Grmoja: “O fašizmu u Hrvatskoj govore pobornici četnika, spomen ploča je podignuta poginulim braniteljima”

prosinac 7, 2016 mario jurčec
Share Button

NIKOLA Grmoja, saborski zastupnik Mosta, oglasio se na pitanja oko postavljanja spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima u Jasenovcu.“Ne postoji niti jedna relevantna politička opcija u RH koja relativizira ustaške zločine i karakter ustaškog režima. Što se tiče samog spomenika i pozdrava, treba gledati kontekst u kojem je korišten. Radi se o spomeniku koji je podignut poginulim pripadnicima HOS-a i vjerojatno je podignut u tu svrhu”, kazao je Grmoja.

Poručio je također da je potrebna široka javna rasprava o obilježjima i pozdravima nakon čega bi bila donesena odluka što s njima.

“Treba raspraviti o svim napisima i povicima koji vrijeđaju osjećaje građana, a tu ima i drugih, a ne samo ‘Za dom spremni’. Na pitanje kako gleda na to što je ploča s natpisom “Za dom spremni” uklesana u Jasenovcu, rekao je kako to treba gledati u kontekstu, jer se ovdje radi o spomen ploči poginulim braniteljima.

“Toga nema u mainstreamu, u hrvatskom parlamentu, to ni jedna ozbiljna opcija ne zagovara, dok su oni koji nam prigovaraju su bili pobornici, a i dalje su, četničkog pokreta”, zaključuje Grmoja.

Maxportal/foto:FaH

Komentari
Share Button