TKO JE, ZAPRAVO, TUŽITELJICA KOJA “VODI” SLUČAJ AGROKOR?

18 listopada, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Na slučaju Agrokor radilo je 20 tužitelja iz zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, a šefica im je Sani Ljubičić, bivša novinarka Radija 101,  tužiteljica koja je u karijeri radila na nizu razvikanih predmeta, a na čelo zagrebačkog ŽDO-a imenovana je 2015. godine. 

Sani Ljubičić idejni je začetnik i moderator pokretanja postupka pod kodnim nazivom „HPB Bankomat“ koji je 2009.g. punio naslovnice gotovo svih medij.

Tijek sudskog postupka koji traje već osam godina pred Županijskim sudom u Zagrebu razotkrio je brojne kriminalne radnje, zlouporabe i nezakonitosti počinjene od strane bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić, zamjenika ravnatelja USKOK-a Saše Manojlovića, bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, bivšeg ravnatelja USKOK-a sada glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, sudskih vještaka USKOK-a iz Splita, Vladimira Krkleca i Bajićevog dugogodišnjeg poznanika i prijatelja Ante Blaževića čija su skandalozna svjedočenja u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ i javno objavljena.

Nitko više i ne spominje zaboravljeni predmet tzv. „HPB Bankomat“, a razloga tome je i više nego dovoljno, desetine a možda i stotine evidentiranih video zapisa i službenih dokumenata koji teško terete Sani Ljubičić i njezine šefove Bajića i Cvitana.

Plaćanja sudskih vještaka iz Splita  po cijenama 11 puta većim od propisane čime je državni proračun oštećen više stotina tisuća kuna, angažiranje vještaka iz Splita telefonskim putem na poziv Mladena Bajića bez postupka javne nabave, i to sudskog vještaka Ante Blaževića koji se poznaje sa Mladenom Bajićem više od 20 godina i koji je istovremeno predsjednik uprave nedavno posrnule Banke Splitsko dalmatinske u kojoj je jedan od većih dioničara Ecija Bajić Kuljiš, inače supruga Mladena Bajića, samo su neke od počinjenih zlouporaba od strane visokopozicioniranih čelnih osoba DORH-a i USKOK-a, te bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić u predmetu „HPB Bankomat“.

Rotiranje kadrova unutar državnog odvjetništva na način da je Dinko Cvitan preuzeo mjesto Mladena Bajića, a Sani Ljubičić instalirana na mjesto županijske državne odvjetnice u Zagrebu umjesto razriješene Željke Pokupec koja sada nesmetano zastupa optužene protiv kojih je donedavno kao županijska državna odvjetnica vodila predmete (ili ih godinama držala u ladicama), očiti je pokušaj zataškavanja nezakonitog i nepravilnog rada držvnog odvjetništva i USKOK-a koji je razotkriven upravo na Županijskom sudu u Zagrebu pred sudskim vijećem koji vodi predmet „HPB Bankomat“ .

Već smo u više navrata pisali i javno objavili prijave upućene Ministarstvu pravosuđa RH u kojima su prijavljene konkretne zlouporabe, nezakonitosti i nepravilnosti u radu pri obnašanju službene dužnosti u više predmeta, a radi se između ostalih o Mladenu Bajiću, bivšem glavnom državnom  odvjetniku, Dinku Cvitanu,  bivšem ravnatelju USKOK-a, a sada glavnom državnom odvjetniku, te bivšoj zamjenici ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić, sada županijskoj državnoj odvjetnici u Zagrebu koja je na to mjesto imenovana od strane glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana koji joj je prethodno bio i direktno nadređen kao ravnatelj USKOK-a.

U ladicama Ministarstva pravosuđa stoje brojne prijave proitv ovog trojca Bajić-Cvitan-Sani Ljubičić i više njihovih zamjenika koji su nezakonito postupali u brojnim predmetima čineći kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja  službenih isprava i uništenja spisa, te ostalih kaznenih djela kako stoji u prijavama koje su i javno objavljene. Biivši ministri pravosuđa Orsat Miljenić i Ante Šprlje sve su zataškali, a na više upita maxportala Ministarstvo pravosuđa nije se uopće očitovalo jesu li od strane Ministarstva pravosuđa i provedeni inspekcijski nadzori po prijavljenim zlouporabama i nezakonitostima u radu DORH-a i USKOK-a.

Očito je kako  u Ministarstvu pravosuđa smatraju da se imaju pravo braniti šutnjom, pa su to pravo iskoristilli ignorirajući upite medija, iako sukladno zakonu  mediji imaju pravo na pristup informacijama.

U svakoj imalo uređenoj pravnoj državi Sani Ljubičić, Dinko Cvitan i Mladen Bajić već odavno bi bili ne samo razriješeni s dužnosti, već i kazneno odgovarali za svu štetu koju su prouzročili Hrvatskoj i njenim građanima, a brojni dokazi o njihovim zlouporabama i nezakonitim radnjama koje su i javno objavljene i više su nego dovoljan razlog za njihovo trenutno razrješenje s dužnosti koju obnašaju.

Maxportal nastavlja sa serijalom u kojem će biti javno objavljene zlouporabe i nezakonitosti bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a sada županijske državne odvjetnice u Zagrebu Sani Ljubičić, trenutno pritajenog bivšeg glavnog državnog Mladena Bajića, te umjesto njega trenutno  eksponiranog novog glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i dr., a od Ministarstva pravosuđa bit će po peti puta zatraženo očitovanje o tome je li Ministarstvo pravosuđa provelo inspekcijske nadzore po prijavama protiv Sani Ljubičić, Dinka Cvitana i Mladena Bajića za počinjene zlouporabe i nezakonitosti u 6 različitih predmeta, te što je inspekcijskim nadzorima utvrđeno ukoliko su isti provedeni, a što javnost ima pravo znati.

TODORIĆEVI VJERNI SAVEZNICI IZ DORH-a SADA „VODE“ ISTRAGU U PROCESU AGROKOR!

Agrokor nastavlja sa zapošljavanjen na nivou cijele Hrvatske u svim segmentima, no ovaj put  stavljajući  u funkciju i sve raspoložive resurse državnog odvjetništva i USKOK-a koji snose jednaku, ako ne i znatno veću odgovornost za milijarde kuna štete državi nastale kroz netransparentnu ekspanziju Agrokora koja je u posljednjih 15-ak godina imala i bezrezervnu podršku korumpirane političke elite, Hrvatske narodne banke, HANFE,  DORH-a i ostalih institucija koje su sve ove godine djelovali kao paralelni sustav u službi Ivice Todorića.

Dinko Cvitan kao ravnatelj USKOK-a i Mladen Bajič kao glavni državni odvjetnik godinama su štitili kriminal po nalogu političkih SDP-ovih i HDZ-ovih elita koje su u posljednjih 15-ak godina odlučivale o izboru i odabiru  glavnog državnog odvjetnika što ukazuje na zajedničku spregu politike i hrvatskog pravosuđa.

Cvitanov sin Vedran koji je kao višerangirani menager zaposlen u Agrokoru zasigurno je imao uvida u stanje koncerna i način na koji je njime upravljano. Vjerojatno je imao saznanja i o provođenju predistražnemih radnji koje su prije više godina vođene u tajnosti u sjedištu Agrokora i daleko od očiju javnosti , da bi potom istrage bile zataškane i okončane bez ikakvih zaključaka, nasuprot brojnih drugih  istraga koje su od strane USKOK-a vođene s ciljem uništenja određenih tvrtki i velikih projekata kao odabranih meta od strane Bajića i Cvitana. Sve  to, kao i slučaj Agrokor, zajednička je odgovornost korumpiranog hrvatskog pravosuđa i politike što je državu več koštalo milijarde kuna štete koju plaćaju porezni obveznici.

Niti Sani Ljubičič, niti Dinko Cvitan, a niti DORH i USKOK pod njihovim vodstvom nemaju baš nikakvih rezultata u borbi protiv korupcije i kriminala, čak naprotiv, isti su pridonijeli zaštiti i multiupliciranju institucionalnog kriminala na svim razinama društva. Kao takvima, treba im se odati i priznanje, jer ono što su oni učinili svojim „radom“, ne bi pošlo za rukom niti najvećim neprijateljima države.

Dosadašnji tijek provođenja „izvida“ u slučaju „Agrokor“, te igrokaz pred praznim Kulmerovim dvorima, i više su nego dovoljan razlog za trenutno razrješenje i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, i županijske državne odvjetnice u Zagrebu Sani Ljubičić.

Već šest mjeseci cijeli Zagreb i Hrvatska svjedoci su manipulacija DORH-a i USKOK-a kojima je omogućeno svim akterima i potencijalnim osumnjičenicima uklanjanje svih dokaza koji bi ih mogli teretiti, prijenosa imovine na treće soobe, usklađenja zajedničkih obrana sa hrvatskim uglednim odvjetničkim timovima koji su za potrebe slučaja „Agrokor“ povećali broj odvjetnika u svojim odvjetničkim uredima.

Zahvaljujući Dinku Cvitanu i Sani Ljubičić sve pripremne radnje optuženih i njihovih obrana u proteklih 6 mjeseci su izvršene, pa predstava može započeti.

Zamislite državu u kojoj se optuženi na telefonski poziv javljaju tijelima kaznenog progona iz Londona javljajući kako će se uskoro, a možda već i ovaj tjedan vratiti u Hrvatsku. Takvo što ima samo u Hrvatskoj. Pa, zar tijela kaznenog progona nisu trebala u svako doba znati gdje se nalaze glavni akteri nad kojima se već više od 6 mjeseci provode „izvidi“? Izvidi, ili drugim rječima radnje u prazno kojima se omogućuje osumnjičenim osobama posložiti sve stvari u cilju izbjegavanja odgovornosti.

Kod osumnjičenog Ivana Crnjca pronađena su tek 2 papira reda radi, jer ipak ne bi bilo u redu, bilo bi previše sumnjivo da u kući nema baš niti jednog papira. Svi odredom opteretili svoju privatnu imovinu u proteklih nekoliko mjeseci ili ju prebacili na poznanike, prijatelje, rodbinu.

Tražiti i dobiti od Vlade Republike Hrvatske 5 milijuna kuna za provođenje izvida, vještačenja i istražnih radnji, a na ovakav neodgovoran način voditi istragu u slučaju „Agrokor“, poziv je na alarm i Saboru Republike Hrvatske, i predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, jer se opravdano postavlja pitanje je li i traženje 5 milijuna kuna bila samo jedna u nizu manipulacija Dinka Cvitana koji je tim činom samo tražio dodatno vrijeme za sebe i  Ivicu Todorića kako bi se sve stvari posložile i između njih zajednički usuglasile.

Od svih silnih procesa i „uspjeha“ Dinka Cvitana u proteklih 15-ak godina, Državno odvjetništvo nije uspjelo osigurati ni novac za provođenje istrage u slučaju „Agrokor“. Ruski predsjednik Vladimir Putin bi s takvim glavnim državnim odvjetnikom problem rješio za nekoliko minuta, a 5 milijuna kuna bi naplatio osobno od glavnog državnog odvjetnika.

A predsjednica povela sa soborm u Rusku Federaciju Sani Ljubičić i Dinka Cvitana da ih u ime Republike Hrvatske predstavi Vladimiru Putinu kako bi svi zajedno mogli raspraviti slučaj „Agrokor“.

Nije jasno, temeljem kojih ovlasti slučaj „Agrokor“ uopće može biti tema razgovora hrvatske predsjednice i glavnog državnog odvjetnika sa Vladimirom Putinom i temeljem kojih ovlasti oni to čine.

No, jedno je sigurno, svi su se malo, a neki i previše zaigrali. Netko u skupljanju političkih poena, a netko tražeći spas u zadnji čas, barem što se tiče glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i županijske državne odvjetnice Sani Ljubičić.

A spas potražiti na krivom mjestu, znači još dublje potonuti u propast, što možda najbolje zna Oleg Deripaska s kojim je Putin rješio problem za 5 min.

Možda ista sudbina čeka i Dinka Cvitana po povratku iz Ruske Federacije.

D. Lukić/foto:pxll


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->