Počinje suđenje Darku Kedvešu, bombašu iz Kneževih Vinograda: Na Dan državnosti bacao bombe zbog hrvatske zastave

4 rujna, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Na Općinskom sudu u Osijeku, pod predsjedanjem sudca Predraga Bertića, 12. rujna počinje suđenje 44-godišnjem Darku Kedvešu iz Kneževih Vinograda zbog bombašakog napada.Kedveš je na Dan državnosti 25. lipnja u 20 sati u Kneževim Vinogradima, mjestu u srcu Baranje, na obiteljsku kuću 54-godišnjeg Andrije Lazara bacio ručnu bombu, tzv ”kašikaru”.

Za Kedveša se sumnja da je bivši pripadnik vojske tzv. Sao Krajine, motiv napada bio je nacionalističke prirode, a povod je izvješena hrvatska zastava na Dan državnosti 25. lipnja na kući obitelji Lazar.

U vrijeme tog nemilog događaja u obiteljskoj kući nalazili su se Andrija Lazar, njegova kćer i nevjenčani suprug te njihova 1,5 godišnja kći. Svi su pretrpjeli veliki šok i strah od eksplozije bombe, a posljedično se boje i mogućnosti ponovnog napada potencijalnim izlaskom osumnjičenika na slobodu.

Na prvom sudskom ročištu saznat će se kako je okvalificiran ovaj napad eksplozivnim sredstvima, ali i raspetljati neslužbene informacije, točnije sumnje i pogovor da je kod optuženog Darka Kedveša pronađena određena količina oružja.

Također postoje indicije da je okrivljenik bio aktivan i za vrijeme rata, odnosno u vremenu okupacije Baranje.

Pokušali smo saznati za koje kazneno djelo se tereti okrivljenik pod kojim okolnostima je zatraženo produljenje istražnog zatvora i je li istina kako je kod okrivljenika prilikom pretrage kuće pronađen „čitav“ arsenal oružja? Na upućene zahtjeve Državnom odvjetništvu i Općinskom sudu oko detalja optužnice i produljenja istražnog zatvora, tradicionalno smo dobili vrlo šture odgovore sukladno zakonskim ograničenjima:

”Mogu vas izvijestiti da je protiv okrivljenika u navedenom kaznenom predmetu produljen istražni zatvor, jer je spis prethodno dostavljen vještaku radi provođenja vještačenja”, odnosno od Državnog odvjetništva:

”Obavještavamo vas da s obzirom činjenicu da je u kaznenom predmetu podignuta optužnica, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku nije ovlašteno za davanje informacija budući je započeto sudsko postupanje”.

 

Napadnuta obitelj se osjeća napušteno i odbačeno. Po njima općinske strukture ovaj problem guraju pod tepih. Općinski čelnici tvrde da je sukob privatne prirode

U komunikaciji s mještanima Kneževih Vinograda kao i samim članovima napadnute obitelji Lazar, doznali smo da je Darko Kedveš oduvijek imao antidemokratske, odnosno problematične političke stavove. Također, članovi napadnute obitelji su ogorčeni na indiferentno ponašanje općinskih čelnika u konkretnom slučaju. Osjećaju se napušteno i odbačeno od svih općinskih struktura koje ovaj problem, odnosno međuetnički sukob guraju pod tepih.

Svjesni da lokalna samouprava nema formalne ovlasti naša redakcija stupila je u kontakt s dugogodišnjim saborskim zastupnikom i sadašnjim donačelnikom Denešom Šojom, ali i mladim načelnikom Vedranom Kramarićem iz redova HDZ-a. Na naše pitanje kako unatoč nedostatku ovlasti, ipak imaju političku i moralnu odgovornost reagirati i biti medijator u takvim situacijama, obojica negiraju da su Lazari ”nastradali” zato što su hrvatske nacionalnosti.

Donačelnik Šoja tvrdi kako je sukob privatne prirode: ”Ja s tim odnosima nisam upoznati, ali pretpostavljam da su to neke njihove čarge, stoga ne mogu to posebno komentirati”.

Na inzistiranje kako bi ipak bilo humano da su posjetili, odnosno u moralnom smislu podržali napadnute sumještane, replicira kako to nije sukob nacionalne prirode i da stoga ne vidi potrebu za tim.

Iznenađujuće, načelnik općine Vedran Kramarić (HDZ) još je odrješitiji, i decidirano tvrdi kako ovaj obračun s eksplozivnom napravom nije nacionalno motiviran. Također, tvrdi da se općinska vlast nema što miješati u ”osobne sukobe”.

”Nemam komentara. Ne vidim na koji način se trebaju općinski načelnici uključivati u takvu problematiku. To nije problem općine, to su sukobi privatne prirode. Nema nacionalnih momenata, i nije istina da je to nacionalistički motivirano.”

Na naše inzistiranje kako bi se načelnik trebao zabrinuti ako se ”problemi” rješavaju bombama, i kako je prema našim informacijama kuća obitelji Lazar napadnuta isključivo iz međunacionalne mržnje i to indikativno baš na Dan državnosti, načelnik Kramarić odgovara:

”O osobama koje imaju povijest svojih odnosa uopće ne želim komentirati. Mi 20 godina živimo u solidarnosti i gradimo suživot. Imaju institucije koje rade svoj posao.”

Ponovnom sugestijom našeg novinara da bi ipak načelnik u selu gdje se svi međusobno poznaju trebao posjetiti žrtve i pružiti im moralnu podršku i pokušati pacificirati situaciju, odgovara kako se neće mješati u ”privatne probleme”.

”To je napad iz međuetničke netrpeljivosti. Štoviše nismo u nikakvom osobnom sukobu s počiniocem”

Kontaktirali smo i članove obitelji oštećenika, oca Andriju koji nije htio davati izjave, dok je sin Mario na naše inzistiranje ipak pristao progovoriti:

”Ne želim povrijediti tajnost pravosudnog postupka i ne želim kršiti presumpciju nevinosti, iako je sve jasno. Osim što smo u trenutku terorističkog čina bili na ivici fizičke egzistencije, povrijedili su nas postupci predstavnika lokalne vlasti koje kao sumještane i poznajemo. Od njih kao odgovornih dužnosnika očekivali smo minimum moralne i ljudske podrške.

Ovako se osjećamo odbačeni, napušteni pa ako hoćete i getoizirani. Jasno je da je to napad nacionalističke prirode, štoviše nismo u nikakvom osobnom sukobu s počiniocem. Zbog multietničke tradicije Kneževih Vinograda, očekivali smo adekvatne reakcije vladajuće nomenklature koja poncijepilatovski pere ruke od problema u njihovom političkom dvorištu. Da se ovaj teroristički napad dogodio mjesec-dva dana ranije u vrijeme predizborne kampanje, zasigurno bi nas obilazili i deklarativno izražavali podršku. Hvala im na tome”, sarkastično završava sin Mario koji je različitog stava oko ovog nesvakidašnjeg slučaja.

Kakav god bio epilog ove priče, sigurno je da dužnosnici ne bi trebali minorizirati nacionalističke napade na hrvatske građane koje su još k tome okarakterizirali kao ”privatne probleme”. Od naših dužnosnika ipak očekujemo više angažmana, pa i kada to nadilazi njihove administrativne i formalne obveze.

Naprotiv, pripadnici jedne nacionalne manjine svaku demokratsku konfrontaciju stavova u javnom prostoru podlo tumače kao napad na njihova prava i uporno stvaraju o sebi percepciju žrtve, iako je RH nedavno bila žrtva njihovih osvajačkih pretenzija.

Iz neslužbenih izvora doznajemo kako se Darko Kedveš. brani psihičkim rastrojstvom i kako se ničega ne sjeća.

AUTOR: republika.eu

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->