Kontrola leta na aparatima – čudna putanja zrakoplova iznad Hercegovine

rujan 13, 2020 maxportal
Share Button

Ljubitelji zrakoplova jučer su putem stranice FlightRadar24 zabilježili čudnu putanju kretanja manjeg zrakoplova na području Hercegovine, točnije na potezu od Mostara do Trebinja, prenosi Hercegovina.infoZrakoplov je u jutarnjim satima poletio iz austrijskog Innsbrucka da bi uobičajenom putanjom kretanja došao do naših područja gdje se nastavio kretati prema jugu, ali na poprilično neobičan način.

I dok su se neki pitali znači li to da zrakoplov nije dobio dozvolu za slijetanje u mostarsku zračnu luku, s obzirom da je uskoro nakon toga sletio u dubrovačku, odgovor smo potražili u BHANSA-i koja nam je potvrdila kako se radi o prijavljenom letu i aktivnostima fotografskog snimanja terena:

“Radi se o zrakoplovu tvrtke AVT sa sjedištem u Njemačkoj koja se bavi radovima iz zraka kao i pružanjem usluga iz zraka. Tvrtka AVT se obratila po pitanju ovog leta Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH – BHDCA, sa zahtjevom za priznavanje izjave operatora kao potvrde o pružanju usluga iz zraka.

Po dobivenom zahtjevu BHDCA je utvrdila ispunjenost uvjeta za priznavanje izjave u skladu sa Zakonom o zrakoplovstvu BiH i pod zakonskim propisima te izdala rješenje i prateću dokumentaciju (certifikat o priznavanju izjave i specifikacije operacija).

Prije početka izvođenja operacija u zračnom prostoru BiH, operator AVT je podnio plan leta s definiranom putanjom u dodijeljenom dijelu zračnog prostora te je obavljao radove iz zraka – fotografsko slikanje terena te je let izveden sukladno tom planu”, stoji u odgovoru BHANSA-e portalu Hercegovina.info.

R.I. /Foto: Hercegovina.info

 

Komentari
Share Button