KORUŠKI ŽUPAN Komemoraciju u Bleiburgu trebalo bi zabraniti

travanj 21, 2018 maxportal
Share Button

Na Bleiburg dolazi i državni odvjetnik Austrije te prekršajni suci, kontrola bit će stroža nego ikad.  Svi koji počine kazneno djelo bit će pritvoreni, a koji počine prekršaj bit će na mjestu kažnjeni i protjerani iz Austrije – kazao je za Večernji list Bože Vukušić, glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda.Svake godine, pa tako i ove, prije komemoracije u Bleiburgu u Austriji, koja će se održati 14. svibnja, podigne se bura i dio austrijske javnosti i političara reagira, udruge građana, kojima se pridružuju i političari, redom lijeve ili liberalne provenijencije, potpisuju peticije i govore da se obilježava neprikladno te da je treba zabraniti.

Po austrijskim zakonima, zasad takve mogućnosti nema.

Predsjednica će, dok god je komemoracija dopuštena i dok se službeno održava, slati izaslanika. Ove godine izaslanik će biti ministar Goran Marić.

U ponedjeljak će u Beču biti okrugli stol na kojem će o Bleiburgu govoriti predstavnici Židovske općine, Dokumentacijskog arhiva austrijskog otpora (DÖW), ali i europarlamentarni zastupnici, socijaldemokrat Josef Weidenholzer, liberalka Angelika Mlinar i zastupnik u Austriji vladajuće Narodne stranke (ÖVP) Othmar Karas. – Komemoracija je opravdana. Ali zloporaba događaja se mora spriječiti.

Predlažem okrugli stol na kojem bi sudjelovali svi uključeni kako bi se osiguralo da sve aktivnosti proteknu glatko – kazao je narodnjak Othmar Karas.

Dvoje nezadovoljnih komemoracijom su koruški župan Peter Kaiser i gradonačenik Bleiburga Stefan Visotschnig, obojica socijaldemokrati (SPÖ).

– Osamdeset godina poslije pada Austrije nakon aneksije njemačkih nacista nova koruška vlada predstavlja politički centar i stoga se protivi bilo kojem obliku političkog ekstremizma. Oni uključuju i desničarske skupove koji se održavaju kao “vjerske procesije” na Loibacher Feldu (Bleiburg) – poručio je za Večernji Kaiser.

Vlada Koruške distancira se od tog događaja i osuđuje sve fašističke izjave koje se tamo izriču.

– Nažalost, pravno ne možemo spriječiti održavanje događaja jer je u nadležnosti državnog ministarstva unutarnjih poslova – naglasio je koruški župan.

Slično mišljenje iznio je Stefan Visotschnig. I on je istaknuo kako se crkveni kontekst koristi kako bi se zataškali pravi motivi te apelira na austrijski MUP da izradi novi zakon. Austrijski zakoni zabranjuju isticanje nacističkih, no ne zabranjuju ustaške simbole.

MP/Foto:

Komentari
Share Button