Objavljena pa demantirana vijest o smrti nogometne legende

ožujak 26, 2017 maxportal
Share Button

Dio medija u BiH bio je objavio vijest da je preminuo legendarni mostarski nogometaš Franjo Vladić Kulje ( na slici u crvenoj trenerci s Bakom Sliškovićem). Vladić je doživio moždani udar, završio u bolnici i stanje mu je stabilno.Nakon objave vijesti o smrti obitelji se u počeli stizati telegrami sućuti, suprugin mobitel bio je zatrpan SMS porukama, kćeri su zvali prijatelji i izražavali sućut.

Obitelj je morala demantirati vijest smrti, a reagiranje objavljujemo u cijelosti: 

“Ovom prigodom se obraćamo javnosti zbog demantija o vijesti  smrti Franje Vladića, našeg člana obitelji.

Naime, jučer,  24. 03. 2017. godine na pojedinim internet stranicama objavljena je lažna vijest, koja je munjevitom brzinom obišla cijeli svijet i uznemirila javnost a posebice obitelj.

Tako su potekle teške i nepoželjne reakcije.

U prvom redu obitelj su šokirale i slomile mnogobrojne sućuti, posebice njegovu suprugu Ružicu koja mu je bila u posjeti samo sat vremena prije objavljene vijesti.  Njezino nježno zdravlje osjetilo je iznenadni i šokantni udarac. Kćerke su također bile teško pogođene od vijesti, posebno kćerka koja se u tom trenutku nalazila u inozemstvu.

Sućuti su se redale na mobitelu, a da one nisu ni znale da je vijest koja je objavljena zapravo lažna!
Smjenjivali su se osjećaji boli i panike. Trebalo je mnogo vremena da obitelj shvati da je objavljena vijest zapravo čista laž.
Sada, kada se sve smirilo, članovi obitelji se pitaju tko je lansirao u medije tako tešku i bolnu vijest , koja je ranila cijelu obitelj i stvorila duboku traumu. Čime su to zaslužili?

Svaki dan su čitali vijesti pojedinih portala i imali povjerenja u te iste.
Ne možemo povjerovati u činjenicu da je netko od njihovih djelatnika tako grubo prekršio pravila novinarskog kodeksa ponašanja ovog suvremenog medija.

Znamo da su glavne smjernice  novinarske etike istinitost i točnost, poštenje i poštovanje osobnosti i privatnosti te neovisnost o pojedinim interesima, odgovornost prema društvu i pristojnost.
Ovaj put sve navedene vrednote su pogažene. Je li svjestan „taj“ novinar da je srušio povjerenje čitatelja u profesionalno obavljanje poslova i ugled svoje kuće.

Kako ubuduće vjerovati novinaru koji je prevario čitatelje i plasirao nešto što nije točno, što se uopće nije dogodilo i što je destruktivno djelovalo na cijelu obitelj. Kakav je to odnos prema čovjeku?
Neki novinari nisu svjesni svoje uloge u društvu a vrše najveći utjecaj na ljude. Oni ne znaju da je u središtu njihove informacije osoba sa svojim pravima i obvezama. Zar nije trebalo sve precizno i ozbiljno ispitati, istražiti događaj i tek onda pustiti u javnost.

Tko uopće nadzire poštovanje profesionalnog kodeksa ponašanja?

Zar senzacionalizam gospodari medijima, žive ljude sahranjuju tj. podliježu jakoj komercijalizaciji. I to samo radi zarade. Pitamo se gdje je nestao čovjek i osjećaj za drugoga? Znaju li oni razlikovati istinu od laži?

Molimo sve sugrađane, novinare i nadležne da zaustave ovu pojavu kako ne bi uskoro još neka obitelj dobila ovakvu duševnu i tjelesnu bol. Ujedno pohvaljujemo sve novinare koji poštuju kodeks ponašanja i obavljaju čestito svoje zvanje.
Svi znamo da je riječ ubojitija od bilo kakvog oružja!
Hvala!

Obitelj Franje Vladića

P.S. Pitamo se još jednom- zna li ovaj aktualni „novinar“ tko je gosp. Franjo Vladić. Ako ne zna, preporučujemo mu da pročita knjigu od gosp. Josipa Muselimovića „Dragulji Mostara“.

Franjo Vladić karijeru je počeo 60-ih godina prošlog stoljeća u Veležu za koji je imao skoro 300 nastupa, a igrao je i za grčki AEK. Bio je dio slavnog Veležovog trojca BMV nazvanog po prezimenima Velžovih zvijezda  Bajević – Marić – Vladić).

Za reprezentaciju bivše Jugoslavije nastupio je 24 puta, a igrao je na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 1974. godine.  Bio je jedan od najvećih nogometnih šmekera i ljubimac publike, poznat po tome što je u punom trku  znao izvesti smobrero i zabiti gol.Komentari
Share Button