HODAK U BUJICI: “Josipović nam ovaj put neće pobjeći pred pravdom!”

28 listopada, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gostujući u Bujici odvjetnik Zvonimir Hodak kritizirao je rad Ustavnog suda, posebno odluku o zabrani ‘Ulice 10. travnja’ u Slatinskom Drenovcu. Pohvalio je suca Miroslava Šumanovića i njegovo izdvojeno mišljenje te najavio pobjedu u Strasbourgu, u žalbenom postupku Josipa Šimunića zbog pozdravljanja sa ‘ZDS’…“Što više zabranjuju pozdravljati sa ‘Za dom spremni’ – mladi više pozdravljaju; to je znak prkosa i ponosa naših ljudi,” rekao je Hodak.

USTAVNI SUD – PARAPOLITIČKA ORGANIZACIJA!

Budite sigurni da će Josipović biti osuđen u tužbi koju protiv njega podnose katolički vjernici, Ustavni sud parapolitička je organizacija, a bitku protiv Za dom spremni nikada neće dobiti, budite sigurni – izjavio je Hodak.

Zbog kontinuiranih uvreda na račun Katoličke crkve i Majke Božje te svih hrvatskih vjernika – dr. Vice Batarelo, predsjednik konzervativne Zaklade Vigilare, odlučio je pozvati Hrvate da pokrenu masovnu sudsku tužbu protiv bivšeg ljevičarskog predsjednika Ive Josipovića. Na stotine građana već je potpisalo punomoć za postupak koji će protiv Josipovića povesti jedan od najuglednijih hrvatskih odvjetnika – Zvonimir Hodak. To je bila tema Bujice u petak.

“Tužba će biti podnesena na temelju Zakona o sprečavanju diskriminacije, koji daje pravo udrugama, društvenim zajednicama i svakome tko smatra da se prema njima vrši bilo kakva diskriminacija, da tuže bilo koga. U prvostupanjskom postupku nadležan je Županijski sud u Zagrebu, a u drugostupanjskom Vrhovni sud,” pojasnio je na početku emisije Hodak.

HODAK: HRVATSKA NIJE SEKULARNA DRŽAVA!

“Josipović tvrdi da je Hrvatska sekularna država. Samo su dvije sekularne države u Europi – Francuska i Slovenija, koje ne dozvoljavaju ni Katoličkoj ni bilo kojoj drugoj crkvi sudjelovanje u političkom životu. Hrvatska ima elemente sekularnosti, Crkva je odvojena od države, ali pogrešno je tvrditi da je sekularna država. Crkva je kod nas odvojena od države, ali ona ima svoja prava, preko Vatikana ima pravo sklapati ugovore s državom i tu nema sekularnosti o kojoj govori Josipović! U Hrvatskoj ima 86 posto katolika, daleko su najmnogobrojnija vjerska zajednica, naravno da imaju određena prava,” rekao je Hodak i složio se s Bujancem da bi dobri ministri u Vladi bili biskupi Košić ili Mrzljak!

Hodaku ovo nije prvo iskustvo s tužbom protiv Ive Josipovića.

“Njegov vokabular uopće nije akademski, profesore Tomca i Jurčevića svojedobno je nazvao ‘luđacima’ i ‘budalama’. Tužbu smo podigli još dok je bio predsjednik, tek osam mjeseci kasnije započele su prve procesne radnje, sud je zakazao prvu raspravu nakon što Josipović više nije bio na dužnosti. Obratio se Ustavnom sudu koji je stao na njegovu stranu i na sam dan rasprave sutkinja nas je obavijestila da su s Ustavnog suda dobili odluku da se rasprava ne može održati! Budite sasvim sigurni da bi bio osuđen u tom postupku da ga Ustavni sud nije zaštitio!

Ostali smo zabezeknuti, a on se već hvali preko nekog piskarala sa portala Lupiga koji se financira državnim novcem – da će u novom postupku povesti sa 2:0,” rekao je Hodak i dodao da je čak i Tuđman dopuštao tužbe protiv sebe: “Dr. Franjo Tuđman se nikada nije htio poslužiti Ustavnim sudom da spriječi takve stvari, a nazivali su ga ‘diktatorom’. Moram priznati da je čak i Mesić hrabriji od Josipovića i ne izbjegava sud!“

JURČEVIĆ: SLOMILO GA JE KAD NIJE DOBIO DRUGI MANDAT!

Političko djelovanje Ive Josipovića u prilogu je komentirao i dvojac koji je prvi tužio Josipovića – profesori Zdravko Tomac i Josip Jurčević.

TOMAC: “Josipović je s Borisom Tadićem radio na tome da se velikosrpska agresija pretvori u ‘građanski rat’, a krivnja podijeli. Glavna teza velikosrpske politike i danas je pretvaranje našeg obrambenog rata u građanski, čak i u agresiju na Srbiju! Josipović je s Vesnom Pusić vrlo organizirano radio na tome da se diskreditira tužba protiv Srbije za genocid, zbog čega ćemo imati problema s naplatom ratne odštete.“

JURČEVIĆ: “On je jedini predsjednik koji se nije izborio za drugi mandat, što ga je psihološki destabiliziralo, osim toga – i cijelu njegovu strukturu, budući da su udbaši na njega računali. Uloženo je puno da bi postao predsjednik i  napravio sve te skandale i izdaje, a ta struktura bi ga ponovo voljela vidjeti na vlast.“

HODAK:  BITKU PROTIV ‘ZDS’ NIKADA NEĆE DOBITI!

Zvonimir Hodak u emisiji je izuzetno emotivno progovorio o pozdravu ‘Za dom spremni’.

“Ako je kuna u NDH bila ‘fašistička’ i ‘nacistička’, a danas je platežno sredstvo, onda valjda postoji neka razlika između ove i one kune. Ako se u NDH pjevala ‘Lijepa naša’, onda također postoji razlika. Svugdje postoji distinkcija, jedino ne dopuštaju razliku kada je u pitanju pozdrav ‘Za dom spremni’, kod kojega i jest najveća razlika danas i u odnosu na NDH. Od 1941. do 1945. to je bio ‘ustaški pozdrav’, a od 1991. do 1995. uz njega se odlazilo u rat boriti i ginuti za demokratsku Hrvatsku.

Svugdje se može praviti razlika, jedino je ‘ZDS’ uvijek ‘fašistički’, ‘nacistički’ i ‘klerofašistički’… Napominjem, to je jedina bitka za koju s apsolutnom sigurnošću mogu tvrditi da je naši protivnici neće dobiti,“ rekao je ugledni odvjetnik i nastavio:

“Taj pozdrav je znak inata. Svi su šutjeli dok se išlo u rat s tim pozdravom, dok smo slušali Thompsona s tim pozdravom, dok su drugi mijenjali imena, postajali Hrvoje i prestali biti Jovanović… Hajka na ‘ZDS’ počela je nakon smrti Gojka Šuška i kada smo počeli slati ljude u Haag. Autori usklika ‘ZDS’ nalaze se u Hudoj jami i drugim grobnicama, a pozdrav iz Domovinskog rata ne može se iskorijeniti nikakvim Ustavnim sudom! Uostalom, postoji i nekoliko odluka prekršajnih sudova koji su oslobađali krivnje zbog tog pozdrava – u Daruvaru, Zagrebu, Kninu…“ poentirao je Hodak konstatirajući da je šteta što Hrvatska ne primjenjuje američki model pravnih presedana.

USTAVNI SUD ODLUKOM O ‘ULICI 10. TRAVNJA’ NEGIRAO TUĐMANA I STEPINCA!

Hodak je kritizirao i odluku Ustavnog suda o zabrani ‘Ulice 10. travnja’ u Slatinskom Drenovcu.

“Da se ulica zvala ‘10. aprila’ ili ‘29. novembra’, možda ne bi bilo buke, ali Ustavni je sud donio rješenje u kojem stoji da je NDH bila potpuna negacija želje Hrvata za državom. To je povijest i o tome Ustavni sud ne može raspravljati! Tko se ’41. borio za Hrvatsku, a tko za Jugoslaviju? Takva odluka Ustavnog suda je negacija Tuđmana i Stepinca i njihovih definicija Nezavisne Države Hrvatske! Režim u NDH je bio ‘fašistički’, ali tko se tada mogao suprotstaviti Njemačkoj? Je li Srbija bila demokratska država ’41? Mađarska, Slovačka ili Norveška?!

U Europi su se partizani borili za svoje nacionalne države, jedino su ‘hrvatski’ partizani bili za Jugoslaviju! U Norveškoj su strijeljali samo Quislinga i njegova četiri ministra, a mi smo imali Hudu Jamu, Bleiburg… Više od 500 tisuća ljudi je izgubilo glavu! Kakva je bila osveta ‘naših’ partizana koji su se tobože borili za Hrvatsku?! Ma, borili su se za Jugoslaviju,“ bio je kategoričan odvjetnik Hodak.

Sudac Miroslav Šumanović jedini je imao izdvojeno mišljenje u kojem je rečeno da se Ustavni sud ne može miješati u povijest i da je nenadležan. Riječ je o istom sucu koji je imao izdvojeno mišljenje i u postupku protiv Josipa Šimunića, kojega zastupa upravo Hodak pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

“Njegov problem je da ima svoje mišljenje koje iznosi vrlo stručno,“ rekao je Hodak i dodao:

„Sudac Šumanović govori  o predmetima koje bi Ustavni sud trebao rješavati, a ne nametati mišljenje da je NDH bila negacija Hrvata za vlastitom državom. Upravo obrnuto! Imamo amatere povjesničare na Ustavnom sudu koji su donijeli ustavnopravnu glupost,“ rekao je Hodak i opleo po novinarki Slavici Lukić, inače partnerici Milorada Pupovca, Sanji Barić s riječkog Pravnog fakulteta i Đorđi Gardaševiću sa zagrebačkog Prava koji nakon odluke Ustavnog suda o ‘Ulici 10. travnja’ tvrde da se vladino Vijeće za suočavanje s prošlošću treba raspustiti i da po ovom pitanju više nema rasprave.

Hodak je naveo da je za razliku od svih njih, kao i drugih sudaca Ustavnog suda, sudac Miroslav Šumanović jedini pravi ekspert koji nije politički postavljen i koji je prije dolaska u Ustavni sud imao respektabilnu pravnu i sudačku karijeru.

Hodak je opleo i po Titu te njegovim istomišljenicima u Ustavnom sudu: “Čovjek koji je javno rekao da će Sava prije poteći uzvodno nego će Hrvatska biti država, po njihovom tumačenju bio je za! Čisti apsurd!“

JOSIPOVIĆ – SVETA KRAVA HRVATSKOG PRAVOSUĐA!

Zvonimir Hodak je u nastavku emisije komentirao sporan način izbora sudaca Ustavnog suda, za koje je i prof. Josip Jurčević u prilogu rekao da su najobičniji stranački poslušnici dvije stranke – jer ih se bira dvotrećinskom većinom u Saboru.

“Ustavni sud danas je parapolitička organizacija čiji se članovi dijele na članove HDZ-a i SDP-a. Tako se i odnose prema ovakvim predmetima koji imaju svjetonazorski karakter. Tu se Ustavni sud nema što miješati! Zabranili su nam prvu tužbu protiv Josipovića, ali takva situacija ne može se ponoviti… Njegovo je pravo imati stavove kakve ima, Josipovićev ideološki kod je poznat, ali nema pravo uprezati za svoje potrebe Ustavni sud i biti sveta krava hrvatskog pravosuđa,“ istaknuo je  Hodak.

Jedan od najvećih hrvatskih problema, po Hodaku je – pravosuđe, kao i činjenica da se suci kod nas biraju doživotno, dok primjerice, u Americi i suci i državni odvjetnici idu na izbore, što bi bilo jako dobro primjeniti i u našoj zemlji.

MP/foto:Screenshot


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->