Vulin zbog Hrvatske napao i veleposlanika SAD-a, ovaj ga je ušutkao jednim tvitom

svibanj 12, 2018 maxportal
Share ButtonScott je sinoć, piše Blic, nakon dodjele tamošnjih nagrada za istraživačko novinarstvo, kazao kako je “zabrinut za stanje medija u Srbiji”.

Nije trebalo dugo čekati na reakciju svadljivog Vulina koji je veleposlaniku Scottu poručio da “prestane vrijeđati Srbiju” te da “pogleda u svoje dvorište”.

Čestitao novinarima koji istražuju Vulinovu kupovinu stana

“Ambasadore Scott, prestanite vrijeđati Srbiju, pogledajte u svoje dvorište, pa onda držite predavanja drugima”, poručio je ministar obrane.

No, Scott mu nije ostao dužan te mu je ubrzo odgovorio putem Twittera objavom u kojoj je aludirao kako Vulin svojim izjavama zapravo skreće pažnju s teme o svojoj kupovini stana.

Vulin je tamošnjoj Agenciji za borbu protiv korupcije kazao da je novac za kupovinu stana “posudio od ženine tetke iz Kanade”.

“Iznenađen sam izjavom ministra Vulina. Možda skreće pažnju s dobitnika srpskih nagrada za istraživačko novinarstvo i nagrađenom serijom članaka o ministru Vulinu i “Tetka iz Kanade”. Čestitam dobitnicima nagrada na hrabrosti, profesionalizmu i posvećenosti slobodi medija”, napisao je Scott na Twitteru

Vulin i Scott posvađali se i zbog Hrvatske

Vulinove ‘čarke’ s SAD-om, Hrvatskom i drugima postale su već uobičajene, čime on nesumnjivo skuplja političke bodove na unutarnjem planu, a istodobno održava situaciju konflikta s predstavnicima SAD što Srbiji sigurno ne ide u korist, piše Blic.

Naime, Vulin i Scott javno su se svađali i prije petnaestak dana, i to povodom Vulinovih izjava kojima je dovodio u vezu aktulanu hrvatsku vladu i ustaške zločine u Drugom svjetskom ratu.

Scott je tada poručio da ne zna “ijednog razumnog čovjeka koji bi rekao da bi put ministra Vulina u Jasenovac poboljšao odnose sa Hrvatskom”. Pritom je i Scott dometnuo da Hrvati “imaju krivicu” te da bi “trebali biti malo glasniji protiv svih izraza prošlosti koji potječu iz ustaštva”.

Vulin mu je tada odgovorio da ne zna “ijednog razumnog diplomatu koji misli da je Srbija kolonija”, ali i “nijednog razumnog čovjeka koji misli da Hrvatska protiv ustaštva treba biti samo malo glasnija”.

Ta je svađa započela nakon što je Scott na Twitteru, uz poveznicu na tekst iz Washington Posta pod naslovom “Srpski ministar obrane hvali osuđenog ratnog zločinca” napisao: “Mjeseci rada na poboljšanju imidža Srbije u SAD mogu biti podriveni jednom izjavom”.

To se odnosilo na Vulinovu izjavu kojom je umirovljenog generala Vladimira Lazarevićanazvao “najhrabrijeg među hrabrima”, s tim da je ovaj bio osuđen pred haškim sudom za ratne zločine, a pušten je na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

I tada je Vulin uzratio Scottu izjavivši kako ga “čudi što ambasador ne vidi mogućnost podrivanja imidža i prijetnju odnosima u tome što je haški optuženik Ante Gotovinasavjetnik u hrvatskoj Vladi”.

Inače, javna svađa ministra Vulina i američkog veleposlanika Scotta datira još iz 2016. godine. Nakon što je tada u blizini kuće u kojoj živi otac srpskog predsjednika Aleksandra Vučića pronađeno oružje, Vulin je kazao da je tom događaju prethodio Scottov razgovor s predstavnicima srpske oporbe u izbornoj noći.

Komentari
Share Button