Nataša Jovičić, ex ravnateljica Jasenovca, u Vijeću za suočavanje s prošlošću

ožujak 3, 2017 maxportal
Share Button

Nataša Jovičić, bivša ravnateljica Javne ustanove Spomen područje Jasenovac(JUSPJ), u četvrtak je  imenovana Vijeće za suočavanje s prošlošću. 

“Nataša Jovičić, razriješena dužnosti ravnateljice Javne ustanove Spomen – područje Jasenovac, s danom 31. prosinca 2016. godine, na vlastiti zahtjev zbog odlaska na novo radno mjesto, te je za vršitelja dužnosti ravnatelja imenovan gospodin Ivo Pejaković, do imenovanja novog ravnatelja/ice temeljem javnog natječaja”, odgovorili su iz Ministarstva kulture na upit portala Direktno.

“Javni natječaj za imenovanje ravnatelja/ravnateljice Javne ustanove Spomen područja Jasenovac, objavljen je u Narodnim novinama broj 9 od 01. veljače 2017. godine, a u otvorenom roku na natječaj su pristigle tri prijave. Sukladno zakonskom roku imenovanje ravnatelja/ravnateljice svakako će biti u roku od 45 dana od isteka roka za podnošenje prijava, budući da u tom roku kandidati moraju biti obaviješteni o ishodu natječaja”, dodali su iz Ministarstva.

Oko Jovičić su se vezale kontroverze, koje su stizale iz ljevičarskih krugova. Zamjerali su joj relativno dobru suradnju s bivšim ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem. Nakon skandala s tri komemoracije u Jasenovcu, na upit novinara treba li se Vlada ograditi od ustaških poveznica, rekla je da treba, ali da ne može reći kako se Vlada nije ograđivala.

“Ministar Hasanbegović je rekao da je NDH najveće posrnuće hrvatskog naroda. Ja se sjećam te izjave i više puta je to govorio. Predsjednica je reagirala više puta i na skandiranje na stadionima i dala veliku izjavu prije nekoliko dana, vrlo jaku i čvrstu. Ja mislim da nije prošlo da se ne reagira”, rekla je Jovičić u travnju prošle godine.

Pod napadima je bila i kada je dopustila polaganje vijenca s natpisom ‘Stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951.’ koje je položila platforma hrvatskih nacionalnih udruga Hrvatska nacionalna platforma. Sporna je bila 1951. godina u natpisu.

Inače, riječ je o ustanovi koju u stopostotnom iznosu financira država. U državnom proračunu za ovu godinu potpora iznosi 500 tisuća kuna. Ravnate­lj se imenuje na vrijeme od četiri godine, a natječaj za imenova­nje raspisuje i provodi Upravno vijeće.

MP/direktno.hrKomentari
Share Button