Portal koji je ministar optužio da laže o F-16 objavio odgovor! Imaju i dokumente

2 rujna, 2020 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Portal Obris.org, koji vodi vojni analitičar Igor Tabak,  odgovorio je na današnju izjavu ministra obrane Marija Banožića koji je ustvrdio kako je taj portal objavio “neozbiljnu informaciju kojom se dezinformira javnost”.Portal Igora Tabaka, koji je dana o tome govori i gostujući na N1, objavio je da je Hrvatska od američke tvrtke dobila ponudu rabljenih vojnih aviona F-16.

“To je priča koja je izašla na jednom portalu gdje određeni samoprozvani, ja bih tako rekao, vojni analitičari su iznijeli ponudu, a isto tako u toj vojnoj analizi – odnosno u analizi svega onoga što je do sada bilo, a to sam i govorio medijima, da će ponude biti 09. 9. Znači, službene ponude nema. Ponuda će se dostavljati točno određenog datuma u određenom vremenu upravo onima koji su upućeni”, rekao je jutros Banožić te dodao kako Amerika nudi nove F-16 i da nema američke tvrtke koja nudi polovne F-16.

Sve je kratko komentirao i Plenković koji je rekao da “još ništa nije vidio, da je vidio sinoć na portalima, ali da ne zna ništa o tome”.

S portala Obris su odgovorili na jutrošnju Banožićevu izjavu i objavili preslik američke ponude o kojoj su pisali ( dvije od tri stranice) navodeći da je riječ o ponudi koja stigla na stol premijera Plenkovića.

Foto: Obris.org

 

U reakciji na izjavu ministra Banožića portal Obris.org piše:

Malo o činjenicama

Ponuda tvrtke ProAeronautics poslana je na nekoliko adresa, među ostalim i na adresu premijera Plenkovića osobno, i to 24. lipnja ove godine. U tom pismu, koje je potpisao predsjednik američke tvrtke Frank J. Small, govori se upravo o ponudi 12, odnosno 30 rabljenih F-16 A/B, za cijenu od 140 do 170 milijuna USD, odnosno 399 do 424 milijuna USD. Na sve ovo je pažnja nadležnih bila skrenuta još i mjesec dana kasnije, krajem srpnja, vjerojatno kako bi u skladu s dobrim uredskim ponašanjem netko iz hrvatske Vlade potvrdio da je dotično pismo pristiglo.

To je ponuda koja je i danas na stolu. Ona, naravno, može odgovarati ili ne odgovarati uvjetima iz RfP-a, može biti ozbiljna ili neozbiljna, ali ono što je sigurno – ona postoji!. Njezino prihvaćanje i evaluiranje je u rukama članova Međuresornog povjerenstva – tijela koje je trenutno jedino nadležno za prihvaćanje i razmatranje pristiglih ponuda. Ministar obrane, prema odluci Vlade RH, NIJE član tog Povjerenstva, a pogotovo nije njegov supredsjedatelj (osim ako u međuvremenu potajice nije donesena nova odluka kojom se i ministra obrane inkorporiralo u ovo Međuresorno tijelo)!

Prema tome, kako ministar obrane može izvana i unaprijed tvrditi ovo što je jutros izrekao u Splitu: „Dakle, nit nam odgovara datum, nit nam odgovara dobavljač, nit je to nekakva ponuda koja je obvezujuća“ ?! A koju sekundu nakon toga, ministar Banožić je još i dodao: „Ja sam sad prokomentirao jedan neozbiljan postupak koji bi doveo do toga da ja nešto komentiram prije službenog zaprimanja ponuda…“

Pritom je potpuno nesvjestan da je već komentirao to što tvrdi da ne može komentirati prije službenog zaprimanja ponuda. Komentirao je u svojstvu vanjskog promatrača, dok jedan od dvojice supredsjedatelja Međuresornog povjerenstva, admiral Robert Hranj, šutke stoji iza ministrovih leđa.

Uz ove izjave, Banožić je žustro pokušao difamirati portal Obris.org, prozivajući nas za širenje lažnih vijesti. Radi se o inače nemuštoj PR-taktici koja kaže da kada nemaš protuargumente – onda diskreditiraš izvor. Umjesto toga, ministru bi bilo puno pametnije da pomnije pregleda tekstove na portalu Obris.org, evo recimo onaj kojim smo opovrgnuli tvrdnje njegovog prethodnika da ne postoji tzv. non-paper kojim SAD upozoravaju Hrvatsku o problemima pri kupovini izraelskih borbenih aviona F-16 Barak.

Ako ima vremena, ministar može baciti pogled na još nekoliko tekstova, ponajprije na one koji se odnose na traljavost provedbe prošlog natječaja za nabavu aviona. No, pozitivno je što je proteklih dana ministar obrane naučio da se švedski avion ne zove „Grajpen“ nego „Gripen“. Pozitivno je i da je uočio reklamu za Gripen na našem portalu, što je komercijalni oglas koji portal Obris.org kao neprofitni medij ima već dugi niz godina. No da se upoznao sa situacijom, onda bi znao da je SAAB plasirao svoje reklame mnogim hrvatskim medijima, među ostalima svojedobno i Hrvatskom vojniku, službenom glasilu Ministarstva obrane kojem je trenutno Mario Banožić na čelu. I nikome ništa. A u kakvoj je vezi oglašivač na Obris.org i jučerašnji tekst o američkoj ponudi – to zna samo ministar obrane u svojstvu teoretičara zavjere.

Umjesto da se informira, ministar obrane pokušao je oblatiti portal Obris.org i „samoprozvanog vojnog analitičara“, vjerojatno aludirajući na Igora Tabaka, koji uopće ni nije autor Banožiću spornog teksta. Ministre, autor teksta je Lidija Knežević, urednica portala Obris.org! No, zanimljivo, riječ je potpuno istome pristupu kojeg je prošlog proljeća (u jeku prijepora oko propasti posla kupovine borbenih aviona iz Izraela) prakticirao jedan novinar Večernjeg lista, možda baš i inspiriran iz istih izvora.

Kada je rok za ponude?

No, još je bitno da je danas, tom istom prilikom, po prvi puta službeno rečeno kada je rok za primanje ponuda za borbene avione. To je srijeda, 9. rujna, a ne subota, 5. rujna, kako se do sada neslužbeno nagađalo u pojedinim medijskim kuloarima. Tu je ministar u pravu – toga dana, valjda u točno određeno vrijeme, zaprimit će se sve ponude, i ponuđači će možda dobiti priliku da ukratko predstave svoju ponudu – barem su takvu priliku dobili pri prvom natječaju. Potom na scenu stupa Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona Vlade Republike Hrvatske, koje pristigle ponude provjerava, zaprima, evaluira i što već ne… I ne, to ne radi nikakav portal, ni ikakvi analitičari, ali ni ministar obrane – to je ozbiljan posao za koji se iskreno nadamo da će biti uspješniji od istog takvog procesa iz 2018. godine.

No, to tijelo (koje bi idućeg tjedna trebalo biti od nacionalne važnosti) trenutno gotovo da i ne postoji – od 16 članova početnog sastava iz srpnja 2019. godine, ostalo je manje od polovice članova: supredsjedatelji Zvonimir Frka Petešić i Robert Hranj (koji, doduše, više nije direktor GS OS RH već njegov načelnik), potpredsjednik Odbora za obranu Anđelko Stričak, ravnatelji SOA-e Daniel Markić i VSOA-e Ivica Kinder, te Maja Čavlović kao predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. U međuvremenu su se promijenili savjetnik Predsjednika Republike (umjesto Zrinka Petenera to je Dragan Lozančić) i predsjednik saborskog Odbora za obranu (Franko Vidović umjesto Igora Dragovana). Nije poznato da li je Robert Kopal i dalje posebni savjetnik premijera, ali znamo da premijer ima posebnog savjetnika za obranu Damira Krstičevića.

Ivona Ferenčić koja je u Povjerenstvo bila imenovana kao zamjenica glavne tajnice Vlade RH sada je glavna tajnica glavom i bradom. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta više ne postoji – ono se sada zove Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, i nije poznato da li će pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak i u novom mandatu obavljati tu funkciju.

Predstavnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Vice Skračić od prosinca 2019. je hrvatski veleposlanik u Kanadi, a predstavnica Ministarstva financija Ivana Jakir Bajo od 1. srpnja ove godine je viceguvernerka HNB-a. Brigadni general Mato Mikić od kraja prošle godine nije više zapovjednik HRZ-a (umjesto njega na tu je vojnu dužnost imenovan brigadni general Michael Križanec), baš kao što ni brigadir Željko Ninić više nije u Samostalnoj službi za upravljanje projektima Ministarstva obrane, već je zapovjednik 93. krila HRZ-a u Zemuniku. Trenutno je, valjda, iz vojnih krugova samo brigadir Davor Tretinjak kao nadalje čelni čovjek Samostalne službe za upravljanje projektima MORH-a nedvojbeno član Međuresornog povjerenstva.

I to je tijelo od kojeg se očekuje da idućeg tjedna preuzme međunarodne ponude za nabavu borbenih aviona, posao čiju se financijsku težinu 2018. procjenjivalo na oko 500 milijuna USD (oko 3,17 milijardi kuna, skuplje i od famoznog Pelješkog mosta), a koja bi promišljanjem niza ponuda spomenutih od ministra Banožića lako mogla biti i bitno veće vrijednosti”, piše Obris.


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •