Zašto su Srbi primitivno reagirali na udaju Ane Ivanović za Bastiana Schweinsteigera

srpanj 15, 2016 maxportal
Share Button

Vjenčanje srpske tenisačice Ane Ivanović i njemačkog nogometnog reprezentativca Bastiana Schweinsteigera, razljutilo je veliki broj Aninih sunarodnjaka, kako u zemlji, tako i u dijaspori.Na društvenim mrežama i portalima brojni su komentari uvredljivog sadržaja na račun izostanka vjenčanja u pravoslavnoj crkvi i svadbenih običaja, novog prezimena, porijekla, pa i “ambicije da kao žena nogometaša uveća svoj saldo na deviznom računu”.

Za razliku od vjenčanja Ane Ivanović, Srbi su ženidbu košarkaša Marka Jarića sa brazilskim top modelom Adrianom Limom objeručke prihvatili i hvalili.

Psiholozi kao razlog za ovakvu netrpeljivost prema gospođi Schweinsteiger vide u kompleksu niže vrijednosti, nepraštanju uspjeha žena, ksenofobičnosti i želji da se ponizi osoba koja je nešto postigla.

Klinički psiholog Aleksandra Janković kaže za Telegraf da se za uspješnu ženu i dalje vezuju brojne predrasude.

– Žena bi prema tim projekcijama trebalo bit prateća inteligencija i logistika za “kvalitetenog muškarca” i nikako ne smije biti previše uspješna i sposobna. Mi imamo taj običaj da javne ličnosti svojatamo, ona je za nas heroina, volimo je, lijepa je i dobar sportaš, a kad je već tako, onda mora da ostane u Srbiji – objasnila je ona ukratko.

Psiholog Aleksandar Šibul kaže da je glavni problem zavist.

– Mi kao narod nemamo potrebu da damo podršku nekom na putu ka uspjehu. Umjesto da se trudimo da sami budemo bolji i da se bavimo sobom, mi se okrećemo drugom i svoje nezadovoljstvo i bijes iskaljujemo na tu osobu. Takvo olakšanje je neka vrsta kompenzacije za to što smo pasivni i ne radimo ništa sa svojim životima. Imamo kompleks niže vrijednosti, zatvoreni smo i ksenofobični, tako da je Nijemac Schweinsteiger idealan kandidat za naše frustracije – rekao je Šibul.

Psihoterapeut Zoran Milivojević navodi da je takva reakcija na Anino vjenčanje primitivna, ali da se oni koji je pežorativno komentiraju, osjećaju izdano, napušteno i odbačeno i sada žele da i nju malo boli. Zato  je žele poniziti.

– Ana Ivanović je lijepa žena, brend u bijelom sportu i seksualna fanatazija mnogih muškaraca. Sad kad se udala, odnosna “dala u”, promijenila je prezime, a samim tim i identitet. Više nije naša. Ti obožavatelji kao da osjećaju da ih je izdala i sada su spremni na osvetu – zaključio je Milivojević.

Izvor: Telegraf.rs

Komentari
Share Button