Benčić: “Vi ste mecena političke korupcije”; Plenković: “Nemoćni ste i jadni”

19 rujna, 2023 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zastupnici su se jutros, nakon dvomjesečne ljetne stanke, vratili na Markov trg i započeli jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora tradicionalnim aktualnim prijepodnevom. Karolina Vidović Krišto imala je prigovore na dnevni red koji su zastupnici dobili tek jučer, a vrlo brzo dobila je pet opomena i morala je napustiti sabornicu.



Ivana Kekin pitala je Andreja Plenkovića za očajne pokazatelje o smrtnosti od malignih bolesti u Hrvatskoj, gdje su troškovi veći nego drugdje u EU. Sada će se graditi i privatna Medicolova onkološka institucija, iza čega stoji država kao iza svog strateškog projekta, a vlasnik ima dubioznu poslovnu prošlost. ‘Ne plaća porez i ne poštuje zakone RH. U čijem je ovo interesu?’, pitala je.

Plenković je rekao da ne poznaje vlasnika Medicola, niti je to kriterij da se nešto proglasi strateškim projektom. ‘Smirite malo lažne izjave, jer vam to nije dobro’, rekao je Plenković, spominjući u tom kontekstu i ‘parking’ njezinog muža.

Smisao strateškog projekta nije financiranje, nego procedure, kazao je. Istaknuo je nabavu linearnih akceleratora koji će omogućiti preglede 180.000 stanovnika. To provodi Ministarstvo zdravstva.

 Stipan Šašlin pitao je ministra Olega Butkovića kada će se izgraditi dionica ceste od Belog Manastira do mađarske granice, a on je odgovorio da je preostalo pet kilometara i da je ugovor već potpisan. U cijesti će 5C koridor kroz Hrvatsku biti gotov 2025. godine.

Žarko Tušek pohvalno je govorio o Vladinim mjerama pomoći, a ministar Davor Filipović nadovezao se rekavši da je Vlada kroz sve svoje pakete mjera štitila standard hrvatskih građana, ali i poslovanje. ‘Pokazali smo kvalitetno upravljanje, koje su prepoznale i rejting agencije’, rekao je, podsjećajući što je sve predviđeno u petom paketu mjera.

‘Možete vidjeti da su Konzum, KTC i Tommy snizili vrijednost košarice za više od 70 eura’, kazao je, između ostalog.

Ljubica Lukačić pitala je ministra Marina Piletića o zakonu o inkluzivnom dodatku – koliko će se na njega još čekati. Drugo, zamolila ga je za statističke podatke u mirovinama. Ministar je rekao da će od 1. siječnja 2024. biti na snazi spomenuti zakon, kojim će se olakšati svakodnevica osoba s invaliditetom. Po pitanju umirovljenika, trajno je unaprijeđen njihov položaj, kazao je ministar, nabrajajući što je sve učinjeno u tom segmentu.

Odgovarajući na pitanje Marija Kapulice o sigurnosti, ministar Davor Božinović rekao je da će se o tome raspravljati sve konkretnije i na razini EU-a. Tu su klimatski fenomeni, ali i migracije. ‘U prvom mandatu anticipirali smo dio problema i napravili preustroj državne uprave. Sustav jest funkcionalniji, treba biti bolji’, kazao je.

Krešo Beljak rekao je da se približavaju izbori, a površno su regulirana pravila financijskih izvješća kandidata i stranaka, pa se posljedice događaju post festum, nakon rezultata izbora. ‘Svjedoci smo da je na prethodnim izborima bilo onih koji su potrošili stotine tisuća eura i postigli rezultate sa sumnjivim novcima’, rekao je Beljak. Plenković kaže da ne zna na koga Beljak misli. Na HDZ sigurno ne. ‘Recite na koga mislite, a tu bi nešto trebalo reći i Državno izborno povjerenstvo’, rekao je premijer.

Beljak kaže da misli na Domovinski pokret. ‘Optužuju vas da ste financirani i vi i oni od iste osobe’, rekao je Beljak. ‘Taj novac dolazi od mafije, ili od tajkuna ili od stranih agencija ili tajnih službi ili od ideoloških organizacija kako bi promovirale svoje ideologije u Hrvatskoj’, naveo je Beljak.

Na to je Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta rekao Beljaku da nije tako govorio prije nekoliko mjeseci, kada ih je zvao u koaliciju. Beljak je na to rekao da su oni njemu nudili koaliciju, a on je odbio zato što je on dokazano nepotkupljiv, a iza njih stoji mafija.

Davorko Vidović rekao je da se ovdje radi o sustavu upravljanja. ‘Klijentelizam nije počeo s vama, ali s vama i vašom Vladom debelo živi. Ako se ta paradigma klijentelističkog upravljanja ne promijeni, ako to ne bude prioritet svakoga od nas, nemamo što tražiti među modernim nacijama. Džaba nam Standard & Poor’s, druga cijev tunela, mjere – mi nećemo bit normalna i uređena država. O tome ja govorim’, rekao je Vidović.

Davorko Vidović pitao je Plenkovića šuti li o aferi Plin za cent zato što se možda ništa nije ni dogodilo. ‘Bila je to izmišljena afera, oporba, novinari. Nisu neki veliki novci. Je li to razlog za šutnju ili u pozadini stoji nešto sasvim drugo, što se pribojavam da jest, a to je da ta plinska afera nije eksces nego da je problem mnogo dublji’, kazao je Vidović.

Plenković je rekao da je to sada već četvrto pitanje na istu temu, te je opet krenuo nabrajati uspjehe Vlade. ‘Kontekst je krajnje banalan. Dogodio se propust koji se u trgovanju plinom ne događa jednom’, rekao je, prebacujući se opet na cijenu plina. ‘Nađete jedno odstupanje koje će zasjeniti sve. Ne dam to’, rekao je.

‘Sve što je dobro i što je spasilo standard građana, to je dobro. Vrtići i bolnice ne bi mogle platiti svoje račune. Ne dam da od megauspjeha Vlade… Ovo je bila greška, mi ćemo donositi odluke. Mogao bih i ja reći, svi su korumpirani: i Mrak Taritaš i Benčić i Beljak…’, rekao je.

Sandra Benčić kaže da nije očekivala tako veliku nervozu u odgovoru Andreja Plenkovića, ali isto tako nije očekivala da će organizirati ni paljbu od strane Hrvoja Zekanovića i Majde Burić, koji su se u međuvremenu oglasili. ‘Mogli ste i bolje’, kazala mu je.

 

#Aktualac (2). PVRH Andrej Plenković VS. Sandra Benčić Planinc (Ne Možemo): Vi iz oporbe nemate više kud, ne znate kako biste pobijedili #HDZ. Stoga ste u svojim briljantnim mozgalicama smislili novu „strategiju“ – bjesomučno ponavljate, bez ikakvih dokaza, da je Plenković korumpiran. Niste baš originalni, te su laži prije Vas plasirali i drug Grmoja i drug Rakar, a evo danas i Vidović Krišto i Mrak Taritaš. Politička sitnež – kad već nema nijednu korisnu ideju za 🇭🇷 – htjela bi uz tu perfidnu operaciju doći na vlast. No građani vide da ste patetični, jadni i nemoćni. S neospornim i brojnim postignućima iza sebe, HDZ će vas pobijediti – baš kao i prije! A Vaš doprinos napretku zemlje? Kada smo ulazili u 🇪🇺 lobirali ste da se Hrvatskoj nametne monitoring mehanizam, a i podržali ste tzv. deklaraciju o zajedničkom „hrvatsko-srpskom jeziku“!

Objavljuje HDZ – Hrvatska demokratska zajednica u Utorak, 19. rujna 2023.

‘Apsolutno je nemoguće da imamo svaki mjesec aferu tešku milijune ili milijarde, a da vi niste odgovorni i da na kraju, kada imate dokaze za političku odgovornost, te ljude ne smjenjujete nego ih ostavljate da mogu utjecati na dokaze.

Velika većina optužnica padne na sudu jer im vi dajete vremena. Barbarića ne želite ili ne možete smijeniti. Recite. S obzirom na njegovu poruku Vama, recite mi što kartate, pa ću vam pokloniti jedan špil,’ rekla je, referirajući se na pisanje Nacionala o tome da je šef HEP-a Frane Barbarić zaprijetio Plenkoviću da će ga povući iza rešetaka gdje će zajedno kartati.

Željko Reiner rekao je da ga ne smeta nepristojnost i kućni neodgoj onih koji kažu za premijera da je korumpiran, a sve bez dokaza. ‘Smeta me što lažu da ništa nije izgrađeno. Neka odu na Banovinu i vide’, rekao je.

Zaiskrilo je i među oporbenjacima. Katarina Peović rekla je da bi nazvala Nikolu Grmoju ‘drugom’ tek kad bi on to zaslužio, što nije lako.

Plenković je rekao da ni Benčić ni njeni kolege iz oporbe ne vide kako pobijediti HDZ, pa je nova strategija da je ‘Plenković korumpiran’. HDZ će pobijediti, rekao je Plenković.

‘Kad su sve adute ispucali, sad moramo staviti okvir, pa će kasnije nešto i naći. Ovo je lažna, perfidna operacija političke sitneži koja želi doći na vlast tako da lažno optužuje, i to koga – premijera’, rekao je Plenković, dodajući da ih sve štiti imunitet jer bi ih tužio.

‘Nemoćni ste, patetični, jadni. Evo Penava jedino može prigovoriti da smo u koaliciji s manjinama’, rekao je, nabrajajući potom kako je njegova Vlada premrežila Hrvatsku cestama. Ustvrdio je da je HDZ ispunio svoja predizborna obećanja.

 Sandra Benčić podsjetila je Plenkovića da su prošla tri mjeseca otkako su poznate činjenice u aferi Plin za cent, a direktor HEP-a ostao je na poziciji moći iako je odgovoran i trebao je otići. ‘Omogućujete da sakriva dokaze ili čini nova kaznena djela. Ovo je vaš klasični nacrt, hodogram kada se radi o aferi vaših ministara ili direktora. Dok USKOK ne dođe po njih, vi ih ostavljate na poziciji moći. Samim tim kako ste se odnosili prema pitanju političke odgovornosti onih koji su zaradili optužnice, vi jeste mecena političke korupcije u Hrvatskoj’, kazala je.

 Boris Milošević pitao je ministra Davora Filipovića o zaštiti rijeke Une, čija je priroda ‘prekrasna’, a ‘vrelo Une je najdublji krški izvor u Hrvatskoj, koji još nije izmjeren’. Ipak, Una u Hrvatskoj ne uživa zakonsku zaštitu, iako je ona u BiH nacionalni park. Mediji javljaju i da se tamo ispuštaju otpadne vode, pa zar ne bi bilo dobro imati park prirode Una?

Filipović je rekao da je potrebno napraviti stručne podloge za zaštitu, a zahtjev treba doći od lokalne i područne uprave. On vjeruje da će to ići u pozitivnom smjeru.

Andro Krstulović Opara pitao je ministricu Ninu Obuljen Koržinek za obnovu splitskog Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, a ona je rekla da je strašno da od 1991. taj muzej nema stalni postav te će se sad stvoriti uvjeti da se taj muzej završi.

 Mrak Taritaš kaže da nije ni očekivala odgovor na pitanje. ‘Na ovim prostorima bio je Milan Bandić, za kojega su rekli, pa je, krade, ali i nama daje. Vaš odgovor je na tom tragu’, kazala je Plenkoviću. Rekla mu je da on nije car, nego je on tu voljom i milošću hrvatskih građana kojima duguje odgovore.

Nikola Grmoja rekao je da Plenković govori o najjeftinijem plinu za građane, ali taj plin je zapravo najjeftiniji Pavlu Vujnovcu a ne građanima.

 Anka Mrak Taritaš pitala je Plenkovića za aferu Plin za cent. ‘Afera i dalje čeka epilog. Rekli ste da Hrvatsku ne trese ništa, to je bilo početkom srpnja. Onda ste rekli da ćete odluku donijeti kad Vlada odluči. Što ste u zadnja dva mjeseca radili da rasvijetlite aferu gubitka 14,8 milijuna eura? Tko će snositi odgovornost?’, pitala je.

Plenković govori o tome da je Mrak Taritaš stala na prorusku stranu kad je glasala protiv pomoći Ukrajincima. ‘Možda je taj primjer vaše čestitosti prema žrtvi bio pravi primjer vaše pozicije’, rekao je. A što se tiče same teme, ‘dogodila se greška, okej’.

Podsjetio je na cijene struje i plina, na to da je najpovoljnija cijena upravo u Zagrebu. ‘Imali ste Odbor, imali ste saborsku raspravu. Vlada neće donositi odluke na pritisak drugih’, kazao je.

Karolina Vidović Krišto kaže da Plenković govori nepovezano. ‘Postao je spiker trgovačkih lanaca. Barbarić mu prijeti, a Plenković ga nema snage smijeniti jer je ucijenjen’, rekla je i dobila treću i četvrtu opomenu te je morala napustiti sabornicu.

‘Dobivate i petu opomenu, ne možete ni sutra nazočiti sjednici Sabora’, rekao je Jandroković nakon što se Vidović Krišto nastavila buniti.

 

#Aktualac (1). PVRH Andrej Plenković VS. Ivan Penava (Domovinski zastoj): Bez potpore #HDZ nikada ne biste postali gradonačelnik #Vukovar! Nakon što ste cijelu karijeru gradili u HDZ-u, stranci koja Vas je stvorila, odjednom ste tako briljantno prosvijetljeni da nasrćete na sve uspjehe naše #VladaRH. A prije ste ih na sva usta hvalili, sve dok na unutarstranačkim izborima niste uvjerljivo izgubili za zamjenika PHDZ. Osim toga, licemjerno prešućujete lako provjerljive činjenice: u ovom smo mandatu za Vukovar ugovorili razvojno-socijalne projekte u vrijednosti 174 milijuna €, proglasili 18. studenog blagdanom, a #VU mjestom posebnog pijeteta, dali za Vodotoranj 2.5 mil. € iz Fonda za obnovu Grada Vukovara – čija sredstva Vlada Republike Hrvatske kontinuirano povećava. Ulažemo milijune u zdravstvo, gospodarstvo i poljoprivredu, a vratili smo i pobjedničku #Hrvatskavojska u Grad Heroj 🇭🇷. Svojim crnim i depresivnim komentarima nećete moći zakriliti istinu & naša postignuća!

Objavljuje HDZ – Hrvatska demokratska zajednica u Utorak, 19. rujna 2023.

Ivan Penava upućuje pitanje premijeru Andreju Plenkoviću, tvrdeći da se Hrvatska razara zbog depopulacije. S obzirom da konac djelo krasi, na kraju mandata prvi put od nastanka države, Slavonija ostaje bez svojih izbornih jedinica, rekao je Penava. ‘Bili ste prisiljeni proširiti izborne jedinice jer ste razorili Slavoniju. Zašto to radite?’, pitao je Penava.

Plenković odgovara nabrajajući sva postignuća i projekte Vlade u Slavoniji, između ostalog i povratak Hrvatske vojske u Vukovar, 16 milijuna eura za zdravstvo, riješeni imovinsko-pravni sporovi, darovane nekretnine, ulaganja u bolnicu…

‘A gdje ćete vi glasati ako ne u svojoj izbornoj jedinici? Proširili smo je da ne biraju manje zastupnika’, kazao je Plenković.

‘Vi ste nervozni jer ste u korupciji, ali to vam ne daje za pravo da blokirate rad Hrvatskog sabora’, kazala je Vidović Krišto, a Jandroković je rekao da je to bio klasični politički govor.

Opomenu je potom dobio i SDP-ov zastupnik Arsen Bauk, koji se javio zbog povrede Poslovnika u kojem piše da zastupnici mogu postavljati pitanja ministrima, a u sabornici nema ‘najaktualnijih’ ministara Gordana Grlića Radmana, Marije Vučković i Marija Banožića.

R.I. /Foto: Sabor.hr

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->