VIDEO: Strani mediji uspoređuju Hrvatsku i Srbiju, je li moćniji F-16 Fighter ili MiG 29

travanj 6, 2018 maxportal
Share Button

Sve važne svjetske ‘military’ revije i  portali prenijeli su odluku Vlade RH lasti da kupe izraelske vojne lovce  F-16. Analiziraju što Hrvatska s tim dobima, mjere našu obrambenu moć, a većina hvale zrakoplove koji će doći u Hrvatsku.YouTube kanal ‘Military Comparison’, koji se bavi vojnim pitanjima, prije nekoliko dana donio i snimke zrakoplova F16, slični onima koji će doći u Hrvatsku.

Na video snimkama mogu se jasno vidjeti njihove zračne performanse nad američkim i drugim zračnim lukama, kao i naoružanje i oprema na samom zrakoplovu.

Važno je za spomenuti da strani mediji navode i da je dogovor o kupnji postignut i prije nego je naša Vlada donijela formalnu odluku.

Izraelski haaretz.com tvrdi da je naš premijer Andrej Plenković sklopio dogovor o kupnji s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom tijekom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u siječnju ove godine.

Netanyahu je kazao kako sporazum pokazuje snagu izraelske obrambene industrije i jača postojeće veze između Izraela i Hrvatske.

“Izraelska obrambena industrija još jednom dokazuje da je to najbolja na svijetu”, kazao je.

“Ovaj sporazum će ojačati postojeće veze između Izraela i Hrvatske na području sigurnosti, obrane i ekonomije, a koji će ojačati izraelsku zrakoplovnu snagu i sigurnost Izraela”.

Sporazum, koji uključuje obuku pilota u Izraelu, zrakoplovno naoružanje, simulator treninga i izgradnja i opremanje objekata u hrvatskim vojnim zračnim lukama, vodi izraelsko Ministarstvo obrane u suradnji s Izraelskim zračnim snagamate tvrtkama Elbit i Israel Aerospace Industries.

 

Isti medij prenosi izjavu ministra obrane Damira Krstičevića: “Ovo je povijesni dan hrvatske zračne snage i ulaganje u sigurnost Republike Hrvatske”, navodeći da će ztakoplopvi biti iplaćen u 10 godišnjih obroka.

Na kraju zaključuju: Članica NATO saveza Hrvatska se suočava s mini-armijskom utrkom s ruskim saveznikom Srbijom, koja je nedavno dobila šest korištenih ruskih zrakoplova MiG-29.

M. Marković/Foto:haaretz.com

Komentari
Share Button