Tajna kamene ljepotice tik uz more koja se povezuje s ministrom Lovrom Kuščevićem

19 svibnja, 2019 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević najbogatiji je član Vlade Andreja Plenkovića s poprilično velikim popisom nekretnina na atraktivnim lokacijama na Braču.Prema podacima iz imovinske kartice Kuščević je vlasnik velike kuće u Nerežišćima koja je procijenjena na čak 6 milijuna kuna i manje kuće od 60 kvadrata koja u imovinskoj kartici vrijedi 120 tisuća kuna. Posebno je intrigantan podatak da ministar potražuje čak 1,4 milijun kuna, piše portal Teleskop.hr, koji je prvi otkrio slučaj i objavio fotografije bračke ljepotice. 

Kao da to nije dovoljno, ovih dana smo dobili fotografiju izuzetno atraktivne kamene kuće na jednoj pitoresknoj plaži na Braču u kojoj najbogatiji ministar vrlo često boravi.

Kružile su glasine da je to zapravo kuća iz imovinske kartice ministra Kuščevića koju je procijenio na samo 120 tisuća kuna. Kako nismo imali potvrdu da je riječ o ministrovoj imovini pokušali smo pronaći pouzdane sugovornike na Braču koji bi nam pomogli oko utvrđivanja tko je zapravo vlasnik nekretnine. Nismo bili sretne ruke jer na otoku postoji svojevrstan zavjet šutnje kada je riječ o njihovom moćnom ministru. Ne samo da nisu bili spremni razgovarati takozvani obični građani, nego je bilo teško pronaći sugovornike i kod, formalno, oporbenih stranaka.

Zavjet šutnje na Braču

Zanimljivo je da su se na naše zamolbe oglušili i neki istaknuti brački SDP-ovci koji, sasvim sigurno, imaju dobre veze i kontakte na otoku. Najprije su nam rekli da će vidjeti što mogu napraviti, a onda nam se više uopće nisu javljali na telefonske pozive. Očito velika koalicija dobro funkcionira i prije nego što je sklopljena.

Zemljište na kojem se nalazi kuća šogora ministra Lovre Kušćevića

Neke druge političke opcije nisu nam se uopće javljale, a neki su samo skrušeno priznali da se njihovi članovi i aktivisti jednostavno boje. Zatim smo pokušali imovinsko stanje ministra Kuščevića provjeriti u Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, ali nam ni oni nisu mogli reći ništa više od onoga što je ministar sam napisao u svojoj imovinskoj kartici.

Obratili smo se i ministru Kuščeviću te mu putem emaila postavili nekoliko pitanja. Posebno smo se fokusirali na kuću na moru u kojoj on vrlo često boravi. Željeli smo provjeriti koliko je ministrova kuća od 60 kvadrata udaljena od mora, odnosno je li riječ o kamenoj kući tik uz more. Naravno, zanimalo nas je i od koga ministar Kuščević potražuje 1,4 milijuna kuna i je li u međuvremenu uspio naplatiti potraživanja.

Iznenadni ministrov poziv

Komunicirali smo s glasnogovornicom ministarstva koja nam je samo šturo odgovorila da se podaci o imovinskom stanju ministra mogu naći u njegovoj imovinskoj kartici. U odgovoru je još stajalo da je mala kuća od 60 kvadrata iz imovinske kartice udaljena od mora oko 9 kilometara, piše Teleskop.

Inzistirali smo na tome da nam ministar otkrije broj zemljišno knjižnog uloška kako bismo mogli provjeriti jesu li točni podaci koje nam je dao. Stvar je vrlo jednostavna. Ako ministar nema kuću uz more, u njegovom je interesu da nam dostavi sve podatke, jer u tom slučaju nema velike priče.

Nakon nekoliko kratkih razgovora s glasnogovornicom ministra dobili smo poziv da dođemo u Ministarstvo uprave gdje će nam “ministar osobno sve objasniti”.

Ministar Kuščević nas je dočekao ljubazno u svom uredu, ali nije mogao sakriti nervozu i nelagodu. Djelovao je kao čovjek koji je ovih dana pod velikim stresom s kojim se ne nosi lako. Spremno nam je pokazao strukturu vlasništva nespornih nekretnina koje se nalaze u Nerežišćima. Za one koji Brač ne poznaju dobro, treba naglasiti da su Nerežišća naselje u unutrašnjosti Brača.

Pokazao nam je česticu na kojoj se nalaze njegova velika i mala kuća koja je do prije dvije godine bila gospodarski objekt. Objasnio nam je da je njegova obitelj, žena i dvoje djece, preselila u malu kuću od 60 kvadrata, a da veliku kuću s bazenom iznajmljuju gostima. Ministar nam je vrlo spretno i vješto na kompjutoru pokazivao sve nekretnine koje su nas zanimale. Na kraju nam je isprintao izvadak iz zemljišnih knjiga na kojim se nalaze velika i mala kuća u Nerežišćima.

Zanimljivo je da u izvadcima iz zemljišnih knjiga nigdje nisu upisane kuće, nego se cijelo imanje vodi kao pašnjak. Razgovarali smo s pravnicima koji su nam rekli da to nije ništa čudno i da zemljišne knjige vrlo često nisu ažurne. Ministar je objasnio i otkud potraživanje od 1,4 milijuna kuna. Pokazao nam je i satelitske fotografije njegova imanja na kojemu se upravo grade tri kuće za stanovanje. Naime, njegova supruga prodala je investitoru zemljište za 200 tisuća eura. Investitor joj je dao 10 tisuća eura jamstva, a ostatak od 190 tisuća eura ili 1,4 milijuna kuna platit će joj kada proda kuće. Kako bi ministrova supruga bila sigurna da će investitor uplatiti ostatak od 190 tisuća eura, upisala se u vlasništvo dok ne sjedne uplata.

Kamena kuća iz snova

Na naše pitanje ima li neke nekretnine blizu mora, ministar Kuščević je niječno odgovorio. Kada smo mu pokazali fotografiju kamene kuće koja se nalazi samo dvadesetak metara od mora, ministar je rekao da je to kuća njegova šogora Ivice Žuvića. Odmah je dodao da se on često kupa u toj uvali, ali da to nije njegovo vlasništvo. Isprintao je izvadak iz zemljišne knjige na kojem se jasno vidi da je vlasnik čestice njegov šogor, ali ni ovdje nije upisana kuća nego se cijelo zemljište još uvijek vodi kao maslinik.

– S indignacijom odbijam insinuacije da je kuća u mom vlasništvu. Nemam veze s kućom”, naglasio je ministar dodavši da ne bi bilo čudno ni neobično da ga se vidi na toj plaži. Objasnio nam je da njegov šogor na toj lokaciji ima zapravo dva objekta. Jedna je veća kamena kuća koja je udaljena 24 metra od mora, dok je druga, manja kuća udaljena od mora samo 14 metara. Kuščević je vrlo dobro upućen u stanje nekretnina svoga šogora pa je tako rekao da kuće nisu sagrađene na pomorskom dobru, a to nam je i pokazao na kompjutoru.

Kada je riječ o kamenoj kući uz more ministar Kuščević je formalno pokriven sa svojim šogorom Ivicom Žuvićem, ali to još uvijek ništa ne znači. Pravnici s kojima smo razgovarali kažu da je moguće da je ministar izvanknjižni vlasnik, ali da se nije želio upisati u zemljišne knjige. Naravno, ovime nikako ne želimo kazati da je ministar Kuščević stvarni vlasnik, ali ni tu opciju ne treba isključiti.

Za skrivanje vlasništva ministar ima dobre razloge. Javnost bi postavljala pitanje otkud ministru nova kamena kuća na moru koja po konzervativnim procjenama vrijedi nekoliko stotina tisuća eura. S obzirom na to da takvih lokacija i takvih kamenih kuća i nema previše na tržištu, vrlo teško je procijeniti njezinu stvarnu tržišnu vrijednost.

Drugo, ministar Kuščević je dugo godina bio načelnik u Nerežišćima i moglo bi se postaviti pitanje je li sam sebi pogodovao. Naš dobro upućeni izvor tvrdi da se ministar u toj kući ponaša jako domaćinski, kao da je stvarni vlasnik. Ističe da je kuća vrlo luksuzno uređena i da je ministar vrlo često na to malo imanje uz more pozivao svoje probrano društvo. Kada smo ga pitali je li ikada u kući organizirao zabavu za HDZ-ovce, odgovorio je da nije.

Nakon ovog istraživanja ne možemo tvrditi da je ministar stvarni vlasnik, no nisu ni otklonjene sve sumnje. Tim više što u hrvatskoj političkoj praksi imamo podosta slučajeva kada su političari svoje vlasništvo skrivali iza paravana. Uostalom, famozni Mercedes ministrice Žalac nije formalno glasio na nju, ali se na kraju ispostavilo da itekako ima veze s njom. Ministričin suprug je tako vozio Mercedes svoje punice, dok ministar Kuščević često koristi kuću svog šogora, piše Teleskop.

AUTOR/ Dražen Ćurić/Telskop.hr

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->