Nino Raspudić na studentskoj tribini: HNS je hodajuća reklama za promjenu izbornog sustava

svibanj 17, 2018 maxportal
Share Button

NA TRIBINI Virtusa, udruge studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gostovali su profesor ustavnog prava dr. Robert Podolnjak, politički analitiča dr. Nino Raspudić.Tema tribine, koju je moderirao Ante Arambašić, student kroatistike i ruskog jezika i književnost, bila  je referendumska inicijative Narod odlučuje.

Profesor Podolnjak uvodno je kazao da  su saborski zastupnici po prirodi stvari u klasičnom sukobu interesa kada donose izborne zakone, jer se u izbornim zakonima definira način na koje će biti izabrani zastupnici u parlament, a  ti isti zastupnici odlučuju o samom izbornom zakonodavstvu. Sam izborni zakon stoga bi uvijek trebao proći širu javnu raspravu.

Podolnjak je naveo da je, kao stručnjak, bio konzultiran u definiranju referendumskih pitanja inicijative Narod odlučuje ističući kako su oba referendumska pitanja u skladu s Ustavom RH.

 

Profesor Nino Raspudić je usporedio izabrane zastupnike u sastavu Hrvatskog Sabora nakon izbora 1995. i danas, propitujući prvenstveno uzrok sveopćeg pada kompetencija saborskih zastupnika u kojima su oni danas svedeni na no name puke podizače ruku tj. pritiskivače gumba, gotovo ljude s greškom – one koje možeš ucijeniti, navodi Raspudić.

Odgovor pronalazi u načinu na koji funkcioniraju stranke, prvenstveno dvije najveće stranke, a koje su zadržale totalitarni obrazac u kojem se najviše traži poltronstvo i poslušništvo šefu stranke, a to upravo i mogu samo oni koji nisu ostvarili prethodnu karijeru i koji svoje mjesto imaju zahvaliti šefu stranke koji ih je i instalirao u Sabor kroz poziciju na kandidacijskoj listi.

Podsjetio je kako od slične inicijative od prije samo četiri godine koja do dan danas neobjašnjivo nije ostvarila građanima pravo na referendum, imali smo dvoje izbora krkih vlada i najsramnijih političkih trgovina u parlamentarnoj hrvatskoj povijesti što je najjasniji pokazatelj da su postojeća izborna pravila zaista loša.

Najbolji argument za ovaj referendum i onemogućavanje predizbornih koalicija je dolazak HNS-a na vlast

Kao eksplicitan primjer koliko je nužno uvesti tri preferencijska glasa navodi primjer HNS-a kao stranke s minimalnim brojem glasova, u suradnji sa SDP ili HDZ-om, upravlja s pola državnog novca

U HDZ-ovoj vladi HNS vladi vodi kapitalni projekt reforme obrazovanja koja se u razvijenim državama stvara uz najširi državni konsenzus. Ta stranka, HNS, danas je hodajuća reklama za promjenu izbornog sustava.

Velikim strankama nije u interesu veća izlaznost birača jer smanjuje omjer snage glasova onih “odanih” birača koji izlaze uvijek glasovati za istu stranku neovisno o njenim realnim programima i postojećim kadrovima, što vidi kao objašnjenje činjenice zašto se politička elita opire ideji dopisnog i elektroničkog glasovanja koje je sveprisutno u razvijenim demokracijama 21. stoljeća.

Kako bi se promijenila postojeća politika kadrova i trgovina političkim pozicijama, potrebno je hitno stvoriti bolja pravila igre, zaključak je Nine Raspudića.

MP/Foto:maxportal

Komentari
Share Button