PERO KOVAČEVIĆ: Urbanistički kriminal caruje Hrvatskom, evo konkretnih primjera

8 srpnja, 2019 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Slučaj ministar Lovre Kuščevića i njegove makinacije oko zemljišta ponovno je aktualizirala temu urbanističkog kriminala i korupcije u zemlji.Urbanistički kriminal je premrežio zemlju

Urbanistički kriminal i korupcija su premrežili Hrvatsku i Zagreb. Građevinsko-urbanistički lobiji i interesne skupine besprijekorno funkcioniraju. Stvorili su sustav i caruju u Hrvatskoj Zagrebu. Mnoge su se skupine i pojedinci obogatili ili se i dalje bogate na urbanističkom kriminalu i korupciji.

Pravna država je, do danas , pokazala svoju punu nemoć i neučinkovitost u borbi protiv urbanističkog kriminala i korupcije. Istina, nije bilo niti ima dovoljne političke volje za odlučnu borbu protiv urbanističkog kriminala i korupcije. Pitate se zašto? Odgovor je jednostavan mnogi sadašnji i bivši dužnosnici su sudionici ili pomagači u većem broju poznatih afera urbanističkog kriminala. Naravno institucije pravne države šute ,po običaju.

Prepoznati i uočeni oblici urbanističkog kriminala

Kako djeluje urbanistički kriminal i korupcija u nas? Koji su oblici urbanističkog kriminala i korupcije već prepoznati i uočeni?

Najrašireniji i dobro uhodani oblik, kao i u slučaju ministra Lovre Kuščevića, je svakako kupnja ne građevinskog zemljišta po niskim cijenama, bilo da je riječ o zelenim površinama, šumskom zemljištu,pašnjacima ili poljoprivrednom zemljištu, a nakon toga se od gradske uprave dobije prenamjena u građevinsko zemljište te obavi urbanizacija promjenom prostornog plana.

Takvo zemljište u postupku prenamjene iz ne građevinskog u građevinsko zemljište, u konačnici udeseterostruči svoju prvotnu vrijednost, a pojedinci ili skupine se obogate preko noći. Kvaka u ovom obliku urbanističkog kriminala i korupcije je u tome da se vlasnicima- starosjediocima ne dopušta prenamjena ne građevinskog u građevinsko zemljište, a novi kupci dobiju prenamjenu bez problema.

U Istri je ovaj oblik urbanističkog kriminala posebno aktualan jer su mnoge općine i gradovi ,zbog nemara i nebrige države i nadležnih institucija,uzurpirali šumsko i poljoprivredno zemljište uz morsku obalu, koje je prema zakonu državno vlasništvo. Nakon toga, općine i gradovi „prodavali odabranim“ to zemljište po bagatelnim cijenama i onda provele urbanizaciju prodanog zemljišta koje je preko noći prenamijenjeno iz ne građevinskog u građevinsko područje.

Cijena je preko noći skočila sa 10 kuna po m2 na 200 eura po m2. Niz ovih slučajeva DORH „rješava“ još od 2003.godine, na temelju prijave Državnog inspektorata.

Mijenjane i dopunjavanje urbanističkih planova pod krinkom ispravka svakako je najnoviji i najsofisticiraniji oblik urbanističkog kriminala, koji sam sasvim slučajno otkrio i ustanovio,još 2010. Godine na slučaju UPU-a Vrbik i UPU-a Munja. Naime, malo građana čita Službeni glasnik Grada Zagreba, a još manje ispravke odluka UPU-a.

Tako da sam i sam bio iznenađen kad sam otkrio ovaj novi sofisticirani oblik urbanističkog kriminala, kao što je bio iznenađen i sam tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kad sam mu podnio prijavu o nezakonitim izmjenama i dopunama UPU-a, pod krinkom ispravaka UPU-a.

Naime, pod krinkom ispravka mijenjani su i dopunjavani GUP grada Zagreba i pojedinačni detaljni planovi kojima je omogućavana gradnja,nestajale ulice i parkovi i slično tome.

Ostali oblici i vidovi urbanističkog kriminala i korupcije su već duže vremena aktualni i dobro uhodani i besprijekorno djeluju, pogotovo u Zagrebu.

Najrašireniji oblik je svakako kupnja ne građevinskog zemljišta po niskim cijenama, bilo da je riječ o zelenim površinama, šumskom zemljištu ili poljoprivrednom zemljištu, a nakon toga se od gradske uprave dobije prenamjena u građevinsko zemljište. Takvo zemljište u postupku prenamjene iz ne građevinskog u građevinsko zemljište, u konačnici udeseterostruči svoju prvotnu vrijednost, a pojedinci ili skupine se obogate preko noći. Kvaka u ovom obliku urbanističkog kriminala i korupcije je u tome da se vlasnicima- starosjediocima ne dopušta prenamjena ne građevinskog u građevinsko zemljište, a novi kupci dobiju prenamjenu bez problema.

Posebno unosan vid urbanističke korupcije je baratanje povlaštenim informacijama, kao što je to bio slučaj promjene trase autoceste Zagreb- Sisak, koja je izmijenjena 2006. godine.

Pojedinci i skupine povezane sa vlasti, znali su da će se izmijeniti trasa autoceste, te su po bagatelnim cijenama otkupljivali zemljište na i uz novu trasu autoceste, te su nakon promjene trase autoceste zaradili veliki novac.

Povlaštene informacije imala je i Maestro gradnja. Naime, očito su znali da će se montažno limeno kazalište iz Potsdama( koje je grad dobio na „poklon“ za 18 milijuna kuna) postaviti u Sloboštini, te su otkupili od neinformiranih vlasnika 23 tisuće četvornih metara, po bagatelnoj cijeni. Nakon toga Maestro gradnja je 2007. godine zamijenila zemljište u Sloboštini sa Gradom Zagrebom, te dobila četiri tisuće četvornih metara atraktivnog građevinskog zemljišta na Trešnjevci i 12 milijuna kuna.

Model zamjene zemljišta, je također dobro uhodan. Prisjetimo se zamjene zemljišta između Grada Zagreba te tvrtke Munis, Geoprojekta, Zagrebgradnje, Gredelja i tako dalje. U većini slučajeva sudski vještak nije procijenio vrijednost nekretnina, a zamjene su se često obavljale i po početnoj cijeni građevinskog zemljišta iz 1998. godine.

Pravna država zna za sve pobrojane oblike i vidove urbanističkog kriminala i korupcije. Šuti pravna država, šute institucije, a pojedinci se bogate i bogat. Dokad i zašto?

Naravna da šutnja pravne države daje poticaj na nove aktivnosti „sumnjivih“ investitora i netransparentnog postupka izmjena i dopuna GUP-a grada Zagreba gdje se privatni interesi prikazuju kao javni ili opći interesi građana Zagreba. Naravno da predložene izmjene GUP-a grada Zagreba neće poboljšati kvalitetu i kakvoću življenja građana, dapače napunit će „džepove“ odabranim.

Jednaka je tako situacija sa pokrenutim postupkom izmjena i dopuna UPU-a Vrbik-središnji gdje se opet udovoljava željama „sumnjivim“ investitorima za čije je potrebe nezakonito pod krinkom „ispravka“ izmijenjen i dopunjen UPU Vrbik (potezom pera od jedne zgrade su nastale dvije zgrade, povećana je izgrađenosti površina.

Opet ti isti nastoje“oplemeniti“ Vrbik,kako kažu za potrebe svog „džepa“ u sprezi sa gradskim uredima. To što čine dodatni urbanocid,to što je kazneni postupak za aferu ispravaka GUP-a i UPU-a u tijeku- donesena je prvostupanjska presuda pokretačima ništa ne znači jednako kao i nadležnim gradskim uredima.

Zadržavanjem Lovre Kuščevića na dužnosti ministra, posrednu potporu im daje i predsjednik Vlade Andrej Plenković, zar ne.

Pero Kovačević/foto:arhiv

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->