Bujanec izbačen iz sudnice, Ostojiću nudio maramice da se ne rasplače

9 svibnja, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Iskazima optužbe i obrane na osječkome Općinskom sudu u utorak je nastavljeno suđenje u privatnoj tužbi za klevetu koju je bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić podnio protiv novinara i urednika emisije “Bujica” Velimira Bujanca, a završne riječi i izricanje presude najavljeni su za 5. lipnja.

 Ostojić je podnio tužbu zbog, kako drži, niza uvreda i kleveta izrečenih u emisiji “Bujica”, emitiranoj 25. studenoga 2015. na Osječkoj televiziji, u kojoj se govorilo o stradavanju vukovarskog branitelja Darka Pajičića, za što je prozivan Ranko Ostojić, kao tadašnji ministar unutarnjih poslova, zbog prekomjerne uporabe sile policajaca.

Ostojić:  Vrijeđa me nadimak “Ostoja Ranković”

U emisiji Bujanec je, među ostalim, Ostojića nazvao “beskrupuloznim ministrom Ostojom Rankovićem” te je u prilogu prenio izjavu Zdravka Tomca “Uzrok zla: Ranko Ostojić i Zoran Milanović, jer njih dva jedini odlučuju bez ikakve političke kontrole” i izjavu Zvonimira Trusića kako su Ostojić i ostali dijelovi tadašnje vlasti hrvatsku policiju pretvorili u dio represivnog aparata za obračun s neistomišljenicima.

U iskazu Ostojić je danas ocijenio kako je u emisiji izrečen niz kleveta i uvreda kako bi mu se okrivljenik osvetio pa je u njoj konstruirao da je on odgovoran za smrt Darka Pajičića iako ministar unutarnjih poslova “ne rukovodi policijom i ne zapovijeda policijskim službenicima”. Smatra da je Bujanec povrijedio njegovu čast i ugled kao hrvatskog branitelja, koji se borio za Hrvatsku kako bi bila demokratska i pravna država i da njome “ne bi rukovodili kriminalci”, te da nitko nikada nije dokazao da je svojim radom zloupotrebljavao sustav.

Ostojić drži kako ga je Bujanec nazivom “Ostoja Ranković” pokušao diskreditirati kao Hrvata i vrijeđati njegovu nacionalnu pripadnost te imputirati da je srpske nacionalnosti. Tvrdi kako se nakon toga bilo mnogo incidenata u kojima se rabio za njega uvredljiv naziv “Ostoja Ranković” te da je duboko pogođen vrijeđanjima i stalnim diskreditiranjem u toj emisiji.

Kako je nastao nadimak “Ostoja Ranković”

Iznoseći obranu, Bujanec je rekao kako mu nije bila namjera klevetati i uvrijediti Ostojića, nego pokušati medijski istražiti slučaj Darka Pajičića jer je imao mnogo izvora informacija koji su upućivali na to da s tim slučajem nešto nije u redu. Smatra da u takvim okolnostima kao novinar ne treba automatski vjerovati izvješćima policije, nego to propitivati.

Istaknuo je kako nikada nije rekao da je Ostojić naručio Pajičićevo ubojstvo, nego je prenosio izjave pojedinaca koji su za taj događaj odgovornim smatrali Ostojića i tadašnjeg premijera Zorana Milanovića kao nositelje političke klime koja je dovela do tog incidenta.

Ostojić je objasnio da Bujanec tim nadimkom zapravo želi reći da je on Srbin, međutim voditelj Bujice to je s gnušanjem odbio i pitao Ostojića: ”Znate li vi tko je uopće bio Aleksandar Ranković?”. Ostojić je odgovorio da ne zna, na što mu je Bujanec objasnio da je on bio potpredsjednik Titove Jugoslavije te da je 1966. smijenjen na Brijunima upravo zbog zlouporaba službi ionako rigidnog komunističkog sustava.

“E vidiš Ostoja, tu je Ranković isti kao ti i zato si dobio taj nadimak”, rekao je Bujanec.

Nakon toga Bujanec je pitao Ostojića zna li tko je bio Čika Branko, na što je u sudnici nastao muk. “E vidiš, čika Branko je bio nadimak četničkog majora Zaharije Ostojića, koji je zapovijedao Dražinim snagama u istočnoj Bosni i da sam ti htio dati nadimak iz takvih pobuda, onda bih te nazvao čika Branko, a ne Ostoja Ranković!”.

Svjedočio i  gradonačelnik Vukovara

Rekao je kako je nadimke davao i drugim političarima, poput Iviću Pašaliću “Herr Flick”, Mati Graniću “Očenašek” i Zlatku Canjugi “Crna Guja”, ali ga zbog toga nitko nije tužio, a za 1000 emisija “Bujice” dobio je samo četiri tužbe.

Dodao je kako su Ostojića, za različite zloporabe, optuživali i njegovi stranačke kolege i kolege iz Vlade, poput Slavka Linića i Branka Šegona, da privatni tužitelj nikada nije tražio ispravak objavljenih navoda, nego je na svojemu facebook profilu uzvraćao jednako uvredljivim rječnikom, te da ga je smatrao beskrupoloznim jer, kao ni drugi političari, u svojemu političkom ponašanju nije prezao ni od čega da bi ostao na svojoj dužnosti i da bi dokazao da je u pravu.

Nakon završne riječi Ranka Ostojića Bujanec je iz džepa izvadio maramice i pružio ih Ostojiću uz riječi – “Evo ti da se ne rasplačeš. Stvarno te uzrujala Bujica”.

Svjedočio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, ujedno i šogora pokojnog Darka Pajičića. Penava je potvrdio Bujančeve riječi izrečene u Bujici da je policajac Saša Sabadoš udarcem s leđa i primjenom neprimjerene sile teško ozlijedio Pajičića.

“Čuo sam da je Pajičić pao i udario u zid i nakon toga je završio u bolnici s višestrukim ozljedama glave. Ležao je na cesti ispred policijske postaje, a Sabadoš je spriječio pružanje medicinske pomoći. Darko je krkljao vlastitu krv i bila je bojazan da će se ugušiti! Sve sam to čuo od brojnih svjedoka, a zabilježeno je i na fotografijama koje su objavljene u Bujici”, rekao je Penav

Zašto su nestale policijske snimke

Emil Havkić, odvjetnik Velimira Bujanca, predložio je svjedoka kojeg ranije nije spominjao, a koji je čekao na sudskom hodniku. Riječ je o Nikoli Kajkiću, djelatniku PU vukovarsko-srijemske i predsjedniku Nacionalnog sindikata policije. Unatoč Kovačevom protivljenju, sudac Sajter ispitao je Kajkića, ali bez prisutnosti Bujanca.

Ranko Ostojić također se žestoko protivio saslušanju Kajkića koji je policijski vrh doslovce optužio za nestanak snimke s videonadzora koji je zabilježio napad Sabadoša na Pajičića!

“Postavio sam pitanje kako je moguće da se snimka incidenta ne nalazi u arhivi jer ju je policija dužna čuvati 30 dana?! Na to pitanje MUP i Ostojić nisu nam dostavili nikakav odgovor. Isto sam proslijedio na znanje svim policijskim upravama. Mišljenja sam da je snimka nestala kako bi se kompromitiralo Pajičića, a zaštitilo Sabadoša!

Također, primijetio sam i druge nelogičnosti u postupanju PU vukovarsko-srijemske jer protiv Saše Sabadoša nije pokrenut disciplinski postupak iako je dobio pravomoćnu optužnicu! Što se tiče snimke, mogu još dodati da je i interni policijski nadzor utvrdio da je sporna snimka incidenta nestala! Također, neosporno je da je Saša Sabadoš sredstva prisile protiv Darka Pajičića upotrijebio bez prethodnog upozorenja!”.

Četverosatnu glavnu raspravu nekoliko su puta obilježile verbalne polemike Bujanca i Ostojića pa je sudac Ivan Sajter, nakon nekoliko upozorenja da upadicama ne ometa raspravu, u jednom trenutku Bujanca udaljio iz sudnice.

Završne riječi i izricanje presude najavljeni su za 5. lipnja. pa ćemo vidjeti hoće li Bujanec i dalje Ostojića moći nazivati Ostoja Ranković ili će mu sud to zabraniti.

MP/foto:pxll


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •