Pet neobičnih navika za stolom koje Hrvati ne opraštaju

13 svibnja, 2023 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zgodno prisjetiti  se izreke “jede ko životinja”. Može se to odnosti da netko jede takvim tempom kao da dolazi sedam gladnih godina, ali više se odnosi na uobičajenu razliku da “ljudi hranu prinose istima, a životinje usta prinose hrani”. 



Svojedobni šaljivi status hrvatskog kuhara o tome kako postoji mjesto u paklu za ljude koji jedu punjene paprike, a ne jedu papriku, nego je gule i ostavljaju na rubu tanjura izazvao je brojne komentare na društvenim mrežama.

Potaknuti razilaženjima u ukusima, istražili smo što Hrvati “ne opraštaju” za stolom. Bilo je tu svega – od mljackanja i srkanja do dijeljenja čaše mlijeka ili jogurta, izvlačenja hrane noktima između zubi, kao i uzimanje hrane iz tuđeg tanjura bez pitanja. Čuli smo i za neobičnu naviku rezanja hrane na sitne zalogaje prije ”bacanja na posao”.

Dok neki Hrvati ne podnose glasno izdisanje nakon gutljaja, bilo alkoholnih – ili običnih pića, drugi bi na Goli otok poslali one koji “zabiju” glavu u tanjur i ne izlaze dok sve ne počiste. Možda su ih roditelji učili da nema priče za ručkom pa se igraju nojeva, tko će ga znati.

Zgodno je ovdje prisjetiti  se izreke “jede ko životinja”. Može se to odnosti da netko jede takvim tempom kao da dolazi sedam gladnih godina, ali više se odnosi na uobičajenu razliku da “ljudi hranu prinose istima, a životinje usta prinose hrani”.

Paprike bez paprika

Između dva klana “punjenopaprikaša” nema mjesta kompromisu. Oni što jurišaju na ekipu koja skida papriku ne razumiju zašto se jednostavno ne bi skuhale ćufte, a jadna paprika ostavila na miru.

Skidači paprika odmahuju pak rukom na sve to jer bez paprike nema ni šmeka zbog kojih u njima guštaju. Na pitanje zašto skidaju papriku većina odgovara da im teško pada na želudac, a mnogi je izbjegavaju zbog teksture koja im ne paše.

Grijeh po vinu

Vino je zasebna kategorija, a oni koji mu se klanjaju najradije bi odalamili one što čašu drže za glavu, a ne za vrat.

“Kako im ne smetaju packe po staklu? Ne dira ih niti to da se vino grije. Kad netko krivo primi čašu, to mi je u rangu toga da ne zna držati nož i vilicu”, ispričao nam je jedan vinoljubac.

Crveno i bijelo

Na rubovima tanjura diljem Hrvatske osim paprika otužno leže i kožice piletine, kao i masni dijelovi slanine i pršuta. Dok neki Hrvati ne podnose “masno u ustima”, drugi tvrde da je to zločin nad hranom. Zločin, ili ne – svađa oko masnog dijela mesa neće nikada prestati.

Samo se jednom umače

I prije koronavirusa je “double dip”, koji je proslavio George iz Seinfelda dok na karminama dva puta umače isti čips u umak, izazivao kontroverze. Stoga, ne želite li nikoga naživcirati, najbolje je u toplini svoga doma umakati grickalice nakon svakog griza, ali na javnim mjestima to izbjegnite.

Omražene grožđice

Ili ih voliš ili ne – ali pljuckanje grožđica iz sladoleda od punča brojni Hrvati ne opraštaju. Čak i iako se pristojno odvoje iz kakve savijače na tanjuru, neki će domaćini to smatrati uvredom njihovu trudu.

Megy M. /punkufer.hr


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->