Osječanka se gola sunčala na balkonu, susjed prijavio, policija najavila kaznu od 750 kuna

svibanj 7, 2018 maxportal
Share Button

JEDAN Osječanin javio se ovih dana redakciji Glasa Slavonije mailom u kojemu ih je obavijestio o djevojci koja se gola sunčala na balkonu i usput ih upitao je li tako nešto uopće zakonito.Osječaninu je zasmetao taj čin pa je redakciji poručio kako se djevojka sunča gotovo svaki dan pa se zapitao je li takav čin zakonom zabranjen?

“Gotovo svaki dan može se vidjeti kako se u susjednoj zgradi na balkonu gola sunča jedna djevojka. To nije prikladno, s obzirom na to da preko puta žive obitelji s malom djecom. Kad god djeca iziđu na balkon, moraju gledati golotinju pa me zanima je li to prema našem zakonu zabranjeno”, napisao je.

Kako piše Glas pozivajući se na PU osječko-baranjsku, policija kažnjava zbog prekršaja vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana. Prema članku 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, za takav čin predviđena je novčana kazna u iznosu od 50 do 200 DEM, odnosno u protuvrijednosti domaće valute okvirno od 185 do 750 kuna.

“Moral shvaćamo kao općeprihvaćeni standard društvenog ponašanja, tako da radnja prekršaja u pravilu predstavlja ponašanje koje znatnije odstupa od stavova sredine u kojoj se odvija. U praksi to je najčešće obavljanje fizioloških potreba na javnome mjestu, kao i razgolićavanje”, poručila je policija.

Prekršajna prijava u Križevcima

Iako većina smatra kao su balkoni i terase privatne, policija smatra da u određenom trenutku mogu postati i javna mjesta, nazvana “fiktivna javna mjesta”. Kako je policija odgovorila Glasu Slavonije, javnost takvih mjesta prosuđuje se prema posljedici koja je nastupila, što znači da radnju ondje čini dostupnom javnosti.

“Izložena je pogledima javnosti ili je posljedica radnje nastupila na javnome mjestu, a što može biti i glasna glazba iz stanova ili kuća koja se čuje na ulici i slično”, poručila je policija.

Dodali su i kako je na području PU osječko-baranjske prošle godine evidentirano šest prekršaja vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana, a godinu prije 18, a dodali su i kako se svi prekršaji nisu odnosili na golotinju.

Slična situacija dogodila se prošle godine u Kloštaru Vojakovačkom kraj Križevaca kad je prijavljena žena (38) koja se  zbog kupanja u toplesu u vlastitom, neograđenom dvorištu.

Policija je potvrdila da je “podnesen optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira te vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana”.

ŠTO S MUŠKARCIMA GOLOGA TORZA?

Iako će žensko razgolićavanje nerijetko izazvati negodovanje, moramo se složiti da ljeti gotovo svakodnevno svjedočimo muškim “toplesima” koji ne donose ugodan prizor.

– Moj susjed ljeti hoda samo u kratkim hlačama i godinama to podrazumijevamo kao “normalno”. Čak i da nije krupnije građe, a jest, nimalo mi nije ugodno svakodnevno gledati polugolog muškarca u zajedničkom dvorištu. Nije mi palo na pamet da ga tužim, no smatram da je to jedna vrsta diskriminacije – zaključuje sugrađanka iz Retfale.

Čini se da se muškarci golog torza kažnjavaju samo na Hvaru koji je 2017. godine uveo drakonske kazne, u ovom slučaju 500 eura.

I U ZAGREBU SE SUNČAJU BEZ ODJEĆE

Prošle godine u Zagrebu je zabilježen slučaj sunčanja gole djevojke na vlastitom balkonu. Trenutak je fotografski zabilježen i ubrzo se fotografija počela širiti društvenim mrežama. “Vjerojatno je kažnjena, jer je fotografija ubrzo nestala iz grupe na društvenoj mreži”, prokomentirao je jedan Zagrepčanin, a tko ju je prijavio zbog sunčanja na vlastitom balkonu bez odjeće, nije poznato.

Komentari
Share Button