Marko Jurič: Ima li išta dobro u oslobađajućoj presudi Vojislavu Šešelju!?

ožujak 31, 2016 maxportal
Share Button

HAŠKI sud je rehabilitirao četništvo! Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju pokazala je potpunu impotenciju tog Tribunala, potpuni izostanak pravde ili empatije prema stradalima, ali i pokvareno političko taktiziranje prema Srbiji.Naivci s Haškoga sudišta pretpostavljaju da će na ovaj način odobrovoljiti Srbiju za neke ustupke. Ali ti isti naivci pokazali su svoju ljudsku i političku narav, ružnu deformaciju karaktera koju jedino prostački izrazi mogu precizno opisati.

šešelj, vukovar

Na drugoj strani Srbija je ne uhićivanjem Šešelja očitala Hrvatskoj lekciju iz državnosti i patriotizma. Zbog takvog podaničkog, kooperativnog služenja tim tzv. ‘velikima’ Hrvatska stoljećima nije imala državu. Zbog toga je, uostalom, Srbija i vladala Hrvatskom, a ne obrnuto. Kada bi iz ove presude Hrvati shvatili svu bijedu svoje političke impotencije, nerijetko na rubu veleizdaje, onda bi ova presuda imala svoju upotrebnu vrijednost.

Dakle, summa summarum političke prevare u Haagu je slijedeća: Karadžić je osuđen, ali Republika Srpska ostaje kao neprikosnoveni ratni plijen njegovih sljedbenika. Šešelj, njegovo četništvo i prateće političke ambicije ostvarenja Velike Srbije, ovom su presudom dobili politički legitimitet.

Nakon ove presude u Srbiji će ratnohuškačka retorika dobiti snažan zamah. Stari planovi srpskih memoranduma o osvajačkim ratovima ‘svetih srpskih zemalja’ vade se s polica i ponovo postaju aktualni i operativni.suci, haag

Slijedi, dakle ono što smo osamdesetih već vidjeli kada su se događali oni ‘spontani mitinzi’ i ‘jogurt revolucije’. Metode će biti malo drugačije, ali ciljevi isti.

U konačnici to ne mora biti loše jer takva situacija i atmosfera homogenizira Hrvate i stvara plodno tlo za pojavu nekog novog Tuđmana koji će ovu učmalu situaciju letargije i bezidejnosti preokrenuti u nešto kreativno i državotvorno. Hrvati bi ponovno, iz nevolje mogli postali politički odlučni.

Možda tada ipak kmetstvo napokon izađe iz svijesti hrvatskog čovjeka.

Foto:Tanjug, ICTY

Komentari
Share Button