Amnezija Mostovog ministra: Šprlje na trenutak pomislio da je ministar u Austriji ili Njemačkoj

veljača 16, 2017 maxportal
Share Button

Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje jučer je održao  tiskovnu konferenciju o stanju hrvatskog pravosuđa, a iz sadržaja ministrovog priopćenja na trenutak se dalo naslutiti kako se ministar  obraća javnosti kao da je ministar pravno uređene države poput Austrije ili Njemačke, a ne ministar pravosuđa Republike Hrvatske koja se nalazi na samom dnu ljestvice država članica EU kada je u pitanju pravna sigurnost i učinkovitost pravosuđa.MANIPULACIJA MINISTRA ŠPRLJE O PROSJEČNOM TRAJANJU SUDSKIH POSTUPAKA OD 139 DANA PO SPISU!

„Ukupno je u 2016. primljeno gotovo 1,3 milijuna predmeta, 45.000 više nego 2015., a lani je i riješeno 50.000 predmeta više nego godinu prije pa je za isto toliko smanjen broj neriješenih predmeta. Prosječno trajanje sudskih postupaka smanjeno je za 12 posto i iznosi 139 dana po spisu. Uz manje novca i sudaca prošle je godine postignuti rezultati oko 10 posto bolji nego 2015.“, naglasio je Šprlje.

„Na svim sudovima riješen je veći broj predmeta, smanjen je broj neriješenih te skraćeno vrijeme trajanja postupaka osim na Visokom upravnom sudu koji jedini lani imao više neriješenih predmeta u odnosu na 2015. i to za gotovo dvostruko, a produljeno je i prosječno vrijeme rješavanja predmeta što je očekivano zbog izmjene nadležnosti, odnosno proširenje djelokruga rada“, rekao je Šprlje.

Iznošenje  iskonstruiranih i netočnih podataka u najmanju ruku neozbiljno je, te narušava vjerodostojnost ne samo ministra pravosuđa, već i  Republike Hrvatske kao punopravne članice EU. Kamoli sreće da je u našoj državi prosječno trajanje sudskih postupaka po spisu 139 dana kako to navodi ministar Šprlje.

Istina je potpuno drugačija. U Hrvatskoj gotovo da i ne postoji sudski spis koji se riješi u roku od 139 dana, a najveći dio sudskih postupaka traje i po više godina.

Maxportal je objavio i ekstremne slučajeve u kojima sudski postupci traju po 3, 5, 7 i više godina bez ikakve naznake kada bi  isti mogli biti okončani, pa nije poznato odakle crpi podatke ministar Šprlje i njegov „stručni tim“.

Možda je naš ministar umjesto o stanju hrvatskog pravosuđa omaškom iznosio podatke o sudskim postupcima u Austriji, Njemačkoj ili nekoj drugoj pravno uređenoj državi u kojima se sudski postupci zaista i rješavaju u roku od 139 dana?

No, za Republiku Hrvatsku bez reforme pravosuđa i čistke nekompetentnih, neodgovornih i korumpiranih unutar pravosuđa, 139 dana po spisu je ipak nedostižna fantazija.

A možda je i ministar Šprlje jedan od njih!

 Komentari
Share Button