Uhićen najpoznatiji general Armije BiH! Optužen za teške ratne zločine

travanj 27, 2018 maxportal
Share Button

Atif Dudaković, bivši zapovjednik Petog korpusa Armije BiH je uhićen u petak u Bihaću zbog sumnje na ratne zločine Uhitili su ga pripadnici SIPA-e.Dudaković je uhićen u svom stanu u Bihaću nakon čega su ga pripadnici SIPA-e prevezli u Sarajevo.

Osim Dudakovića uhićeno je još nekoliko osoba koje se dovode u vezu s počinjenjem ratnih zločina nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Za sada je poznato da je uhićen i Ibrahim Nadarević, bivši ministar za boračka pitanja FBiH. Akcija traje od ranih jutarnjih sati, a SIPA pretresa nekoliko lokacija.

Optužnica za ratne zločine godinama je bila dio špekulacija u vezi s bivšim komandantom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Dudaković je u više navrata, osvrćući se na navode o pripremi optužnice, novinarima u intervjuima govorio kako nije ratni zločinac.

U  ožujku 2017. godine braniteljske udruga iz Domovinskog rata u BiH  podnijele su kaznene prijave protiv oficira Armije BiH zbog brojnih zločina nad bh. Hrvatima, ali i za zločine na području Hrvatske u vrijeme dok su bili oficiri JNA.

Zbog sumnje na počinjenje ratnog zločina podnesena je kaznena prijava protiv nekadašnjeg zapovjednika Armije BiH i načelnika Glavnog stožera generala Sefera Halilovića i generala Jovana Divjaka. 

Kaznena prijava podnesena je i protiv člana Stožera vrhovnog zapovjedništva Armije BiH generala Vehbije Karića, zapovjednika II. Korpusa Armije BiH generala Envera Hadžihasanovića te načelnika Stožera zapovjedništva 7. korpusa generala Selme Cikotića.

Među prijavljenima je i zapovjednik 37. muslimanske ‘Lahke brigade’ 3. Korpusa Armije BiH Asim Koričić, zapovjednici zloglasne postrojbe El mujaheed u sastavu III. Korpusa Sakib Mahmuljin Amir Kubura.

Kazneno je prijavljen i jedan od zapovjednika u 7. muslimanskoj brigadi Šerif Patković, zamjenik zapovjednika III. Korpusa Džemal Merdan i zapovjednik IV. Korpusa Armije BiH general Ramiz Dreković,

Prijave je podnesena i protiv zapovjednika 6. Korpusa Salke Gušića, zapovjednika 44. brdske brigade Enesa Kovačevića, zapovjednik 317. brigade Armije BiH Fahrudina GanićaMidhata Cerovca, zapovjednika 7. brigade 4. korpusa Armije BiH Fahrudina Agića kao i ministra unutarnjih poslova BiH Bakira Alispahića.

Sumnjiče se za stotine slučajeva zločina, ubojstava, mučenja, zatočenja, protjerivanja i raznih zlostavljanja.

MP/Foto:screenshot

 

Komentari
Share Button