Predsjednik Ustavnog suda Šeparović potvrdio: Bio sam zaposlen u sustavu JNA

studeni 10, 2020 maxportal
Share Button

Nakon što je zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Viodović Krišto za saborskom govornicom upozorila da je sadašnji predsjednik Ustavnog suda RH, Miroslav Šeparović, nekada bio zaposlen u sustavu Jugoslavenske narodne armije, s portala  Narod.hr obratili su se Ustavnom sudu.Po završetku studija (Miroslav Šeparović) zapošljava se kao pravni referent u Vinariji Blato u Zagrebu (1981. – 1983.), a potom u Vojnoj građevinskoj ustanovi Prečko (1984. – 1986.),  stoji u njegovom životopisu na stranicama Ustavnog suda

Na  upit je li imao čin u JNA i je li koristio privilegije koje je tada uživala vojska, Šeparović je odgovorio:

1. U bivšoj JNA nisam imao nikakav čin niti sam bio vojna osoba;

2. Kao vojnik služio sam vojni rok u bivšoj JNA 1983./1984., i to najprije u tadašnjoj vojarni “Robert Domani” u Karlovcu, JNA a zatim u VP 2953 Prečko u Zagrebu u čijem sastavu je bila i Vojnograđevinska ustanova “Petrova Gora”;

3. Na temelju javnog natječaja, nakon odsluženja vojnog roka, 1984. godine zaposlio sam se kao građanska osoba u VGU “Petrova Gora” u kojoj sam, kao što je prethodno navedeno, služio vojni rok i to na radnom mjestu pravnog referenta za imovinsko-pravne poslove, što je obuhvaćalo poslove zastupanja, izvlaštenja, naknade štete i sl.

Osim plaće nisam imao niti sam koristio bilo kakve povlastice koje su imali zaposlenici JNA.

S obzirom na navode uvažene zastupnice gđe Vidović Krišto da me je “JNA poslala u Ministarstvo pravosuđa, što je plastičan primjer kako su komunističke obavještajne službe raspoređivale svoje kadrove”, ističem sljedeće.

Na temelju javnog natječaja 1986. godine imenovan sam za suca Općinskog suda u Zagrebu, građanski odjel, gdje sam proveo nešto više od tri godine. Na temelju sporazuma iz prosinca 1989. godine između Općinskog suda u Zagrebu i tadašnjeg Sekretarijata za pravosuđe i upravu (danas Ministarstvo pravosuđa i uprave) prešao sam na rad u tadašnji Sekretarijat za pravosuđe i upravu na radno mjesto savjetnika u Upravu za imovinsko-pravne poslove.

Kao što je iz naprijed navedenog vidljivo JNA me nije poslala u Ministarstvo pravosuđa “kao plastičan primjer kako su komunističke obavještajne službe raspoređivale svoj kadar” niti sam bio član Saveza komunista, a niti sam imao ikakve veze s komunističkim obavještajnim službama.

Također, iako to nije bio predmet Vašeg upita, vezano za navode gđe Vidović Krišto koji su također objavljeni na Vašem portalu u vezi moje imovinske kartice, ističem da je ona javno objavljena od 2009. godine kada sam imenovan za suca Ustavnog suda Republike Hrvatske te je i danas javno dostupna na internetskim stranicama Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Ušteđevina mene i moje supruge vidljiva je iz te imovinske kartice i ona je rezultat u najvećem dijelu naših plaća, te osobito dobiti Odvjetničkog društva Šeparović, Špehar i Gavranić i njihovih pravih prednika u proteklih dvadeset godina, na koju su uredno plaćeni svi porezi i doprinosi, što se može jednostavno provjeriti kod nadležnih državnih tijela.

S obzirom da je iz medija vidljivo da je gđa Vidović Krišto postavila zastupničko pitanje Vladi Republike Hrvatske o poslovanju navedenog Odvjetničkog društva vjerujem da će dobiti odgovor na sva pitanja koju ju zanimaju.

Ako su Vam potrebni još neki podaci stojim Vam na raspolaganju”, navodi Miroslav Šeparović.

(R.I. /Foto: N1)

 

Komentari
Share Button