Marko Ljubić objavio: Nema više Budnice, zbog “Matana” smo prekinuli suradnju

31 kolovoza, 2022 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Danas sam obavijestio upravu i vlasnika Osječke televizije o prekidu suradnje u emisiji “Budnica”, kojoj sam bio urednik i voditelj, objavio je Marko Ljubić.Ovim putem obavještavam i javnost. Razlog prekida suradnje je načelne prirode i jednostavan. Kad dođe do bitnog neslaganja oko programske projekcije, oko vizije razvoja emisije i autorskog koncepta urednika s konceptom i očekivanjima uprave, svaki nastavak suradnje bi bio besmislen i u konačnici izraz međusobnog nepoštovanja, a što je meni najbitnije, izraz nepoštovanja gledateljima i hrvatskoj javnosti. Svi moramo držati do sebe.

U ovom trenutku želim reći da sam od prve do zadnje emisije bio apsolutni autor i kreator svega dobroga i manje dobroga, radio sam po savjesti i sukladno vlastitoj viziji dijaloških televizijskih emisija, pri čemu je naglasak na razgovoru, ozbiljnim pitanjima i temama nasuprot nametnutim dnevno-političkim spinovima bio modus vivendi i izbora gostiju, i načina vođenja razgovora u studiju.

To znaju svi moji sugovornici, neovisno hoće li i žele li to javno istaknuti i bez obzira što smo u mnogim pitanjima imali čak i posve suprotne stavove. Nisam bježao od poziva nikome relevantnom, a jedini ultimativni eliminacijski kriterij mi je bio, što sam i objavio više puta bez okolišanja, da cirkusantima i egzibicionistima na političkoj sceni bez javne odgovornosti i minimuma znanja o društvenim procesima nisam spreman otvoriti vrata Budnice.

Time sam štitio i renome emisije, i nastojao doprinijeti higijeni društvenog prostora u Hrvatskoj. Budnica nije bila reklamni pano, pa to nisam dopuštao čak ni na zahtjeve nezanemarivih skupina gledatelja. Takve sam prepuštao drugima, a previše je tih drugih, pa nitko nije bio uskraćen.

Pristojan i znalački dijalog o ozbiljnim pitanjima je u pretežitim standardima, često prilično poremećenim i namjerno kaotiziranim u Hrvatskoj, teži put do gledatelja, ali, kako sam i kao komentator čvrsto vjerovao u vrijednosti goleme većine hrvatskog naroda, tako sam vrlo brzo dobio potvrdu da se takav televizijski pristup isplati.

Bilo je ugodno čitati tisuće reakcija, susretati ljude diljem Hrvatske, obične, nepoznate koji su mi iskazivali potporu, svaki dan dobivati potvrdu ispravnog izbora i odabira afirmativne, kulturne i pristojne konzervativne i kršćanske Hrvatske, ali i suočavati se s poštovanjem neistomišljenika, čak i onih koji se nisu usudili doći u emisiju zbog pretpostavljenih reakcija u svojim strankama, a nisu mi se ustručavali to privatno reći.

Nisu me smetale ni kritike, kojih je također bilo, no kritikama nisam smatrao divljaštvo i uvrede koje su u nekim trenutcima poprimale zabrinjavajuće razmjere. To su na žalost nus produkti namjerno izazivanog i poticanog kaosa u javnosti, koji svojom galamom ostavljaju dojam moći i pretežitosti naspram pristojnih i tihih ljudi, iako su krajnje nebitni, i krajnja margina društva.

Vidjeli ste i sami da se na takve nisam obazirao, jer sam znao, a i ciljano prihvatio izazov Budnice, kako bih takve sveo na mjeru i ljudima omogućio usporedbu, posebno motiviran razbiti stereotip o polupismenoj desnoj Hrvatskoj, kome su na žalost upravo korifeji medijske desnice davali sadržaj i alibi.

Posebno sam zato ponosan na niz vrhunskuh gostiju, sjajnih hrvatskih intelektualaca i političara, koji su na najvišoj mogućoj razini svjedočili vrijednosti nacionalne i kršćanske Hrvatske.

Naročito sam sretan da sam sa suradnicima pokazao s Budnicom da se bez goleme logistike, basnoslovnih sredstava, praktično bez ikakve promotivne kampanje, uvjerljiva kvaliteta i pristojna ponuda probije do velikog broja ljudi, čime smo neizravno poslali poruku Hrvatskoj da je puno toga lošega u ovoj zemlji precijenjeno, kao i da je uz malo hrabrosti, znanja i odlučnosti moguće sve, kao i da je Hrvatska prepuna izvrsnih, pametnih ali podcijenjenih ljudi. Misija Budnice koju sam uređivao je bila predstaviti takve ljude širokoj javnosti.

Kako su ljudi naviknuti na navijačka svrstavanja i mene i Budnicu javno kategorizirali, proglašavali HDZ-ovom, Plenkovićevom, na temelju moje autorske procjene da u datom trenutku ta stranka i Plenković unatoč snažnim naslijeđenim i aktualnim slabostima nemaju kvalitetnu alternativu i da ih trebam poduprijeti bez apologetike i afirmativno suzdržano, nikada nitko među njima nije ni pokušao utjecati na moj izbor ili mi nametnuti svoj.

To naglašavam zbog stereotipa koji godinama figurira u javnosti. Kao Hrvat, izravni sudionik, kreator političkih promjena i uspostave okvira hrvatske slobode, kao hrvatski vojnik i nacionalist nikada nisam pristajao na matricu kriminalizacije HDZ-a još od 1990. godine, jednako kako tu stranku i njena rukovodstva baš zbog vjere u Hrvatsku nisam štedio.

Nastojao sam Budnicom ljudima pokazati da se može kritizirati, ukazivati na greške i oštro upozoravati bez neprijateljstva i mržnje, kojoj pribjegava jedan dio navodne desnice po davnašnjoj prokomunističkoj matrici. Takve pokušaje sam ismijavao bez milosti, smatrajući to svojom nacionalnom obvezom, kao i podupirati sve ono dobro što vlast radi.
Svi koji me poznaju, a nisam se pojavio jučer u medijima, znali su da nitko ne može od mene dobiti javno ono što ne mislim.

Budnica je bila slika i prilika mene kao autora – hrvatska, konzervativna emisija kršćanskog programskog profila.
S obzirom da nikada nisam pristajao raditi i javno zastupati ono što nije moj izbor, ili što ne mislim, a s obzirom na neupitno pravo Osječke TV na izbor vlastitog programskog sadržaja, zaključio sam na temelju niza činjenica da je vrijeme pozdraviti se i jedni drugima zaželjeti sreću. Jer, jedni drugima nemožemo nametati ono što nismo mi.

Zahvaljujem se vama dragi gledatelji, ugodno ste me iznenadili, a ohrabrili, jer ste mi potvrdili da ispod površine, koja može izgledati kako god, od trenutka do trenutka, živi i djeluje sjajni hrvatski narod, daleko, daleko vrijedniji i bolji nego nas mnogi žele predstaviti, i kojima se i sami često priklanjamo ne videći dobar i siguran izbor.

Zahvaljujem, uz Osječku TV na dvogodišnjoj suradnji, sjajnim ljudima s partnerske Mreža TV iz Zagreba, svim televizijama koje su emitirale Budnicu i svima im želim puno uspjeha u radu, a državi savjetujem puno, puno više senzibiliteta za te televizije, a što manje “Matana” u ime “vrha” oko njih.

Na mene i moju kreaciju ti “Matani” nikako nisu mogli utjecati, no, bez lažne skromnosti, rijetki se tako mogu postaviti.

Na kraju, ja više neću raditi Budnicu, hoće li biti emisije s tim imenom i novim licem ne znam i iskreno, ne interesira me, jer ovo je objava kraja te suradnje, te najava novih projekata.

Brzo se čitamo, čujemo i vidimo s još snažnijim prodorom dobre Hrvatske, na sliku i priliku našega naroda. Konkretnije ću javnost brzo obavijestiti.

Foto: osječka tv


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->