Nova presuda za zločin na Ovčari: Kazne od 5 do 20 godina zatvora

siječanj 13, 2018 maxportal
Share Button

Nakon ponovljenog drugostupanjskog postupka po nalogu Ustavnog suda, Žalbeni sud u Beogradu donio je novu pravomoćnu presudu protiv optuženih za ratne zločine na  “Ovčara” u Hrvatskoj 20. i 21. studenog 1991. godine, kada je ubijeno najmanje 200 ratnih zarobljenika .Novom presudom, koja je danas objavljena, na zatvorske kazne od pet godina do maksimalnih 20 godina zatvora osuđeno je osmero optuženih. Zbog nedostatka dokaza i proturječnih iskaza svjedoka, četvorica optuženih pravomoćno je oslobođeno.

Prizivni sud je potvrdio prvostupanjsku presudu kojom su na po 20 godina zatvora osuđeni Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević i Goran Mugoša, dok je preinačio u dijelu odluke o krivnji u odnosu Miroslava Đanković i Sašu Radaka koje je osudio na po pet godina zatvora.

Presuda je preinačena u odnosu na Nadu Kalabu kojoj je kazna sa devet povećana na 11 godina zatvora, i u odnosu na Ivana Atanasijevića (novo ime mu je Ivica Husnik) kome je kazna smanjena sa 20 na 15 godina zatvora.

Drugostupanjskom odlukom preinačena je i osuđujuća presuda pa su zbog nedostatka dokaza pravomoćno oslobođeni optužbi Jovica Perić, Milan Vojnović, Milan Lančužanin i Predrag Dragović.

Kao što je i za vrijeme postupka pred drugostupanjskom presudom Đorde Šošić okončao kazneni postupak, obustavljen je.

Okrivljeni su osuđeni jer su “u popodnevnim satima 20. studenog do ranih jutarnjih sati 21. studenog 1991. godine, na poljoprivrednom dobru Ovčara, kao pripadnici teritorijalne obrane Vukovara i dobrovoljačke jedinice ‘Lijeva sudoperica’, koje su bile u sastavu tadašnje JNA, kršeći pravila Tijekom oružanog sukoba, najmanje 200 ratnih zarobljenika ozlijeđeno je i ubijeno”.

Riječ o pripadnicima hrvatskih oružanih snaga, milicije, dobrovoljačkih jedinica i lica koja prate te oružane snage iako neposredno ne ulaze u njihov sastav, navodi se u presudi.

Oni su prethodno bili zarobljeni od strane pripadnika JNA predani članovima Vukovarske TO.

Sud podsjeća da je ovaj postupak ponovljen nakon što je odlukom Ustavnog suda od 30. siječnja 2014. godine naloženo da Apelacijski sud ponovno odluči o žalbama koju je podnositelj ustavne tužbe Saša Radak izjavio protiv prvostupanjske presude.

Ta je imala pravni učinak i prema svim ostalim optuženima pa je Vrhovni sud ukinuo pravomoćnu presudu Prizivnog suda od 23. lipnja 2010. godine i predmet vratio na ponovno odlučivanje u odnosu na osuđujući dio prvostupanjske presude.

Prizivni sud je nakon održane sjednice vijeća odlučio otvoriti pretres na kojem su saslušani svjedoci suradnici, pribavljeni transkripti iz Haškog tribunala iz predmeta “Mrkšić” i drugi dokazi, nakon čega je donesena nova presuda.

U obrazloženju svoje odluke Apelacijski sud je naveo da je protiv Jovice Perića, Milana Vojnovića, Milana Lančužanina i Predraga Dragovića bilo relativno malo dokaza, kao i u odnosu na Sašu Radaka i Miroslava Đankovića za pojedine radnje, sud je morao postaviti odredeni standard glede dokazanosti određenih činjenica.

Nakon ukidanja prve pravomoćne presude optuženi su pušteni s izdržavanja kazni iz zatvora, jer je odlukom VKS za to otpao osnov, ali im je izrečena mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obvezu da se svakog ponedjeljka javljaju nadležnoj policijskoj postaji.

Optuženi za zločin na Ovčari uglavnom su bili u pritvoru i zatvoru od 2003. godine.

M.M. /Foto:novosti.rs

Komentari
Share Button

TAG