HASANBEGOVIĆ: Zabrana grba HOS-a ili pjesme ‘Čavoglave’ nemoguće je provesti

3 ožujka, 2018 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

“Ovo je bila vatrogasna mjera koja je trebala zadovoljiti interese Plenkovićevih ključnih koalicijskih partnera, prvenstveno Milorada Pupovca,” izjavio je u petak u Bujici dr. Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik i politički tajnik stranke Neovisni za Hrvatsku.Ništa neće biti zabranjeno jer sudovi trebaju suditi isključivo temeljem zakona! Poznavajući Plenkovićev politički modus operandi, ovo će biti zaboravljeno već za nekoliko dana, a do idućih izbora više nitko neće ni spominjati zabrane – smatra dr. Hasanbegović uz napomenu da bi, kako je rekao, bilo kakva zabrana grba HOS-a ili pjesme ‘Bojna Čavoglave’ bila ravna političkom samoubojstvu.

RASPRAVLJATI O HOS-u KAO LEGALNOJ POSTROJBI HRVATSKE VOJSKE – BIZARNO JE!

“Tzv. Dokument dijaloga već sam nazvao intelektualnim nedonoščetom, personifikacijom političke filozofije gospodina Plenkovića – izbjegavanja mišljenja ili jasnog stava o bilo čemu i zadržavanje vlasti isključivo zbog vlasti,” uvodno je analizirao Hasanbegović.

– Hrvatska država trebala bi se konačno suočiti s polustoljetnom jugoslavenskom komunističkom vladavinom i ukloniti njene simbole, a jedini stvarni razlog za donošenje odluke o formiranju ovoga Vijeća bila je nametnuta i nepostojeća afera HOS-ove ploče, ploče poginulih pripadnika jedne zakonite postrojbe Hrvatske vojske u jednom hrvatskom gradu.

Tada je Plenković popustio pritiscima svojih koalicijskih partnera, Pupovca i onoga što se naziva HNS. Umjesto da sukladno europskim praksama raspravljamo o posljedicama komunističke vladavine, mi raspravljamo o bizarnoj stvari – može li simbol zakonite hrvatske ratne postrojbe biti istaknut bilo gdje u Hrvatskoj?!

NACIONALNI MAZOHIZAM: ČOVJEK KOJI JE SLAGAO VIJEĆE TREBAO BI BITI TEMA ISTOGA VIJEĆA!

Raspravu o tome treba li zabraniti pozdrav jedne postrojbe Hrvatske vojske Hasanbegović je nazvao nacionalnim mazohizmom!

Premijera Plenkovića podsjetio je na Platformu europskog sjećanja i savjesti, koordinaciju niza instituta i udruga koje vrše zadaću koju je Vijeće za suoćavanje s prošlošću trebalo vršiti u Hrvatskoj.

“Plenković je još 2015. godine kao zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik neformalne zastupničke skupine ‘Pomirba europske savjesti’ kao pritajeni pretendent za preuzimanje položaja predsjednika HDZ-a, sudjelovao na izložbi o komunističkim zločinima.

On dobro zna da u nju, u istraživačkom smislu, ne može biti uključen nitko tko ne potpiše izjavu da nije surađivao s tajnim službama komunističkih režima, a kamo li da je obnašao bilo kakvu vlast u komunizmu ili pripadao toj organizaciji. Mi smo dobili travestiju – jedan od ključnih kadrovika Plenkovićevih suradnika koji je ujedno odlučivao i o tome tko može ući u Vijeće po politikantskom kriteriju, trebao bi biti predmetom raprave istoga Vijeća,” ustvrdio je Hasanbegović.

Dodao je kako su neki članovi Vijeća donedavno u svojoj veleposlaničkoj rezidenciji isticali Titove slike – aludirajući na Ivu Goldsteina u Parizu: “Ovo je farsa i kompilacija različitih i međusobno nespojivih interpretacija! Dokument je ujedno i vjerna preslika neke vrste intelektualnog stanja akademskih i intelektualnih elita u Hrvatskoj u 21. stoljeću! On ne može biti podloga za bilo kakve rasprave, o tome više nećemo raspravljati, već za nekoliko dana!”

Dokument od 33 stranice za kojeg je dr. Letica izračunao da ima preko 90 tisuća slovnih znakova i više od 12 tisuća riječi, a nigdje nema ni riječi Jasenovac, ni Bleiburg, Zlatko Hasanbegović je nazvao “bućkurišem” i konstatirao:

“To nisu nikakve preporuke, jer ne obavezuju ni same članove Vijeća!”

Gost Bujice smatra da je Hrvatska u stanju verbalnog građanskog rata – posebice nakon 2000. godine kada je pokrenut “sofisticirani postupak sustavne rehabilitacije jugoslavenskoga komunističkoga nasljeđa.”

Hasanbegović je ipak u Dokumentu dijaloga pronašao i jednu satisfakciju, kako je rekao, a to je da se antifašizam zbog čije je interpretacije svojedobno bio izvrgnut ruglu, sada naziva ideologemom zloporabe i rehabilitacije i revitalizacije suštinske naravi jugoslavenskoga komunizma. Priznao je da je protivnik svih zabrana, jer su svi simboli višeznačni, a misli da se trebaju procjenjivati od slučaja do slučaja. Tu se složio s izdvojenim mišljenjem rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. Željka Tanjića.

Voditelj je rekao kako po Kusiću ispada da je petokraka koju su nosili Šljivančanin i Mladić legalna, a HOS-ovcima je mjesto na groblju…

“To je na tragu skandalozne presude Ustavnoga suda vezano uz jedan konkretan predmet, gdje je sud koji u historiografskim stvarima čine ljudi koji nemaju kompetencije i o tome ne znaju baš ništa, posegnuo za formulacijama općepoznate povijesne istine. Ovdje se nameće i problem selektivnog tumačenja preambule hrvatskog Ustava koji do danas služi za pokriće rehabilitacije komunističke jugoslavenske baštine. Preambula je nepotrebna! Svi ignoriraju dio u kojem piše da je moderna hrvatska država nastala i na odbacivanju komunističkog sustava,” bio je jasan Hasanbegović.

“KUNA SE NITKO NE ODRIČE!”

U Bujici je objavljeno priopćenje Marka Perkovića Thompsona koje je nakon emisije objavljeno i na njegovoj službenoj stranici. Popularni glazbenik poručio  je kako ‘Bojna Čavoglave’ nije zabranjena niti bi smjela biti zabranjena, a da svatko tko je pokuša zabraniti nije normalan, jer time zabranjuje simbole Domovinskog rata. Pjesma je nastala u Domovinskom ratu kao budnica i nema veze s totalitarnim režimima…

Voditelja emisije zanimalo je zašto danas imamo kunu, ‘Lijepu našu’, župane i županije te vojne činove koji su se također koristili u NDH, a problematizira se samo ‘ZDS’…

“Kuna se nitko ne odriče! Kao ministar kulture odbio sam dati vrstu dotacije jednoj poznatoj hrvatskoj književnici za predstavljanje njenog djela u stranoj zemlji i to na intervenciju hrvatskog veleposlanika. Tražila je hrvatske kune, a u njenom romanu koji govori o provali tzv. fašizma u Hrvatskoj 90-ih godina – jedan od ključnih ‘argumenata’ upravo je imenovanje valute imenom kuna. To su besmislice! Ustaški pokret i Nezavisna Država Hrvatska 1945. poraženi su.

Jugoslavenski komunisti sustavno su se, do biološkog uništenja, obračunali s ustaškim pokretom, a pod tom krinkom obračunali su se i sa svim stvarnim, izmišljenim ili potencijalnim neprijateljima, pa tako i s idejom hrvatske državne neovisnosti. Izvor svih problema je komunistička baština i njene posljedice,” kazao je gost.

HRVATSKOM VLADA KARTEL POSTKOMUNISTIČKIH OLIGARHA! 

– Plenković se često poziva na Platformu europskog sjećanja i savjesti. Upravo iz svog bruxelleskog habitusa, trebao bi biti provoditelj koncepta te iste platforme, a podsjetio bih da ja ista Platforma nedavno objavila izvješće u kojem stoji rečenica: “Danas iza demokratske fasade vlada kartel postkomunističkih oligarha koji je preuzeo vlast nad državama, strankama i medijima…” Hrvatska je klasičan primjer takvog stanja.

Hasanbegović je kritizirao i Arhivski zakon Nine Obuljen-Koržinek.

“Zakon omogućuje da se otvoren arhiv, perfidnim ograničenjima ponovno zatvara. Potpuno je jasno kome je to u interesu – dubokoj državi koja svoj društveni položaj i moć i 2018. godine temelji (od akademskih položaja do poslovnog svijeta i gospodarstva) isključivo na baštini jugoslavenskog komunizma, to je taj kartel postkomunistčkih oligarha,” kazao je gost emisije.

Komentirao je i zaštićene najmoprimce, odnosno Zakon o najmu stanova kojega sada usvajamo, kako je rekao, isključivo zbog presude Europskog suda za ljudska prava.

“Tu imamo paradoks primjetan kod svih hrvatskih vlada. U svim važnim pitanjima hrvatske vlade postupaju kao izvršitelji bruxelleskih središta moći i provoditelji tuđih naloga, jedino im se probudi suverenistički instinkt i nerv kada trebaju provesti naloge o poništavanju različitih nepravdi iz razdoblja jugoslavenske komunističke vladavine. ‘Suverenisti’ smo samo onda kada treba vratiti oteto privatno vlasništvo i kada treba bojkotirati odluku o izručivanju samovidljivih glava komunističkog terora, mislim na slučaj Perković i Mustač…”

NE ŽELIMO BITI INSTRUMENT U RUKAMA RASPADNUTOG SDP-a – NE PODRŽAVAMO RAD CIJELE VLADE, A NE SAMO MARTINE DALIĆ!

Voditelj je na kraju spomenuo kako Neovisnima za Hrvatsku neki spočitavaju da ne žele glasovati za opoziv Martine Dalić. Hasanbegović je rekao da su svoje mišljenje o Vladi dali istupanjem iz parlamentarne većine.

“Samo smo rekli da ne želimo sudjelovati u akrobacijama političkih diletanata iz dijela oporbenih stranaka koji su kompromitirali vrlo važan institut parlamentarnog opoziva. Sjetimo se svih onih prethodnih opoziva, čak i oni koji su ih inicirali nisu se pojavljivali na glasovanju! Mi nismo instrument u rukama raspadnutog SDP-a.

Ne sudjelujemo u pokretanju inicijative, a kada se ona pojavi pred Hrvatskim saborom, mi ćemo jasno ponoviti svoje stajalište, nismo dio većine, oporba smo i ne podržavamo nijednog ministra,” zaključio je Hasanbegović, uz napomenu da neka oni koji su inicirali opoziv Martine Dalić donesu 73 potpisa pa će dobiti i tri potpisa NHR-a, no to se neće dogoditi…

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •