Pupovac tužio Božidara Alića, tražio da mu oduzmu sina

srpanj 27, 2017 maxportal
Share Button

Sve je počelo početkom veljače prošle godine kad je Alić na Facebooku objavio kratki video-zapis u kojem njegov šestogodišnji sin izgovara pozdrav ‘Za Dom spremni!’Prva se o tome izrazito negativno oglasila pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, koja je ocijenila kako se radi o “potpuno neprimjerenom činu”.

Istoga dana ekspresno se pokrenulo Državno odvjetništvo. Zatražili su promptno postupanje Centra za socijalnu skrb. U dopisu od 1. veljače navodi se da je “u medijima objavljena informacija da je glumac Božidar Alić iz Zagreba, na svom facebook profilu objavio snimke na kojima njegov maloljetni sin R.M.A., na nagovor i poticanje oca, izgovara Za Dom spremni”.

DORH  je zatražio da mu Centar dostavi “žurno izvješće o obiteljskim prilikama djeteta” te, i prije nego li je to izvješće dobio, naložio Centru da razmotri “potrebu poduzimanja neke od mjera obiteljsko-pravne zaštite, kako bi se zaštitili interesi djeteta.”

Dakle, prije nego li je utvrđeno postojanje bilo kakvog kažnjivog djela, prije nego li bi takvo djelo sankcionirao sud, DORH nalaže razmatranje “potrebe poduzimanja mjera”.

Provedeni nadzor  u obitelji Božidara Alića utvrdio je da malodobni dječak živi u skladnoj obitelji. U izvješću odgojnih ustanova iznijete su ocjene koje svjedoče o požrtvovanoj brizi roditelja za odgoj, odrastanje i općenito za interese njihova maloljetnog djeteta.

“Dječak ima primjereno razvijene emocionalne i socijalne vještine, ostvaruje kvalitetnu komunikaciju u igri i u druženju, ostvaruje bliska prijateljstva, otvoreno i slobodno izražava svoje potrebe (… )  U situacijama frustracije ponaša se na socijalno prihvatljiv način primjeren djetetovoj dobi, dolazi uredan i primjereno odjeven, ima topao odnos s roditeljima, bez teškoće se odvaja od njih i s veseljem ih iščekuje”

Izvješća su potvrdila i odgovorno roditeljstvo: “Oba roditelja dovode i odvode dijete iz vrtića, češće otac… s odgojiteljima uglavnom ostvaruju dobru suradnju pri svakodnevnom kontaktu, pokazuju interes za svakodnevnicu djetetovog života u vrtićkoj skupini… redovito se informiraju i adekvatno odgovaraju na dobivene informacije…”.

No priča time nije završila.

Božidar Alić i njegova supruga prošli tjedan su pozvani  Centar za socijalni rad Trnje  gdje su se morali zapisničkim izjavama usprotiviti da se njihovu sinu imenuje poseban skrbnik. Tamo su upoznati “da je Centar pozvan od strane Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu da se imenuje posebnog skrbnika njihovom sinu”

Roditelji Alić su tek u Centru saznali i za pozadinu priče. Kaznenu prijavu protiv njih  podnijelo je Srpsko narodno vijeće i Milorad Pupovac.

To im je postalo jasno nakon uručenja Rješenja kojim je  Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, po zamjenici općinske državne odvjetnice za mladež Aniti Kalajžić, odbacilo kaznenu prijavu protiv osumnjičenog Božidara Alića jer je kršio prava i privatnost svojega djeteta i poticao ga na nasilje.

U prijavi SNV-a je navedeno da se kaznena prijava protiv Božidara Alić podnosi:

– zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava… (177/2);

– zbog kaznenog djela povrede privatnosti djeteta… (178/1) i

– zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju (325/1,4)”.

Srpsko narodno vijeća u prijavi je navelo “kako je osum. Božidar Alić dana 02. svibnja 2015. u Zagrebu, u svojstvu oca malodobnog R.M.A., putem interneta objavio video-snimku svog djeteta pod nazivom ‘Božidar Alić: Poruka mog petogodišnjeg sina!‘, na kojoj snimci njegov sin govori: ‘Srbi su zločesti, Hrvati su dobri!’, koju snimku je do danas vidjelo nekoliko tisuća ljudi, a koja snimka je još uvijek dostupna, na koji način je dijete navodio na ponašanje koje je štetno za njegov razvoj, te je protivno propisima objavio djetetovu fotografiju i otkrio identitet djeteta, što je kod djeteta izazvalo uznemirenost, porugu vršnjaka i drugih osoba ili je na drugi način ugrozilo dobrobit djeteta… te je javno poticao ili javnosti učinio dostupnom video-snimku kojom se poziva na mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadnika skupine zbog njihove nacionalne ili etničke pripadnosti”.

Prijava je odbačena, a Božidar Alić je, na njemu svojstven način  javnost tome upoznao putem Facebooka.

V. Magaš/foto: FacebookKomentari
Share Button