DORH ZATAŠKAVA KRIMINAL: Milijuni kuna iz HPBa završili na računima Čede Maletića, Boženke Mostarčić ekipe iz HPB-a

25 svibnja, 2018 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Maxportal je već objavio više dokumenata iz kojih proizlaze teške optužbe protiv više osoba u Upravnom i Nadzornom odboru Hrvatske poštanske banke koje su u razdoblju 2009.g. – 2015.g. kršile zakone i propise koji reguliraju rad kreditnih institucija, prikazivali neistinite podatke u financijskim izvješćima i poslovnim knjigama, kršile Zakon o kreditnim institucijama i Odluke Hrvatske narodne banke te činile brojne druge nezakonitosti i nepravilnosti koje su u konačnici rezultirale  prijavama protiv Čede Maletića i dr.  te tužbama klijenata HPB-a protiv Banke u enormnom iznosu.Sani Ljubičić, bivša je zamjenica ravnatelja USKOK-a protiv koje su podnijete brojne prijave za zlouporabe i nezakonitosti počinjene u više predmeta koje je ispred USKOK-a vodila u razdoblju 2009.g. – 2015.g., a o čemu su u javnosti objavljeni brojni  video zapisi i dokumentacija koja kompromitira rad Državnog odvjetništva i USKOK-a. U svim prijavama se navode zlouporabe i nezakonito postupanje gđe. Sani Ljubičić koje je počinila u tom razdoblju kao zamjenica ravnatelja USKOK-a, a nakon čega je ista imenovana na mjesto županijske državne odvjetnice u Zagrebu bez da je prethodno od strane Ministarstva pravosuđa proveden inspekcijski nadzor nad njenim radom, da bi potom u ožujku 2018.g. gđa. Sani Ljubičić bila imenovana i na mjesto zamjenice glavnog državnog odvjetnika. U prijavama su navedeni deseci teških zlouporaba i nezakonitosti u postupanju gđe. Sani Ljubičić, te ostalih odgovornih osoba iz DORH-a, USKOK-a i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu ( Mladen Bajić, Dinko Cvitan, Boris Koketi i dr.)

Kao županijska državna odvjetnica u Zagrebu, Sani Ljubičić  je prije više od dvije godine dobila nalog Državnog odvjetništva da postupi po prijavama koje su grupacija Fantasyland  i Slaven Čolak podnijeli protiv više odgovornih osoba Hrvatske poštanske banke d.d. (Tomislava Vujića predsjednika uprave HPB d.d., Čede Maletića, bivšeg predsjednika uprave HPB d.d., Boženke Mostarčić, bivše članice uprave HPB d.d., Dubravke Kolarić, bivše članice uprave HPB d.d., i dr), no predmet već godinama stoji netaknut u ladicima Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

HRVATSKI SABOR DAO NALOG DORH-U, DORH DAO NALOG ŽUPANIJSKOM DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU U ZAGREBU, A PREDMET STOJI NETAKNUT VIŠE OD 30 MJESECI!

Državno odvjetništvo je dopisom od 18. travnja 2016.g. dalo nalog  Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu za postupanje po prijavama Slavena Čolaka, Fantazija projekt d.o.o. i dr. protiv odgovornih osoba Hrvatske poštanske banke d.d., a koju prijavu je na mjerodavni postupak Državnom odvjetništvu RH proslijedio Hrvatski sabor – Odbor za predstavke i pritužbe dana 09. ožujka 2016.g.

„Do današnjeg dana Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu nije postupilo sukladno uputi Državnog odvjetništva, te nije izvijestilo podnositelja predstavke Fantazija projekt d.o.o. i dr. o statusu prijave protiv odgovornih osoba Hrvatske poštanske banke d.d. i Hrvatske narodne banke, te se isto oglušilo očitovati i nakon što su prijavitelji/oštećenici Fantazija projekt d.o.o. i dr. dopisima od 13.03.2017.g. i 05.10.2017.g. upućenim Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu na broj: KR-I-DO-1811/09 zatražili očitovanje županijske državne odvjetnice u Zagrebu Sani Ljubičić, a što predstavlja nastavak nezakonitog postupanja bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a i bivše županijske državne odvjetnice u Zagrebu, a sada zamjenice glavnog državnog odvjetnika gđe. Sani Ljubičić koja je Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske prijavljena za brojne nezakonitosti i zlouporabe počinjene tijekom razdoblja 2009.g. – 2016.g. u više predmeta od kojih su mnoge i javno objavljene putem video zapisa koji to dokazuju“, stoji između ostalog u dopisu grupacije Fantasyland od 16.05.2018.g. upućenom DORH-u, ŽDO Zagreb, USKOK-u, Ministarstvu pravosuđa RH, Državnoodvjetničkom vijeću, i svim ostalim nadležnim tijelima i institucijama.

Prijave su između ostalog podnesene radi nezakonitog postupanja predsjednika Uprave HPB d.d. Tomislava Vujića koji je bivšem predsjedniku uprave HPB d.d. Čedi Maletiću i članovima Uprave HPB d.d. Boženki Mostarčić, Dubravki Kolarić i dr. isplatio više od 6 milijuna kuna na privatne račune na ime otpremnina, a sve to unatoč iskazanom gubitku Banke  i dodatnim rezervacijama utvrđenim od Hrvatske narodne banke d.d. u iznosu većem od 400 milijuna kuna.

Kako bi se cijela priča pokušala zataškati, Hrvatska poštanska banka pokrenula je parnični potupak pred Trgovačkim sudom u Zagrebu radi povrata nezakonito isplaćenih 6 milijuna kuna, a sve u svrhu kako bi se uz manipulacije i kroz navodnu sferu prekršajene odgovornosti izbjegla kaznena odgovornost sudionika u protupravnom otuđenju više od 6 milijuna kuna sa računa Hrvatske poštanske banke,a koji iznosi su isplaćeni u korist bivšeg predsjednika Uprave HPB d.d. Čede Maletića i dr. na ime bonusa i otpremnina.

U prijavi grupacije Fantasyland navode se i ostale nezakonitosti u postupanju Tomislava Vujića i ostalih odgovornih osoba HPB d.d. koje su u financijskim izvješćima zatajili i nisu iskazali sudske sporove koji se vode protiv Banke u iznosima većim od milijardu kuna čime su novi dioničari HPB d.d. obmanjeni što će u konačnici rezultirati novim tužbama protiv Republike Hrvatske kao većinskog vlasnika i dioničara HPB d.d.

„Privatizacija Hrvatske poštanske banke d.d. putem prodaje dionica Banke po početnoj cijeni 600 kn 1 dionica u paketima ne manjim od 100.000,00 EUR-a iz koje je djelomično izvršena dokapitalizacija Banke nakon „pojednostavljenog smanjenja temeljnog kapitala“, nezakonit je čin Uprave i Nadzornog odbora, te njima nadređenih tijela i institucija koje su sudjelovale u prodaji dionica HPB d.d., odnosno imovine u vlasništvu države i njenih građana, a sve je moglo biti spriječeno da je Hrvatska narodna banka ispunila svoju zakonsku obvezu, iskoristila ovlasti i pravna sredstva koja joj stoje na raspolaganju, te pravovremeno poduzela odgovarajuće mjere protiv  odgovornih osoba Uprave i Nadzornog odbora HPB d.d. koje su postupale protivno zakonu i propisanim procedurama“, stoji u prijavi koju je podnijela grupacija Fantasyland protiv odgovornih osoba HPB d.d. i Hrvatske narodne banke.

Kako stvari stoje, nove tužbe tek slijede, a odgovornost leži i na Hrvatskoj narodnoj banci i državnom odvjetništvu koji nisu poduzeli odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti kojima bi se otklolonile prijavljene nezakonitosti i spriječilo daljnje protupravno postupanje prijavljenih odgovornih osoba iz HPB d.d. i Nadzornog odbora HPB d.d

U cijelosti objavljujemo dopis grupacije Fantasyland od 16.05.2018.g. upućen DORH-u, ŽDO Zagreb, USKOK-u, Ministarstvu pravosuđa RH, Državnoodvjetničkom vijeću, i ostalim nadležnim tijelima i institucijama vezano uz prijavljeni kriminal u Hrvatskoj poštanskoj banci i višegodišnje nepostupanje Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu kojeg je u razdoblju 2015.g. – 2018.g. vodila županijska državna odvjetnica Sani Ljubičić

 

Dopis grupacije Fantasyland DORH-u, ŽDO Zagreb, USKOK-u ...

D. Lukić/Foto:press


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->