Zbog upletenosti u kriminal MOST u novoj vlasti ne želi Matića, Kotromanovića i Mrsića!?

11 studenoga, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

ZADARSKI portal znet.hr, pozivajući se na izbore bliske Mostu, piše da će čelnici Mosta Božo Petrov i Drago Prgomet u Zagrebu otvoriti i postaviti kadrovske uvjete koji će ozbiljno uzdrmati dosadašnje vrhove moći u HDZ-u i SDP-u.Most neće pristati da u novu reformsku vladu uđu bivši ministri i ostali moćnici za koje postoje utemeljeni dokazi o odgovornosti za korupciju i druge vrste kriminala. Poimenice su navedeni Milanovićevi ministri Mirando Mrsić, Predrag Matić i Ante Kotromanović.

Rani heroji ili ratni profiteri?

Na putu prema Zagrebu, iz škrinjice Mosta u javnost su za sada provirili tek dokumenti koji teško pravno i moralno kompromitiraju trojicu donedavnih ministara, posebno bliskih Milanoviću. Radi se o izvornim dokumentima džavnih institucija koji pokazuju da su trojica bivših ministara – Mirando Mrsić, Predrag Matić i Ante Kotromanović – odgovorni za najteže vrste kriminala, koje se zbirno mogu označiti i ratnim profiterstvom.

Iz dokumenata Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva obrane nedvojbeno proizlazi da su ministri Matić i Kotromanović godinama protupravno primali iznimno visoke invalidske mirovine temeljem navodne opće nesposobnosti za rad.

Za bivšeg ministra Matića i do sada su se u javnosti pojavljivale informacije koje su problematizirale njegov braniteljski status i voluntarističke transformacije iz opće i trajne nesposobnosti za rad u radno sposobnu osobu.

Dokumenti o Anti Kotromanoviću

Dokumenti navedenih državnih institucija koji su sada postali dostupni pokazuju da su ta nagađanja bila potpuno utemeljena. Za javnost će biti veliko iznenađenje što je istovrsnu prijevaru izvršio i jedna od legendi Domovinskog rata, donedavni ministar obrane Ante Kotromanović, koji je opću i trajnu nesposobnost za rad te iznimno visoku invalidsku mirovinu ostvario temeljem frizirane dokumentacije o navodnom „100% ranjavanju“.

Posebno je zanimljivo što su oba bivša ministra, Matić i Kotromanović, najprije rješenjem nadležne zdravstvene komisije ocjenjeni ograničeno radno sposobnima. No, na ta rješenja su se žalili te su potom novim rješenjem ostvarili opću i trajnu nesposobnost za rad, temeljem čega su primali iznimno visoke invalidske mirovine, veće i od mirovine Đure Glogoškog, primjerice, odnosno niza drugih 100% invalida Domovinskog rata.

Invalidska mirovina ministra Matića

Međutim, Matić i Kotromanović su najdamput „čudesno“ ozdravili da bi mogli postati ministri, tj. radno sposobni za najzahtjevnije i najodgovornije poslove u državi. Naravno, njihove ministarske plaće bile su još veće od visokih invalidskih mirovina koje su do tada primali. Zamrzavanje invalidskih mirovina i pretvaranje Matića i Kotromanovića u radno sposobne osobe dogodilo se također na kriminalan način, jer nije čak ni pokrenuta nikakva procedura ili stručno vještačenje kojim bi se barem pokušalo pokriti ta „čudesna“ ozdravljenja. I tu započinje pravna i moralna odgovornost ministra Mrsića, koji je svojim ministarskim autoritetom jedini mogao blokirati inače rigorozne zaštitne mehanizme u nadležnom Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

U moralnom pogledu posebno je kompromitirajuće za hrvatske branitelje ministre Matića i Kotromanovića, kao i za cijelu bivšu vladu, što su javno na križ pribijali Glogoškog zbog navodno previsoke invalidske mirovine, a Matić i Kotromanović su godinama primali još veću invalidsku mirovinu kao lažni 100% invalidi Domovinskog rata.

Bit će zanimljivo čuti javna očitovanja Matića i Kotromanovića na ovu dokumentaciju državnih institucija, te hoće li se javno ispričati Đuri Glogoškom i drugim stvarnim 100% invalidima Domovinskog rata, ili će im možda ponuditi „čudesnu“ formulu s kojom će ozdraviti Glogoškog i ostale stvarne 100% invalide.

Tajna MOST-ove škrinjice

Izvori bliski Mostu tvrde da je Most s ovom kompromitirajućom dokumentacijom raspolagao i prije izbora, ali je nije javno objavljivao kako se ne bi izlagao sumnjama da to čini u korist svoje izborne kampanje. Ako je Most problem korupcije otvorio s ovim najbolnijim kadrovskim primjerima, sigurno u svojoj pregovaračkoj škrinjici raspolaže i s dokumentima o ostalim krakovima korupcijske hobotnice koja davi Hrvatsku.

Teško je predvidjeti kako će na dokumente iz pregovaračke škrinjice Mosta reagirati dvije velike koalicije, napose HDZ i SDP. Sigurno će biti veoma dramatično: stranački i osobno. Rasplet bi mogao, između ostalog, voditi prema tzv. velikoj koaliciji radi očuvanja korupcijskog carstva, ili prema novim izborima u kojima bi ojačani Most imao velike izglede apsolutne pobjede.

U svakom slučaju, sada, u procesu formiranja nove izvršne vlasti, Most je otvaranjem problema korupcije na najvišim razinama vlasti pokazao da ima ozbiljne namjere započeti s korjenitim promjenama u Hrvatskoj te da nije slučajno postao pozitivno iznenađenje osmih parlamentarnih izbora.

AUTOR: znet.hr /Foto:Vlada rh/instagram


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •