Desnica u dilemi kome dati glas! Anti Đapiću, brigadiru HOS-a ili Miroslavu Škori, brigadiru ORA-e

19 prosinca, 2019 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Bez imalo sumnje, na sučeljavanju predsjedničkih kandidata na HRT-u Anto Đapić je, uz predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović ostavio najbolji dojam u komunikacijskom i programskom smislu.Kao iskusan homopoliticus s kristalno jasnim svjetonazorskim temeljima odgovorio je baš na svako pitanje bez dlake na jeziku znalački koristeći odgovore u kojima se zrcalio njegov politički program.

Sve što je Đapić kazao u sučeljavanja, baš sve ima sveze s njegovim programom, s njegovim Vukovarskim tezama u kojima kao temeljna ideja stoji nova definicija nacije i nacionalne države nasuprot pojmu građanske države. Anto Đapić nudi objektivno ostvarivo rješenje za sve hrvatske stranputice u promjeni izbornog zakona u Hrvatskoj i to na taj način da cijela Hrvatska koju čini i iseljena Hrvatska, mora biti jedna izborna jedinica.

Pojednostavljenim pristupom hrvatskom državljanstvu našim iseljenicima i organizacijom elektroničkog glasovanja za iseljenu Hrvatsku, svi hrvatski državljani stekli bi ravnopravna ustavna prava birati i biti biran i svaki glas bi imao istu snagu i istu vrijednost.

Takvim modelom izbornog zakona bile bi po logici stvari dokinute izborne jedinice kao političke partijske tvrđave i bilo bi dokinuto dvostruko pravo glasa za manjine koje već imaju zajamčena ustavna prava najbolja na Svijetu.

Novim izbornim zakonom u kojemu bi se barem pola zastupnika biralo preferencijskom metodom dobili bi daleko kompetentniji i čestitiji saziv Hrvatskog sabora, lakše bi se stvarale prirodne koalicije što bi automatski rezultiralo suzbijanjem korupcije u političkom vrhu. Zaustavljanje torbarenja i političke koruptivne trgovine u političkom vrhu, uz donošenje rigoroznih anti koruptivnih zakona, obeshrabrilo bi korupciju na nižim nivoima vlasti sve do najnižih birokratskih krakova koruptivne hobotnice u Državnoj upravi.

Anto Đapić je na svako pitanje koje mu je postavljeno tijekom sučeljavanja odgovarao spremno, jer uvijek je i bio za dom spreman i svaki je svoj odgovor znalački pretvorio u svoje programske sadržaje.

Kao hrvatski branitelj, osnivač HOS-a, čovjek koji je prvi u ruke HOS-ovaca stavio oružje za obranu domovine u Višnjevcu kraj Osijeka, čovjek koji je predsjedniku Tuđmanu na njegov zahtjev stavio na raspolaganje postrojbe HOS-a za ključne operacije Bljesak i Oluja, dugogodišnji čelnik HSP-a, pokazao je političku i ljudsku dosljednost i to ga čini apsolutno kompetentnim kandidatom za predsjednika Republike Hrvatske.

Opći je dojam poslije sučeljavanja predsjedničkih kandidata da je Miroslav Škoro ostavio najlošiji dojam. Skučen, uplašen, impresioniran, polemički neprepoznatljiv, bez odgovora na napade koji su mu upućeni, sve u svemu činilo se da je on u nekom drugom filmu.

Škoro je tražo sučeljavanje  da bi nakon debate, kada je vidio da su ga analitičari oslikali kao neuvjerljivog sudionika, tvrdi da je bilo namješteno za Kolindu Grabar Kitarović i da on u toj predstavi nije htio sudjelovati.

Postavlja se pitanje zašto je onda na sučeljavanje uopće došao ili zašto nije demonstrativno napustio sučeljavanje nakon uvodne riječi.

Miroslav Škoro tvrdio da je pokraden na sučeljavanju od Kolinde Grabar Kitarović ii tvrdi da će biti pokraden na predsjedničkim izborim! To se jedino može protumačiti strahom od poraza ili profanim alibijem za njegov gotovo izvjestan porazu prvom krugu.

Format koji je postavljen na ovom sučeljavanju dakako nije najsretniji, no nitko kandidatima nije branio da odgovaraju van teme i da na svako pitanje odgovore baš onako kako je to činio Đapić koji je svako pitanje iskoristio za prezentaciju svog programa. Isto su činili Kolakušić, Juričan i ostali malo spretniji kandidati i nitko ih nije prekinuo. Dakle, Škoro ili nema program, a ako ga ima nismo ništa čuli o tome, osim da ponovo želi veće predsjedničke ovlasti koje će mu navodno dati napaćeni hrvatski narod. Ono što smo jasno i glasno čuli od Škore je to da je NDH bila fašistička tvorevina, a ne odraz težnje hrvatskog naroda da ima svoju državu.

Državnik Tuđman i moralni autoritet kršćanskog hrvatskog naroda Stepinac, takvu sramotnu izjavu ne bi nikada dali!? Anti Đapiću takvo jednostrano generaliziranje ne bi nikada palo napamet!

Pogrešno je i uvredljivo generalizirati i hrvatski narod nazivati napaćenim narodom, jer prvi je Škoro pripadnik toga naroda koji apsolutno nije napaćen. Naprotiv, enormno se obogatio upravo kao dio establišmenta koji je navodno napaćenom hrvatskom narodu oteo Državu. Tko je Škori oteo državu? Mene osobno jako vrijeđa kada mi netko sugerira da sam napaćen i kada mi želi vratiti državu.

Nisam ni napaćen niti mi je itko oteo državu, pa me onda Škoro ne treba ni tješiti niti bilo što obećavati! Najmanje on! Zamislite čovjeka, licemjera, koji je težak na desetke milijuna eura, kako vas gladi po ramenu i snubi vaš glas uvjeravajući sve da su napaćeni i da će im on pomoći? Blasfemija! A onda kada na sučeljavanju očekujete da će on biti vaš glas on zanijemi, maca popapala jezik i po onoj formuli drš’te lopova tvrdi da je pokraden? Nisam primijetio da mu je Porezna uprava „ukrala“ makar i jednu kunu od hrpetine sivog novca koji mu je za pjevanje navodno na ruke isplaćen bez ikakvog računa? Možebitni porezni utajivač u borbi za napaćeni narod? Nismo li se takvih filmova već nagledali?

U svakom slučaju sučeljavanje predsjedničkih kandidata koje nam je donijelo realnu sliku Miroslava Škore i Ante Đapića, onih kandidata koji očekuju glasove s desnog političkog spektra, stvorilo je i nove dileme.

Kome dati glas?

Anti Đapiću branitelju, brigadiru Domovinskog rata, ratnom načelniku HOS-a, dugogodišnjem predsjedniku HSP-a, saborskom zastupniku u više mandata, pobjedniku na izborima za gradonačelnika Osijeka, političaru koji nudi najbolji politički program, čovjeku koji se odriče bilo kakve liderske funkcije u budućnosti ako je to za dobrobit za Hrvatske?

Ili će glas desnice dobiti Miroslav Škoro brigadir-udarnik Titovih ORA-omladinskih radnih akcija, desetar JNA , čovjek koji nije omirisao barut Domovinskog rata, čovjek koji više puta pokazao da nije i ne može biti kompetentan političar i lider? Svi njegovi pokušaji baviti se ozbiljnom politikom su zapravo propali ili su vrlo kratko trajali.

Čini se da će Škoro na kraju ovog političkog eksperimenta koji je imao jedini cilj razbiti glasačko tijelo HDZ-a i Kolinde Grabar Kitarović, platiti visoku cijenu, jer neće biti ni predsjednik.

Neuspjehom Škore poraz će na kraju doživjeti „suverenisti“ i oni koji su silnim agitpropom širili lažni mesijanizam Hrvatskom, od kojega je jedine koristi do sada imao drug Zoran Milanović!

Kazimir Mikašek-Kazo/Foto:pxll

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •