HRGA TUŽILA PUPOVČEVE NOVOSTI: ‘Kod nas je neoprostivo reći da si Hrvatica i katolkinja…’

travanj 10, 2018 maxportal
Share Button

Novinarka Mirjana Hrga pojavila se na sudu u Zagrebu zbog tužbe protiv tjednika Novosti koje je tužila zbog komentara “Suicid iz zasjede” Petra Glodića, objavljenog  5. svibnja 2016.Hrgin tužbeni zahtjev protiv Novosti težak je 40.000 kuna.

– U vrijeme kad je HTV okupiran desničarskim fanaticima, dovođenje Mirjane Hrge na RTL najveće je medijsko samoubojstvo u povijesti Hrvatske – napisao je autor Glodić u spomenutome tekstu.  Hrgu je  nazvao “iskusnom isljednicom koja i dalje rutinski vozi na autopilotu iz vremena ‘Motrišta’, kad je bila među udarnim iglama Miljenka Manjkasa, okorjelog HDZ-ovog agitpropovca”.

Hrga je na ročištu izjavila kako “Novosti huškaju javnost protiv nje”

– Očajna sam. Kad bi suze bile sve – isplačeš se i ideš dalje. Ali nataloži vam se sav taj jad na dušu. Tome lijeka nema. Koliko je samo tog zla u kolegama! To nema veze s kritikom ili slobodom govora, to je jednostavno opasni bezobrazluk. Taj osjećaj traje i danas –  prenosi Novi list izjavu Mirjane Hrge.

Dodala je kako je progoni “novinarska gerila”, nju “koja je izvještavala s Bliskoga istoka”, a 2011., kad je doznala za prijeratna ubojstva Srba u Vukovaru, na Al Jazeeri je o tome objavila reportažu.

– Za ratna stradanja hrvatskih Srba čula sam tek u istrazi protiv Mirka Norca. Ranije nisam imala takvih informacija. Istina, bilo je hrabrih novinara koji su o tome pisali. Ali u ratu, gledala sam samo kako da svi zajedno sačuvamo živu glavu. Ako to smatrate mojom pogreškom, OK – to je bila pogreška.

–  Nisam mogla ni pomisliti da će mi biti neugodno hodati svojim ulicama u svojoj državi. Više sam ja muslimanske i pravoslavne djece oplakala u Ukrajini i Palestini, nego što će ti moralisti ikad u Hrvatskoj. Kod nas je na djelu nova vrsta fašizma u kojoj je neoprostivo reći da si Hrvatica i katolkinja – izjavila je Mirjana Hrga na sudu u Zagrebu

Sutkinja Kolinda Kolar izricanje presude najavila je za 26. travnja u 13,30 sati.

MP/foto:

 

Komentari
Share Button