujući i kolonjsku vodicu kreiranu još 1920. godine od strane jednog pariškog mesara. Proizvod je sadržavao 11 esencijalnih ulja, od čega je jedno poticalo od omiljene sušene svinjske potrbušine.

3. Osvježava dah

Zaboravite na pastu za zube s eteričnim uljima hibiskusa, mente i drugog osvježavajućeg bilja – potražite onu s mirisom slanine. Pasta s ovim dimljenim sastojkom čisti zube na tradicionalan način, ali vam osigurava svjež dah.

4. Najbolje se prži u rerni

Suprotno uopćenom mišljenju – najhrskavije kriške slanine ispeći ćete u rerni. Umjesto u tiganju, komade slanine položite na papir za pečenje kolača, pa ih stavite u rernu. Ne samo da ćete postići uravnoteženiju termičku obradu svake kriške, već će i čišćenje biti lakše.

5. Izaziva ovisnost

Novija istraživanja pokazuju da ishrana bogata kalorijama i masnoćama, uključujući i čestu konzumaciju slanine – stimulira centar u mozgu zadužen za užitak. Na taj način izaziva tjelesnu potrebu koja se graniči ss zavisnošću.

6. Slavi se na nivou države

Neke nacije su toliko opsjednute slaninom da im posvećuju posebnu pažnju i manifestacije. Subota prije Praznika rada u Sjedinjenim Američkim Državama, na primjer, smatra se neslužbenim danom slanine. Ljubitelji tog dana uživaju u hrani, piću i aktivnostima nadahnutim masnim svinjskim zalogajčićima.

7. Pomaže pamćenju

Slanina sadrži mikronutrijent po imenu kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dijela rezerviranog za pamćenje. Studija sa univerziteta u Sjevernoj Karolini sugerira da isti sastojak može doprinijeti boljem razvoju mozga kod nerođenog djeteta ako trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom.

D.M. /Foto: Ilustracija


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->