Otvoreno pismo grupacije Fantasyland novinarki tjednika 7 Dnevno Ivi Međugorac

18 listopada, 2020 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Poduzetnik Slaven Čolak i grupacija Fantasyland uputili  su otvoreno pismo tjednik 7DNEVNO i novinarki Ivi Međugorac, a povod je njihov tekst “Plenkovićev savjetnik iz medija doznao da mu se kod kuma krije novac“.Poštovana gospođo Međugorac,

pročitali smo najnovije izdanje tjednika 7 DNEVNO, konkretno članak „Plenkovićev savjetnik iz medija doznao da mu se kod kuma krije novac“.

Da se radi o ozbiljnoj tiskovini, razmišljali bi o podnošenju kaznene prijave, ali kako se radi o običnom pamfletu i kvazinovinarstvu, shvatili smo to kao humoristički uradak koji nas je dobro nasmijao. S obzirom na reputaciju Vašeg lista, neka na tome i ostane…

Neovisno o tome što su tjednik 7 DNEVNO i portal Dnevno.hr u javnosti prepoznatljivi po bombastičnim naslovnicama i iskonstriranim tekstovima neistinitog sadržaja, zbog objektivnog informiranja javnosti želimo ukazati na konstrukcije i laži navedene na strani 6. i 7. tjednika 7 DNEVNO te portalu Dnevno.hr. dana 16. listopada 2020.g.

Konstrukcije iz navedenog članka stvaraju ozbiljan dojam da ih je pisao netko pod utjecajem poprilično jakih opijata ili se pak radi o problematici psihološke naravi.

Kako primjerice objasniti tvrdnju „Dio svojeg imetka Puklin je mogao steći i u suradnji sa Slavenom Čolakom…“.

Puklin je svoje bogatstvo mogao steći s bilo kim pod pretpostavkom da je s njim radio i upješno poslovno surađivao. S obzirom da nikada nije poslovno surađivao sa Slavenom Čolakom, onda ga s njim po logici zdravog razuma nije mogao niti steći.

Kako je objektivno iznošenje činjenica i logičko zaključivanje u ovom članku očito izostalo, nastavili ste sa daljnjim manipulacijama, konstrukcijama i neistinama, a sve to pozivajući se na navode neke navodno anonimne osobe za koju u tekstu tvrdite da je riječ o bivšem članu Mladeži HDZ-a, pa tako navodite:

Njih troje su se zbližili još 90-ih, kada je Kapulica bio predsjednik Mladeži HDZ-a, na projektu stanova za Mladež HDZ-a, koje su gradili Slaven Čolak i Petar Budimir, a Puklin je bio dio te ekipe.

Jedino točno u prethodno navedenom citatu Vaših navoda je da su Slaven Čolak i Petar Budimir gradili stanove a sve ostalo navedeno je laž i konstrukcija, pa su tako neistiniti i navodi o gradnji stanova za Mladež HDZ-a, a za koju tvrdnju se ne navode nikakvi dokazi što sasvim logično upućuje na namjernu manipulaciju.

U Vašem tekstu nadalje neistinito navodite da je tvrtka Fantazija vodeni park d.o.o. podigla kredit kod Hrvatske poštanske banke  za gradnju zabavnog parka u Samoboru.

Suprotno Vašim navodima, niti društvo Fantazija vodeni park d.o.o., niti ostala društva iz grupacije Fantasyland  ( Fantazija projekt d.o.o., Fantazija zabavni park d.o.o., Fantazija hoteli d.o.o. ) nikada nisu bili korisnici niti jednog kredita u Hrvatskoj poštanskoj banci d.d.

Također, niti Slaven Čolak a niti bilo koje društvo u vlasništvu Slavena Čolaka nikada nisu bili korisnici niti jednog kredita u Hrvatskoj poštanskoj banci d.d., slijedom čega se radi o očitim konstrukcijama i lažima kojima se svjesno i s namjerom dezinformira i obmanjuje javnost.

Činjenica je da su protiv Hrvatske poštanske banke d.d. podnesene tužbe radi naknade štete po kojima su postupci u tijeku te da je Hrvatska poštanska banka d.d. ostala u hrvatskom vlasništvu upravo zahvaljujući grupaciji Fantasyland koja je spriječila pokušaj njene nezakonite privatizacije u prosincu 2013. godine.

Činjenica je i da su od strane Slavena Čolaka i grupacije Fantasyland podnesene kaznene prijave protiv Hrvatske poštanske banke d.d. i njenih odgovornih osoba po kojima su postupci u tijeku pred nadležnim tijelima i instancama, slijedom čega za naredno izdanje Vašeg tjednika možete dobiti na uvid i svu relevantnu službenu dokumentaciju o počinjenjima brojnih kaznenih djela od strane Hrvatske poštanske banke d.d. i njenih odgovornih osoba.

Također, činjenica je i da su od strane Slavena Čolaka i grupacije Fantasyland podnesene kaznene prijave protiv odgovornih osoba Državnog odvjetništva i USKOK-a Sani Ljubičić i dr. koje su 2009. godine protivno zakonu pokrenule tzv. „HPB Bankomat“, a sve to uz počinjenja brojnih kaznenih tijekom razdoblja 2009.g. – 2016.g. o čemu prileži cjelovita materijalna dokazna dokumentacija u spisu Županijskog suda u Zagrebu pred kojim se protivno zakonu, sada već gotovo 11 godina, bez ikakve zakonske i pravne osnove vodi iskonstruirani predmet tzv. „HPB Bankomat“, a što će u konačnici prouzročiti enormnu štetu za koju će sukladno zakonu odgovornost snositi Hrvatska poštanska banka d.d. i Republika Hrvatska.

Za naredno izdanje Vašeg tjednika možete dobiti na uvid i Odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojima se na zahtjev – prijedlog oštećenika Slavena Čolaka i dr. predmeti kaznenih progona protiv bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić, bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, zamjenika ravnatelja USKOK-a Saše Manojlovića, vještaka USKOK-a Vladimira Krkleca i dr. prenose na nadležno postupanje Županijskom sudu u Rijeci, a sve radi otklanjanja opravdane sumnje u moguću pristranost postupanja istražnih sudaca Županijskog suda u Zagrebu koje sa osumnjičenim osobama Sani Ljubičić, Sašom Manojlovićem i dr. vežu poznanstva i svakodnevni kontakti, kako je to navedeno i obraloženo u zahtjevu – prijedlogu oštećenika Slavena Čolaka i dr. za prenošenje mjesne nadležnosti koji je prihvaćen od strane Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Slijedom navedenog, u cilju su manipulacije Vaši navodi u tekstu izneseni uličarskim rječnikom „Našao se Čolak u problemima i 2010., kada je pao u sklopu afere Bankomat jer je USKOK smatrao da je u mandatu bivšeg predsjednika uprave HPB-a Josipa Protege kao povlašteni klijent dobio neosnovane kredite od 43 milijuna kuna.

Suprotno Vašim navodima, Slaven Čolak nije „pao“ već mu je onemogućeno  poslovanje i prouzročena šteta zbog višegodišnjih zlouporaba i nezakonitog postupanja Hrvatske poštanske banke d.d.  i njenih odgovornih osoba s jedne strane te zlouporaba i nezakonitog postupanja Državnog odvjetništva i USKOK-a s druge strane, a slijedom čega je sada u problemu Hrvatska poštanska banka d.d. i Republika Hrvatska koji sukladno zakonu snose odgovornost za svu nastalu štetu.

Kao što je već prethodno navedeno, niti Slaven Čolak, niti grupacija Fantasyland a niti bilo koja  tvrtka u vlasništvu Slavena Čolaka nikada nisu dobili niti jedan kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci d.d. niti su ikada bili korisnici kredita u Hrvatskoj poštanskoj banci d.d., a oni koji su pokrenuli postupak tzv. „HPB Bankomat“ sukladno zakonu za to trebaju i odgovarati.

Slijedom navedenog, za naredno izdanje Vašeg tjednika možete dobiti na uvid i svu relevantnu dokumentaciju o počinjenjima brojnih kaznenih djela od strane odgovornih osoba Državnog odvjetništva i USKOK-a koje su tijekom razdoblja 2009.g. – 2016.g. sudjelovale u zlouporabama i nezakonitostima kojima je protivno zakonu pokrenut predmet tzv. HPB Bankomat koji se pred Županijskim sudom u Zagrebu protivno zakonu vodi već 11 godina, iako za takvo što ne postoji niti je ikada postojala niti zakonska niti pravna osnova.

Kao što je i javno poznato, grupacija Fantasyland podnijela je tužbe radi naknade štete protiv HFP-a, AUDIO i CERP-a kao pravnog sljednika HFP-a i AUDIO te Republike Hrvatske zbog brojnih zlouporaba i nezakonitosti te kršenja ugovornih i zakonskih obveza kojima se sada već više od 11 godina onemogućuje realizacija projekta Fantasyland Šmidhen.

Također, kao što je i javno poznato, svim nadležnim i relevantnim tijelima i institucijama Republike Hrvatske dostavljena je državnoodvjetnička odluka Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku br. KR-DO-704/2015 od 30. svibnja 2018.g. koja je donijeta nakon više od 8 (osam) godina trajanja istrage i kriminalističkog istraživanja po lažnim prijavama HFP-a i njegovih pravnih sljednika protiv grupacije Fantasyland i njenih odgovornih osoba (što je samo jedna od mnogobrojnih opstrukcija projekta Fantasyland Šmidhen), a kojom državnoodvjetničkom odlukom je utvrđeno da „analizom prikupljenih pravno relevantnih podataka i dokaza nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela“.

Republika Hrvatska kao punopravna članica Europske unije preuzela je i obvezu poštivanja europskih pravnih normi kojima je zaštita privatnog kapitala i ulaganja zajamčena, a što je grubo prekršeno od strane HFP-a, AUDIO, CERP-a i Republike Hrvatske, između ostalog zbog:

 • nezakonitog postupanja HFP-a i njegovih pravnih sljednika koji su kao ugovorna strana iz ugovora o pravu građenja zaključenog uz suglasnost Vlade RH godinama neosnovano prijavljivali društva Fantazija projekt d.o.o. i dr. te njihove odgovorne osobe Državnom odvjetništvu o navodnom neispunjenju ugovornih obveza, navodnom nezakonitom povećanju temeljnog kapitala, itd. (a koje lažne prijave HFP su nakon više od od 8 godina trajanja istrage i kriminalističkog istraživanja od strane Državnog odvjetništva u cijelosti odbačene kao neosnovane)
 • nezakonitog postupanja HFP-a i njegovih pravnih sljednika koji su kao ugovorna strana kao nezakonit prijavili čak i Ugovor u pravu građenja koji je između HFP-a i Fantazija projekt d.o.o. zaključen uz suglasnost Vlade RH i Državnog odvjetništva (a koja lažna prijava HFP-a je tek nakon više od od 8 godina trajanja istrage i kriminalističkog istraživanja od strane Državnog odvjetništva u cijelosti odbačena kao neosnovana)
 • nezakonitog postupanja HFP-a i njegovih pravnih sljednika koji su godinama neosnovano prijavljivali društva Fantazija projekt d.o.o. i dr. te njihove odgovorne osobe Državnom odvjetništvu da Fantazija projekt nije vlasnik objekata na kompleksu Šmidhen, već da je vlasnik HFP (a koje lažne prijave HFP su nakon više od od 8 godina trajanja istrage i kriminalističkog istraživanja od strane Državnog odvjetništva u cijelosti odbačene kao neosnovane)
 • nezakonitog postupanja HFP-a i njegovih pravnih sljednika koji su protiv društava Fantazija vodeni park d.o.o., Fantazija zabavni park d.o.o. i dr. pokrenuli i više od 20 mjeseci neosnovano vodili sudske postupke stavljajući zabilježbe na nekretnine predviđene za izgradnju vodenog i zabavnog parka te hotelskog kompleksa kako bi, što i sami navode u više službenih dokumenata, svjesno i s namjerom onemogućili opterećenje prava građenja, čime su HFP i njegovi pravni sljednici direktno kršili i čl. 248. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i čl. 5 Ugovora o pravu građenja onemogućujući time ishođenje pravomoćne projektne dokumentacije i realizaciju ugovorenog financiranja u iznosu od 174,1 milijun EUR-a, a koji postupci su u konačnici pred Općinskim sudom u Samoboru pravomoćno okončani u korist društava Fantazija vodeni park d.o.o., Fantazija projekt d.o.o., Fantazija zabavni park d.o.o. i Fantazija hoteli d.o.o.
 • nezakonitog postupanja CERP-a, Upravnog vijeća CERP-a, DUUDI-a i Ministarstva državne imovine koji od 2013.-te godine do danas svi redom odbijaju bilo kakvo postupanje po Ugovoru o pravu građenja koji je zaključen uz suglasnost Vlade RH ( a o čemu su i CERP, i DUUDI, i Ministarstvo državne imovine poslali i pisanu obavijest) te odbijaju rješavanje formalno pravnih i administrativnih pitanja neophodnih za realizaciju projekta Fantasyland Šmidhen
 • nezakonitog postupanja Ministarstva pravosuđa RH koje unatoč opetovanim pisanim zamolbama grupacije Fantasyland i dr. i nadalje, sada već više od 5 godina, nije provelo inspekcijski nadzor temeljem prijava o zlouporabama i nezakonitostima Državnog odvjetništva i USKOK-a, slijedom čega su i nadalje ostale nesankcionirane i od strane Ministarstva pravosuđa zataškane prijavljene zlouporabe i nezakonitosti u radu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Državnog odvjetništva RH i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i Osijeku te njihovih odgovornih osoba koji su između ostalog protivno zakonu više od 8 (osam) godina, od 2010.g. zaključno do 30.05.2018.g. provodili istragu i kriminalističko istraživanje nad društvima Fantazija projekt d.o.o. i dr. i njihovim odgovornim osobama a sve po lažnim prijavama HFP-a i njegovih pravnih sljednika
 • nezakonitog postupanja nadležnih tijela i institucija (Vlada RH, Ministarstvo pravosuđa RH, Državno odvjetništvo RH,…) koji unatoč više stotina opetovanih pisanih zahtjeva i zamolbi grupacije Fantasyland već godinama nisu poduzeli odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti radi sankcioniranja više desetaka prijavljenih zlouporaba i nezakonitosti počinjenih od strane HFP-a, AUDIO, CERP-a, Upravnog odbora HFP-a, Nadzornog odbora HFP-a, Upravnog vijeća CERP-a, DUUDI-a, Ministarstva državne imovine i dr. te njihovih odgovornih osoba
 • nezakonitog postupanja nadležnih tijela i institucija (Ministarstvo pravosuđa RH, Državno odvjetništvo RH, Državnoodvjetničko vijeće,…) koji unatoč više stotina opetovanih pisanih zahtjeva i zamolbi grupacije Fantasyland nisu poduzeli odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti radi sankcioniranja zlouporaba i nezakonitosti u radu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Državnog odvjetništva RH i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i Osijeku te njihovih odgovornih osoba koji su protivno zakonu više od 8 (osam) godina, od 2010.g. zaključno do 30.05.2018.g. provodili istragu i kriminalističko istraživanje nad društvima Fantazija projekt d.o.o. i dr. i njihovim odgovornim osobama, a sve po lažnim prijavama HFP-a i njegovih pravnih sljednika, itd.

Nezakonito postupanje HFP-a i njegovih pravnih sljednika koji su s jedne strane lažno prijavljivali društva Fantazija projekt d.o.o. i dr. i njihove odgovorne osobe za počinjenje kaznenih djela te neistinito izvještavali državna i pravosudna tijela o navodnim nezakonitostima društava Fantazija projekt d.o.o. i dr. te njihovih odgovornih osoba, a s druge pak strane nezakonito postupanje Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Državnog odvjetništva RH i Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku koji su protivno zakonu više od 8 (osam) godina, od 2010.g. – 30. svibnja 2018.g. provodili istragu i kriminalističko istraživanje nad društvima Fantazija projekt d.o.o. i dr. te njihovim odgovornim osobama, pa čak i nad ugovorom o pravu građenja koji je zaključen uz suglasnost Vlade RH, OPSTRUKCIJA JE PROJEKTA I PROGON BEZ PRESEDANA nepoznat i nedopustiv u uređenim pravnim državama članicama Europske unije kojima i Republika Hrvatska pripada.

Kao što je i javno poznato, slijedom državnoodvjetničke odluke Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku br. KR-DO-704/2015 od 30. svibnja 2018.g. kojom su nakon više od 8 (osam) godina trajanja istrage i kriminalističkog istraživanja odbačene kao neosnovane lažne prijave HFP-a i njegovih pravnih sljednika protiv društava Fantazija projekt d.o.o. i dr. te njihovih odgovornih osoba ( što je samo jedna od mnogobrojnih opstrukcija projekta Fantasyland Šmidhen), te nakon što je od strane službenih predstavnika CERP-a, Upravnog vijeća CERP-a, Ministarstva državne imovine i Vlade Republike Hrvatske izražena spremnost otklanjanja prepreka realizaciji projekta Fantasyland Šmidhen koje još uvijek traju (a što je već odavno trebalo biti učinjeno), društva Fantazija projekt d.o.o. i dr. su na traženje službenih predstavnika tuženika CERP-a i Republike Hrvatske dostavili prijedlog nagodbe, između ostalih prijedlog nagodbe po tužbenom zahtjevu od 12.09.2013.g. koji se pred Trgovačkim sudom u Zagrebu vodi pod poslovnim brojem P-2617/2013 u pravnoj stvari tužitelja društava Fantazija projekt d.o.o. i dr. protiv Agencije za upravljanje državnom imovinom i CERP-a kao pravnog sljednika Hrvatskog fonda za privatizaciju i Agencije za upravljanje državnom imovinom, te prijedlog nagodbe po tužbenom zahtjevu od 18.07.2014.g. koji se pred Trgovačkim sudom u Zagrebu vodi pod poslovnim brojem P-2513/2014 u pravnoj stvari tužitelja društava Fantazija projekt d.o.o. i dr. protiv Republike Hrvatske, a po kojim tužbenim zahtjevima šteta već sada premašuje iznos od 5,7 milijardi kuna sa pripadajućim kamatama, naknadama i odvjetničkim troškovima.

Prijedlog nagodbe po tužbenim zahtjevima protiv Republike Hrvatske dostavljen je na traženje ovlaštenih službenih predstavnika tuženika Republike Hrvatske koji su ispred Ministarstva državne imovine i Vlade Republike Hrvatske nazočili na službenom sastanku održanom dana 08.01.2019.g. u prostorijama Ministarstva državne imovine (Kabinet ministra), a prijedlog nagodbe po tužbenim zahtjevima protiv CERP-a dostavljen je na traženje ovlaštenih službenih predstavnika tuženika CERP-a, Upravnog vijeća CERP-a i Vlade Republike Hrvatske koji su nazočili na službenom sastanku održanom dana 08.01.2019.g. u prostorijama Ministarstva državne imovine (Kabinet ministra).

Već i sama činjenica da je prijedlog nagodbe dostavljen na zahtjev tuženika CERP-a i Republike Hrvatske i više nego dovoljno govori da su tuženici svjesni odgovornosti za nastalu štetu društvima Fantazija projekt d.o.o. i dr., a što je vidljivo i iz sadržaja cjelovitog službenog audio zapisa sa službenog sastanka održanog dana 08.01.2019.g. u prostorijama Ministarstva državne imovine (Kabinet ministra).

I o prethodno navedenom za naredno izdanje Vašeg cijenjenog tjednika 7 DNEVNO možete dobiti na uvid i svu relevantnu dokumentaciju, a kako bi tjednik 7 DNEVNO postao vjerodostojan medij koji poštiva uzuse struke i profesionalnog novinarstva.

I na kraju Vaših manipulacija, obmana i laži navodite slijedeće:

I dok je prijatelj Čolak vodio svoju pravnu bitku, Puklin je gomilao nekretnine, poklopilo se da on i Kovačević imaju stanove i garaže u istoj zgradi pa su u skladu s time i mogli biti u kontaktu, a to otvara mogućnost da mu je Kovačević doista mogao dati novac, no to nije nužno.

Prethodno navedenim citiranim manipulativnim i iskonstruiranim navodima razbacanim bez ikakve logike i zdravog razuma može konkurirati jedino gđa. Sani Ljubičić koja je kao bivša zamjenica ravnatelja USKOK-a izradila optužnicu tzv. HPB Bankomat koja je u više navrata vraćena USKOK-u te 2012. godine i odbačena rješenjem Županijskog suda u Zagrebu, slijedom čega ne čudi činjenica da je iskonstruirani predmet tzv. „HPB Bankomat“ sada, nakon više od 10 godina od njegovog spektakularnog pokretanja koje je bilo izuzetno i medijski popraćeno, predmetom kaznenih prijava protiv službenih osoba DORH-a i USKOK-a koje su sačinile i Županijskom sudu u Zagrebu podnijele iskontruiranu optužnicu tzv. „HPB Bankomat“, a sve to počinivši čitav niz kaznenih djela pri obnašanju službene dužnosti.

Kako je gđa. Sani Ljubičić kao glavna tužiteljica sudjelovala i u izradi optužnice tzv. Agrokor, već sada je taj predmet trajno kompromitiran i kontaminiran i prije nego je postupak započeo, neovisno o sadržaju te optužnice.

Poštovana gospođo Međugorac,

minimum profesionalne etike nalaže objektivno izvještavanje javnosti zasnovano na činjenicama, a što je u ovom konkretnom slučaju izostalo te i grubo prekršeno od strane tjednika 7 DNEVNO, i to bez pružanja mogućnosti očitovanja grupaciji Fantasyland i Slavenu Čolaku kao drugoj strani koji su bili predmetom objave i neistinitog informiranja javnosti.

Da ste prije objave teksta kontaktirali i drugu stranu, a ne samo Vaše nalogodavce koje očito žuljaju neki kamenčići, mogli ste napisati objektivan članak na temelju činjenica, ali to očito nije bilo u opisu Vašeg zadatka.

S osobitim poštovanjem,

Slaven Čolak        

FANTAZIJA PROJEKT d.o.o.

FANTAZIJA VODENI PARK d.o.o.

FANTAZIJA ZABAVNI PARK d.o.o.

FANTAZIJA HOTELI d.o.o.

R.I. /Foto: arhiv


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •