Putinov tim se izbezumio zbog naloga Haaga za uhićenje

21 ožujka, 2023 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vijest Međunarodnog kaznenog suda da je izdana tjeralica za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izazvala je šok u Moskvi. I prije objave, prorežimski propagandisti izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti da bude optužen za ratne zločine pred Haaškim sudom.Unatoč tome, mnogi su bili potpuno nespremni kada su objavljene optužbe, jer su očito vjerovali da je takav razvoj događaja moguć samo ako Rusija izgubi rat u Ukrajini, objavila je na  Twitteru Julia Davis, kolumnistica The Daily Beasta i osnivačica Russian Media Monitora.

Radijski voditelj Sergej Mardan rekao je da je “čudno” da je ICC odlučio optužiti Putina za nezakonitu deportaciju djece i nezakonito premještanje građana iz Ukrajine u Rusiju, što su ratni zločini: “Čini mi se da smo svi bili zbunjeni. Imao sam osjećaj da cijeli naš sustav nije slutio da će napraviti tako sulud i nepovratan potez”, rekao je.

Njegov gost, Henry Sardarian, dekan Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose, požalio se da je vijest o optužbama ICC-a dominirala ruskim društvenim medijima otkako je objava postala javna.

Sardarian je predložio da Rusija uzvrati na simetričan način, pokretanjem optužnice protiv američkog predsjednika Joea Bidena.

“Optuživati ​​nas kao zemlju za ratne zločine je smiješno. Zašto ne preuzmemo inicijativu i napravimo potez koji bi natjerao cijelo američko društvo da nekoliko dana zaredom raspravlja hoće li Joseph Biden biti uhićen, hoće li završiti na električnoj stolici ili će ostatak dana provesti u dalekim krajevima?”

Sardarian je rekao: “Jedini preostali put je dovođenje specijalne vojne operacije do logičnog završetka i postizanje svih ciljeva koje je postavio predsjednik. Nakon toga će biti prisiljeni pregovarati s nama, a ICC će, kao sastavni dio globalističkog svjetskog poretka, opozvati nalog i vrlo brzo zatvoriti slučaj.”

Osvrnuo se na Putinovu izjavu koja je do sada postala propagandni klišej: “Ne postoji ništa važnije na svijetu od naše zemlje. Ako naša država ne postoji, onda ovaj svijet nikome ne treba – prije svega, ne treba nam.”

Voditeljica RT-a Margarita Simonian odgovorila je na priopćenje ICC- a implicirajući da će se svaka zemlja koja uhiti Putina suočiti s nuklearnim uništenjem, iako bi to tehnički značilo da bi “šef”, kako ga naziva Simonyan, otišao u vatru zajedno sa zemljom počiniteljkom. Dugo je izvješćivala o široko rasprostranjenoj zabrinutosti oko mogućih optužbi za ratne zločine unutar najviših ruskih dužnosnika.

Pojavljujući se u nedjelju navečer s Vladimirom Solovjovom , Simonyan je rekla da je užasnuta optužbama ICC-a, jer je Rusija samo “uzela djecu koju nitko drugi nije želio”. Simonyan je dodao: “Haag je sranje” i rekao da je era uljudnosti završila. Nastavila je poželjeti svu sreću Donaldu Trumpu s obzirom na potencijalne optužbe koje očekuje.

Vladimir Solovjov pozvao je na hitno izdavanje naloga za uhićenje svih sudaca ICC-a, opisujući ih kao “gadove” i “degenerike” koje bi trebale loviti i uhititi ruske obavještajne službe u inozemstvu. Zahtijevao je nuklearne napade na svaku zemlju koja bi pokušala uhititi Putina i dodao: “Trebaju nas se bojati!”

Bivši predsjednik Dmitrij Medvedev pokrenuo je tu temu na Telegramu u ponedjeljak ujutro, zaprijetivši ICC-u napadom hipersoničnim projektilima.

Alexander Bastrikin, koji je na čelu ruskog Istražnog odbora, predložio je da Moskva osnuje vlastiti “međunarodni sud” – istu ideju koju su mnogi propagandisti testirali na državnoj TV. Senator Andrei Klishas također je pozvao na hitno izdavanje naloga za uhićenje svih sudaca Međunarodnog kaznenog suda. Ruski istražni odbor otvorio je u ponedjeljak kazneni postupak protiv tužitelja i sudaca ICC-a.

Zamjenica predsjednika Državne dume Ruske Federacije Irina Yarovaya rekla je da odluka koju je donio ICC predstavlja čin međunarodnog terorizma usmjerenog protiv Rusije i predložila uvođenje novog zakona koji bi klasificirao “rusofobiju” kao opasan zločin.

Gostujući na kanalu Soloviev Live , politički komentator Andrej Perla primijetio je: “Ovo je izuzetno ozbiljan potez. Ovo je izjava o namjeri porobljavanja Rusije. U praksi, naravno, Rusija ne može biti porobljena, jer ćemo mi dobiti ovaj rat. Budući da će se ti zahtjevi i dalje čuti, oni će potaknuti stvaranje ne samo željezne zavjese, već i titanskog zida između Europe i Rusije – između svijeta kojim vladaju Anglosaksonci i svijeta u kojem žive slobodni ljudi. Rusija i Kina bit će vođe slobodnog svijeta, kao i sve neovisne nacije koje će surađivati ​​s nama – poput Irana.

Gostujući u emisiji Soloviev Live , ekonomist Mihail Khazin izrazio je svoje ogorčenje odlukom ICC-a i rekao da šefovi država ne mogu biti optuženi za zločine, osim ako nisu optuženi za genocid. Iako više govornih glava na ruskoj državnoj televiziji dijeli ovo mišljenje, voditelj Vladimir Soloviev prethodno je zaprijetio njemačkom kancelaru Olafu Scholzu da će se neizbježno morati suočiti s “još jednim sudom u Nürnbergu”.

Politički komentator Jevgenij Satanovski rekao je: “Mislim da su nalog za uhićenje predsjednika Putina, koji je izdao ICC u Haagu, inicirali Amerikanci. Uvijek sam shvaćao da su sadašnji zapadnjački šefovi i cijeli njihov tim potpuno poludjeli, ali ne do te mjere!”

Prešao je u prijetnje: “Stigli smo sve do Berlina i Pariza prije. Razumijem da bi Haag bio na putu za Pariz. Ako ovako nastavimo, mogli bismo posjetiti i Washington. Predsjednik Biden gorljivo je odobrio nalog za uhićenje predsjednika Putina koji je izdao ICC u Haagu.”

Zbunjenost optužbama ICC-a nije spriječila Putinove propagandiste da oplakuju trenutnu — ne hipotetsku — pravnu opasnost s kojom bi se Donald Trump uskoro mogao suočiti na sudu.

Trumpov ruski biograf Kiril Benediktov rekao je voditelju Sergeju Mardanu da su Trumpove i Putinove okolnosti slične, budući da obojica nisu optuženi za najteže zločine. Na primjer, umjesto da bude optužen za genocid, Putin je optužen za “slanje djece u odmaralište”.

Benediktov je primijetio: “Moguće je da bi naš Donald h Trump mogao završiti u zatvoru zbog iste vrste zločina za koji su ljudi bili pušteni bez kaucije. Naravno, to je šokantno.”

Citirajući tweet Elona Muska , voditelj i njegov gost složili su se da bi “naš crvenokosi Donald” dugoročno mogao imati političke koristi od svog predstojećeg uhićenja.


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->