Zaštićena je jedina nekretnina, pa dužnik može provesti do 18 mjeseci u smještaju o trošku države.

Kako je to onda zaštićena!? Što nakon 18 mjeseci? Bitan dodatak je da “klijent banke može kod javnog bilježnika ovjeriti izjavu (koja time postaje ovršna isprava) da pristaje založiti baš tu jedinu nekretninu u korist banke”.

Ta odredba raskrinkava čitavo licemjerje skupljanja jeftinih političkih bodova na ovrhama. Na tuđoj patnji. Da se razumijemo, da je zaista zabranjena ovrha na jedinoj nekretnini, Hrvatska bi jednim potezom ukinula stambeno kreditiranje ali nemojmo onda samo cimati ljude kojima je ionako dozlogrdilo!!!

Svima su u kampanjama bila puna usta Ovršnog sranja od zakona

Dvije godine sam dobivala na ruke iz vlastite firme 1500 kuna!!! Dvije godine. Dijete i ja. Ekspresno su donijeli presudu koju sam dobivala protiv Grada Zagreba, jedan kroz jedan, u moju štetu (a nisam imala ni lipe za dalji sudski postupak), natovarili mi pristojbi i kamata za 50.000 kuna i – blokada. Nikada nikakva obavijest. Nikada!

Žalila sam se, naravno, dobila sam odgovor da osoba koja prima dosuđenu alimentaciju od 5.000 kuna i vlastitih 1.500 može s djetetom preživjeti. Nikada nisam dobila niti jednu alimentaciju od dosuđenih 5.000 kuna, a na jednu koja je (minimalna 1.200 kuna) uplaćena da se otegne postupak, sjeo mi je Grad Zagreb!

Sve molbe, svi podnesci i svi dolasci i nazivanja nisu pomogla. A posla nije bilo.

Kako sam preživjela – ne znam!

Prije nekoliko tjedana moja kći, jedva punoljetna, je ovršena od odvjetnika svog oca, a na teret joj je stavljen kompletan odvjetnički trošak. Dakle, još mi je dijete, koje od oca nikada nije dobilo lipu, ovršeno za troškove odvjetnika koji je u tome pomogao. Bravo Hrvatska!

Iz vlastite tuge, bespomoćnosti  i bijede kakvu nitko ne bi smio iskusiti a kamo li djevojka od 15 godina, tvrdim da kada govorimo o ovrhama i limitu ispod kojeg se osobu NE SMIJE OVRŠITI, to nikako ne može biti ispod 4000 kn! Ključni podatak je da li osoba uopće prima redoviti dohodak ili ne!

Ako nema dohotka moraju se sve tražbine zamrznuti dok dužnik ne počne imati prihod, a dužnik je obavezan prihvatiti prvi ponuđeni posao (a šta da ponudi, pa nećemo sad svi u zavarivače) sve drugo su varijante nebitne za dužnika koji će završiti prije ili kasnije kao beskućnik.

Ovako je vlada omogućila bankama dvije manipulacije: nepravedni obračun kamata i jeftinu prodaju nekretnine. 

Kada je osoba u blokadi i ovrhama, (a razlog je neisplata plaća ili otpremnine po ugovoru o radu, jer “nema novca”), onda su blokada i ovrhe takvog radnika, građana, osobe, čisti fašizam. To nije ni pipnuto. Treba PRVENSTVENO onemogućiti prodaju nekretnina za bagatelu.

Osobno ću za uništene najljepše godine svoje kćeri, kada je trebala biti prepuštena samo školskim i ljubavnim brigama a brinula je koji kruh da kupi, tužiti državu Europskom sudu za ljudska prava. To preporučujem svima koji su prošli slično a nažalost ima ih mnogo. Pametnije ćete i društveno odgovornije novac potrošiti na taj način nego da se pokušavate odblokirati jer je to nemoguće!

Zašto je odbijen prijedlog o apsolutnoj zastari?

Mostova inicijativa:

-o deblokadi svih računa ovršenika nad kojima ovrha nije uspješno provedena u neprekinutom razdoblju od jedne godine;
-o uvođenju apsolutnog zastarnog roka od deset godina za provođenje ovrhe kako bi se spriječilo da dužnici budu dužni doživotno ili da njihovim dugovima budu opterećeni i njihovi nasljednici;
-o dokidanju tajnih nenajavljenih deložacija;
-o zabrani ovrhe na jedinoj stambenoj nekretnini koja je opterećena hipotekom ako je ovršenik isplatio iznos koji odgovara iznosu glavnice duga, je odbijena!

Ovršni zakon iz 1887. bio humaniji od današnjeg. Našla sam na portalu Ovršenih… Suvremeni Ovršni zakon RH, za razliku od Ovršnog zakona iz 1887. je dozvolio privatnim licima  (javni bilježnici) da plijene bez suda čak i da se obrtnicima plijene i blokiraju SVI računi!

Od 2010. do 2017. pod okriljem Ovršnog zakona RH provedeno već više od 800 većih intervencija u zakon i stvoren je kupus od zakona u kojem se snalaze samo odvjetnici i javni bilježnici. Pametnom dosta!

Odbijeni su i prijedlozi da svaka strana u ovršnom postupku treba snositi svoje troškove kako troškovi ovršnog postupka ne bi za ovršenika nadmašili iznos glavnice duga; odgoda ovrhe u potrošačkim odnosima u kojima se vodi sudski postupak protiv vjerovnika radi nepoštenih ugovornih odredbi (ugovor o kreditu) i zaštita od ovrhe obrtnika koji za svoje poslovanje odgovaraju svojom cjelokupnom imovinom.

Pamtimo, kada se donosio Ovršni zakon, reklamiran je kao materijal koji će pomoći malim firmama naplatiti se od dužnika. Kuda je sve to otišlo, i jesu li se male firme po ovom zakonu naplatile, vidimo danas. Najviše koristi je imao jedan odvjetnik. Dakle, nije Todorić bio prvi pojedinac za kojega se pisao zakon.

Zašto nas pravite budalama?

Većini dužnika samo zatezna kamata je za par godina neplaćanja, višestruko prerasla glavnicu, npr. za 10 godina glavnica od 10 000 kn, narasla je na 40 000 kn. Samo trošak ovrhe za to razdoblje zahvaljujući kamatama raste 300%. Zatezna kamata koja je danas 9 % prije 10 godina bila je 24 % a, to što SDP-ov Grbin replicira je isključivo nastavak pogodovanja bankama!

Pa zar Grbinu ne bi bilo ok da netko tko je zahvaljujući lihvarskim kamatama blokiran, iako je glavninu otplatio već 3 puta, napokon odahne?!? Samo preživjeli dužnik može otplatiti dug.ovršni zakon

Zašto? Niti riječi o dugovima koji se nakon smrti dužnika prenose na djecu. Ni riječi o velikim javnobilježničkim i odvjetničkim troškovima. Sve vlade do sada omogućile su prezaduživanje jer ljudi jednostavno nemaju od čega živjeti. Ogroman procent ovrha bio je potpuno neosnovan, protiv Ustava i neljudski. Bez mogućnosti žalbe. Tako je Hitler otimao Židovima.

Gledajte; turistička sezona je odlična, no ništa mi od toga nećemo imati! Rast ne može biti ako se novac ne počne OKRETATI. Investicije same po sebi ne mogu pokrenuti rast. Fokusirati se treba na osobnu potrošnju. Budući da nije moguće kratkoročno povećati zaposlenost, niti plaće, prostor potrošnji moguće je otvoriti jedino reprogramom i otpisom dugova stanovništva gdje država treba nastupiti kao jamac, a kreditori kao financijski agenti. Ako može Todoriću, može i vama.

Amen!