Papin tajnik Frljiću: “Sloboda pojedinca završava tamo gdje krši prava drugih”

veljača 25, 2017 maxportal
Share Button

KARDINAL  Stanisław Dziwisz, nadbiskup Krakova u miru, dugogodišnji tajnik i prijatelj sv. Ivana Pavla II., oglasio se povodom predstave “Kletva” Olivera Frljića koja vulgarno izruguje katoličku Poljsku i papu Ivana Pavla II. “Predstava postavljena u teatru Powszechny u Varšavi, bogohulna interpretacija drame Stanisława Wyspiańskog, povrijedila je vjerske osjećaje mnogih Poljaka. Profanacija križa i izrugivanje osobi sv. Ivana Pavla koje se događaju tijekom nje posebno su teška za sve poljske vjernike. Sa žalošću treba konstatirati da za pojedine osobe ne postoji ništa sveto te u ime navodnih umjetničkih sloboda svjesno vrijeđaju katolike.

Takvima koji se pozivaju na slobodu treba napomenuti kako nema neograničene slobode te sloboda pojedinca završava tamo gdje krši prava drugoga čovjeka”, stoji u priopćenju u kojem se naglašava kako “umjetnik ne može ugrožavati prava vjernika da štuju ono što je njima sveto”.

Kardinal je poručio kako je posebnu bol osjetio zbog užasna ponižavanja sv. Ivana Pavla II.

“Radio sam za njega 39 godina, bio u njegovoj blizini i svjedokom sam njegove svetosti. Pripisati njemu zlo grozna je nepravda”, rekao je kardinal i poručio:

“Naš odgovor na ovu predstavu neka bude molitva kao zadovoljština za počinjeno bogohuljenje.” Poziv na molitvu upućen je i iz nadbiskupije varšavsko-praške.

“Molimo se i za obraćenje svih koji sudjeluju u toj predstavi”, stoji u priopćenju.

 Komentari
Share Button