Bivši predsjednik pokopao Vučića: Hrvati su ‘Velikom vođi’ opalili bolnu pljusku!

19 srpnja, 2022 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić u intervjuu za Nova.rs kaže da je sve oko planirane posjeta Aleksandra Vučića Jasenovcu – provokacija, a najava privatnog posjeta Jasenovcu potpuno neprikladna i svojevrsno unižavanje takvog posjeta.Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije je morao obavijestiti  hrvatsku vladu o svojim planovima, a ovo što se dogodilo je samo Vučićeva “kvazipatriotska predstava” pomoću koje na opasan način trguje nacionalnim osjećanjima.

“Vučić i drugi predstavnici ove vlasti su, naravno, znali da je to kršenje protokola, pa je opravdano postaviti pitanje je li Vučić najavio privatan posjet, upravo znajući kakav odgovor će dobiti kako bi namjerno isprovocirao još jednu kvazi patriotsku predstavu.

Uz to, njegova najava privatnog posjeta Jasenovcu je potpuno neprikladna i svojevrsno unižavanje takvog posjeta, s obzirom na to da, ako uistinu želi odati počast jasenovačkim žrtvama, zbog čega bi se odricao kapaciteta koji ima kao predsjednik države i išao privatno?

Nikada nisam čuo da je netko od njegove obitelji nastradao u Jasenovcu pa da bi se time opravdao privatan posjet, a i da je, opet ne razumijem zbog čega bi na ovaj način i uz sav ovaj spektakl išao u ‘privatan’ posjet”, komentirao je Tadić.

“Iz note Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske ne vidim da mu je Hrvatska zabranila dolazak, već je upućeno objašnjenje da su o planu tog posjeta čuli iz neslužbenih izvora i da je neprihvatljivo da predsjednik druge države na takav način bez poštovanja diplomatskog protokola dolazi u Hrvatsku”, kazao je Tadić uvjeren da je Vučić to učinio namjerno.

Može li predsjednik otići u privatni posjet Jasenovcu, a da o tome ne obavijesti hrvatsku Vladu?

Ne. I to nema veze s Jasenovcem, nego s prijavom izlaska iz zemlje i dolaska na teritorij druge države. I danas, kada odlazim iz zemlje kao bivši predsjednik, to se prijavljuje i organizira po određenoj proceduri. Zato kažem da je najava privatnog posjeta očito provokacija. Uostalom, ako je doista želio privatni posjet, čemu onda uplitanje medija i javnosti te toliko samohvale tom objavom. Samim time to više nije privatni posjet.

Naravno, zalažem se za to da svi iz Srbije, i građani i predstavnici vlasti, moraju imati mogućnost odavanja počasti žrtvama našeg naroda na svakom mjestu. No, ponovit ću da je morbidno to koristiti u marketinške svrhe i za potrebe proizvodnje umjetnih tenzija zarad najjeftinijih i najopasnijih političkih poena.

Što je Vučić konkretno time želio postići?

Ovakav kvazidomoljubni nastup očito je potreban Vučiću u okolnostima kada mu je sve teže izbjeći uvođenje sankcija Rusiji i kada je njegova kosovska politika toliko eksponirana da i sam priznaje da je za vrijeme njegove vladavine Srbija dala sve i dobio ništa.

Sada koristi Jasenovac kako bi skrenuo pozornost domoljubnog biračkog tijela na drugu temu i kako bi se ponovno pokušao napraviti povijesnom figurom koja “hrabro čini ono što nitko nije” i dizao umjetne tenzije s Hrvatskom. I on to stalno radi. Kako se ne bi vidjelo da je svojom pogubnom i kratkovidnom kosovskom politikom izdao i ugrozio naše nacionalne interese, ovom predstavom pokušava manipulirati najdubljim emocijama našeg kolektivnog bića i sjećanja.

Računa da će ovakav nastup prirodno izazvati gnjev našeg naroda i na opasan način trguje takvim nacionalnim osjećajima. Ali, naravno, ne govori o svojoj ulozi u tome. Ono što je, po meni, Hrvatska propustila u ovom slučaju jest poslati nedvosmislenu poruku da je predsjednik Srbije dobrodošao na odavanje počasti žrtvama Jasenovca i da je njihova reakcija usmjerena isključivo na nepoštivanje procedura.

Kakva je bila procedura kad ste išli u Jasenovac, je li bilo problema?

Tim su se postupcima bavili nadležni pa vam ih sada ne bih mogao detaljno opisivati. Ali ono što vam mogu reći je da je sve bilo organizirano po tim procedurama i nije bilo nikakvih problema. U Jasenovcu sam bio nekoliko puta, a u ulozi predsjednika države nazočio sam komemorativnom skupu na području logora Jasenovac, odnosno u Donjoj Gradini.

Dakle, Vučić sigurno ne bi bio prvi predsjednik Srbije koji je posjetio logor Jasenovac. Sramotno je što ova vlast dirigirana režimskim medijima pokušava pokazati da moj posjet Donjoj Gradini nije bio posjet Jasenovcu. Donja Gradina je bila logor u sklopu Jasenovca i mjesto održavanja komemoracije, iako se sada besramno pokušava prikazati da to nije Jasenovac.

Time poručuju da im nije stalo do odavanja počasti žrtvama, već do nacionalističkog mjerenja koji se dio logora danas nalazi na teritoriju koje države. A bio sam sigurno kao predsjednik države u Jadovnom, koje je na teritoriju Hrvatske i gdje je ubijen moj djed po majci, Strahinja Kićanović, koji je prethodno bio interniran u Jasenovac. Ovo što je premijerka Ana Brnabić rekla o meni danas na Pinku je zaista besramno. ( Srpska premijerka optužila je Tadića da je antisrbin, da pomaže “hrvatskom režimu” jer laže da je bio u Jasenovcu, op.a.)

Najviši predstavnici ove vlasti, u pokušaju da se predstave kao domoljubi, ne libe se reći da je netko antisrbin, pa čak i anti čovjek! Od opasnog boljševičkog narativa koji je karakterističan za ovu vlast, prešlo se na eksplicitnu dehumanizaciju, što samo govori o tome koliki je njihov strah pred činjenicom da rok njihovih kvazidomoljubnih prijevara ubrzano ističe.

Brnabić i Dodik su ponovili da će Vučić biti prvi predsjednik Srbije koji će položiti cvijeće u Jasenovcu. Zašto se drže toga?

Zato što se dio sustava koncentracijskih logora Jasenovac nalazi na području današnje Hrvatske, a dio na području Republike Srpske te ovakvim izjavama šalju skandaloznu poruku da je za njih logor Jasenovac samo onaj dio koji se nalazi na područje Hrvatske.

A na kakve je sve komemoracije Dodik išao u Donju Gradinu svih prethodnih godina? Kakvoj je to komemoraciji Vučić nazočio ove godine u Donjoj Gradini? To za njih više nije Jasenovac? Manipuliraju namjernim stvaranjem zabune između imena logora i mjesta Jasenovac.

Donja Gradina je najveća masovna grobnica u Jasenovcu, no Vučiću je očito važnija od toga na području koje države se nalazi i kako se to može koristiti u svrhu izgradnje kulta njegove ličnosti i bezočan napad na političke protivnike.

M.M. /Foto: pxll


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->