Mladen Pavković: Jadna je država gdje policija zabranjuje kazališne predstave

svibanj 15, 2015 maxportal
Share Button

U Hrvatskoj su nova pravila: Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) „određuje“ koja će i kazališna predstava biti sigurnosni rizik, a to je onda „zapovijed“ organizatorima da tu predstavu maknu s repertoara.Tako se ovih dana dogodilo da su Dubrovačke ljetne igre ostale bez premijere „Elementarnih čestica“ kontraverznog i iznimno prevođenog francuskog pisca Michela Houellebecqa i to samo mjesec dana prije premijere.

houellebecq

Michel Houellebecq

Naime, u svom dopisu, pišu mediji, MUP je provjerio sve aspekte predstave, pa je na radost Dubrovačko-neretvanskog župana, koji je i pokrenuo ovu inicijativu, predstava maknuta iz programa. Razlog je što autor predstave, koja se inače bez ikakvih problema godinama igra u Parizu, ali i drugdje, ima negativan stav prema jednoj grupaciji ljudi, konkretno pripadnicima islamske vjeroispovijesti. Stoga ovu predstavu u Hrvatskoj treba zabraniti, prije nego što ju je u našoj zemlji itko i imao prigode vidjeti. Čudi nas da organizatori Dubrovačkih ljetnih igara nisu imali pojima u što se upuštaju.

Vjerovali su valjda da su „Elementarne čestice“, nastala po romanu slavnog francuskog pisca Michela Houellebecqa „ dobra predstava. Tim više jer su brojni kritičari o ovom djelu pisali, da je riječ o „nužnom dijelu kulturne prtljage svakog europskog intelektualca koji razmišlja o svom okruženju i prilično bezizlaznoj situaciji  u koju smo svi zajedno dovedeni, bez obzira slagali se mi ili ne s ideja koje ovo djelo promovira“.

Također su pretpostavljali da ako su njegovi romani prevedeni na 25 jezika – u čemu je problem? Pa, iza njega je i „armija“ od oko pola milijuna čitatelja! Zašto i hrvatska kazališna publika ne bi imala prigode vidjeti ovu zanimljivu i kontraverznu kazališnu predstavu? Ako u Parizu i dalje može izlaziti jedan od najosporavanijih satiričkih listova Chalie Hebdo, koji na najbrutalnije načine blati islam, kršćanstvo i sve što ima pada na pamet, onda zašto ne bi i mi vidjeli „Elementarne čestice“, tim više što imamo dobro obučenu policiju koja će znati, prepoznati i spriječiti možebitne nevolje?

Osim toga, što se dogodilo Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci i njezinom intendantu koji neprestano pljuje i bljuje po hrvatskim braniteljima, Domovinskome ratu i slobodnoj, samostalnoj i neovisnoj hrvatskoj državi? Što se dogodilo homoseksualcima i toj grupaciji  koja „svako malo“ organiziraju svoje parade u Zagrebu, Splitu, Osijeku i drugdje? Uvijek je bilo dovoljno policajaca koji su bili opremljeni kao da idu u rat u Afganistan da spriječe eventualne nedaće. Zar određene nogometne ili košarkaše utakmice također ne predstavljaju visoki rizik, pa se ipak ne zabranjuju niti se donose preporuke za nešto takvoga. Što policija ne zabrani skupove „štakoraša“ protiv hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskoga rata koji mirno i dostojanstveno protestiraju u Savskoj 66?

U vrijeme Brozove Jugoslavije točno se znalo koji se filmovi mogu prikazivati i koje se predstave mogu igrati. Ne čini li vam se da se pomalo vraćamo u Titova vremena, kad su sekretari partija bili „bog i batina“?

Pored toga, sloboda govora je nepovrediva. Ili bi trebala biti. No, kao što vidimo, ni kontraverzni  satirički list Chalie Hebdo, i nakon što su islamski teroristi ubili 12 njihovih kolega nije prestao s izlaženjem, već im je cijela Europa dala potporu.

Ovaj policijski čin, kako se pretpostavlja,  na određeni je način pobjeda  nad „zdravim razumom“, jer tek sada teroristi imaju zbog čega slaviti!

Međutim,  s pravom se postavlja i pitanje: koja je sljedeća kazališna i ina predstava koja će doživjeti istu ili sličnu sudbinu?

Mladen PavkovićKomentari
Share Button