PROCAFFE ZAGREB: Vinski razgovori uz vinariju Perak

25 veljače, 2019 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Na “Vinskim razgovorima” Procaffeu u Zagrebu novinar Tomislav Stiplošek ugostio je mlade snage obitelji Perak, Maju i Ivana.



Vinogradi vinarije Perak su smješteni u kutjevačkom vinogorju na južnim padinama Krndije, između Kutjeva i Vetova, u samom srcu Slavonije. U širokoj lepezi godišta i sorti najzastupljenija graševina, iznimno pogodna za kutjevačko podneblje koja je pokazala da može dati od suhih kvalitetnih, preko vrhunskih, do predikatnih vina.

Prezime Perak nije nepoznato u vinskom svijetu, jer njihov otac, Ivica Perak, ostavio je duboki trag u Kutjevu. Postao je glavni enolog Kutjeva nakon što je zamijenio Vladu Krauthakera 1992. godine te ostao na tome mjestu do 2012., a onda odlučio proizvoditi vlastita vina.

Uz postojeće vinograde na površini od 5 ha svake je godine zasadio nove površine, tako da sada ima 12 ha na kutjevačkim položajima Mitrovac, Lukač i Venje.

Prva samostalna berba graševine iz 2011. nagrađena je srebrnom medaljom na Decanteru 2012. godine. Od tada je ta vinarija osvojila desetke zlatnih, velikih zlatnih i šampionskih titula na svim izložbama vina: Kutjevo, Županijsko ocjenjivanje Vino-kap, Gast Split, u Mariboru, BonaVita Trnava i na drugim mjestima

Marketing je preuzela Maja a Ivan koji studira vinogradarstvo i farmaciju pomaže ocu u vinogradu i u podrmu.

Tomislav Stiplošek, Ivan Perak, Tomislav Teklić, Maja Perak

Novcem iz EU fondova za ruralni razvoj počeli su uređenje turističkog smještaja za 12 osoba u centru Kutjeva blizu Trga graševine a očekuju i sredstva iz “vinske omotnice” za izgradnju novog vinskog podruma kapaciteta 500 tisuća litara uz stari podrum od 100 tisuća litara a gradit će i novu kušaonicu.

Kušalo se: Sauvignon 2017. 13% i 2018. 12% alkohola koji ide u butelju za mjesec dana, Chardonnay 2018. koji je nastao nakon dvije berbe iz istog vinograda u razmaku od deset dana i koji ima 12,5% alokohola i 5,6 kiselina, Graševinu Mitrovac 2017. i 2018., Muškat žuti s položaja Lukač. Muškat žuti a to je prva berba proizveden je na Majino inzistiranje. Alkohol je 13,5 kiseline 6,5 a ima ga 1200 litara.

I Merlot 2016. je s položaja Lukač koji je uz Venje i Mitrovac među najboljim položajima u kutjevačkom vinogorju i ima 13% alkohola i 5,5 kiselina.

Vina imaju i novu, atraktivnu etiketu koju ne napravio Mario Hlača.

Tomislav Radić/Foto:press

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->