BEROŠ: Od jučer 6 mrtvih! U Hrvatskoj 54 nova slučaja, ukupno 1704

14 travnja, 2020 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. Od jučer su novozaražene 54 osobe, ukupno 1704,  šest osoba je preminulo.



– U protekla 24 sata imamo 54 novodijagnosticirana bolesnika od covida-19, što daje brojku od 1704 bolesnika u Hrvatskoj”, rekao je novinarima ministar zdravstva Vili Beroš. Od jučer je preminulo šest osoba. ”To pokazuje da je ovo smrtonosna bolest”, rekao je Beroš

Ministar je rekao da su svi preminuli imali kronične bolesti i patološka stanja.

– Preminuo je jedan bolesnik, 1960. godište u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, u Rijeci ženska osoba 1951. godište, u Splitu ženska osoba 1935. godište iz Doma za starije osobe, muška osoba 1941. godište iz Doma za starije osobe u Dicmu, i u Dubrovniku dvije osobe 1939. i 1946. godište, rekao je ministar. Objavio je da se ukupno oporavilo 415 ljudi.

Ministar Beroš osvrnuo se na broj zaraženih i broj umrlih diljem Europe. Naveo je da Španjolska i Italija imaju najveću stopu smrtnosti. Hrvatska ima 1,82 posto smrtnost.

– To pokazuje da naš sustav nije preopterećen. Trend povećanja broja zaraženih i dalje je prisutan u Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Silazni trend je u Sloveniji.

Ministar se osvrnuo i na digitalnog asistenta Andriju rekavši kako je između ostalog cilj i osvještavanje mladih, a koji će djelovati edukativno te putem određenih instrukcija provoditi asistirana samoanaliza.

– Da vidimo koji simptomi jesu, a koji nisu prisutni. Ovisno o nalazu, Andrija će preporučiti što učiniti i kome se javiti. Vrlo personalizirana informacija. Građani će putem Andrije moći dostaviti i podatke dežurnim epidemiolozima. Taj kanal ne može zamijeniti mjere Stožera – rekao je ministar zdravstva.

Na novinarsku konstataciju da je ovaj broj umrlih najveći dosad, obratio se šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

– Dogodio nam se proboj virusa u splitski dom za starije, s velikim brojem oboljelih i morali smo reagirati vrlo brzo i snažno. Razmišljali smo jesu li propisane mjere dovoljne, pa smo donijeli i neke nove. Sve je rađeno u trenutku događaja u Splitu. Sada su u tijeku korekcije i modifikacije mjera. Većina mjera, osim da se zaposlenici dijele u grupe po sedam dana, to se provodi osim tamo gdje to nije moguće. Moramo precizno saznati koliko domova može prijeći na takav način rada, do tada je ta mjera preporuka.

Ministar Beroš ponovno je morao odgovarati na pitanje o manjim plaćama, kao i na “usmeni savjet da se prekovremeni pretvaraju u slobodne dane”.

– Da bi konačno riješili to pitanje donio sam odluku koja je potpisana 2. travnja, koja  u stavku 4. opisuje određivanje slobodnih dana umjesto uvećanja plaća. Pročitat ću tu uputu. Mogućnost odobravanja slobodnog dana radniku umjesto plaće za prekovremeni rad regulirano je kolektivnim ugovorom. Propisano je da poslodavac obavezno mora svakom radniku platiti prekovremeni rad. Ako radnik to želi, poslodavac će dati slobodan dan na njegov pisani zahtjev. Bez zahtjeva radnika to je nemoguće. Mislim da je to jasno napisano i molim sve ravnatelje ustanova da se drže upute.

Na pitanje o nedostatku opreme i nekorištenju maski u domovima, Beroš je rekao:

– Koliko je nama poznato Stožer je distribuirao opremu na teren. Koristi li se ona, to je teško reći jer nismo bili u kontroli. Nakon ovog vašeg pitanja ćemo tu informaciju preko inspekcije i terenskih službi doznati. Ako zaštitne opreme nedostaje, dodatno će se distribuirati. Mislim da nema nedostatka, ali to ćemo provjeriti na terenu.

Govoreći o skrbi o ljudima koji su kod kuće, a pozitivni su, te ih odbijaju laboratoriji, Beroš je kazao.

– Ljudi koji su na kućnom liječenju, kliničari su im odredili gdje će se liječiti. Imaju blage simptome ili ih nemaju. Ako ne trebaju neku hitnu pretragu, moraju ostati kod kuće. Ako im je potrebno, mogu to iskomunicirati sa svojim liječnikom ili kliničarom. Svi pozitivni su u bazi podataka.

Dodano je da je Ministarstvo socijalne skrbi dobilo interventnim putem zaštitnu opremu koja je poslana domovima. U nedjelju je iz Kine stiglo 60 tona, oko 13 šlepera ili 9600 kutija opreme, koja je jučer razvezeno prema Slavoniji, Dalmaciji, Istri i Zagrebu te se danas distribuira u sve ustanove kao i staračke domove i sve objekte socijalne skrbi. Svi će imati dovoljno opreme, rekli su iz Stožera, pozvavši sve da opremu i koriste.

Berošu je postavljeno i pitanje ispravnosti statističke usporedbe s drugim zemljama, s obzirom an broj stanovnika, testiranih…

– Idealnog modela nema. Moramo se nekako komparirati. Broj umrlih i oboljelih su egzaktni. Više se bavimo mjerama nego samom statistikom. Ovo nije najtočnije, ali je najrelevantnije.

Osvrnuo se na to i Capak.

– Broj oboljelih i stopa na milijun stanovnika je vrlo usporediv parametar. Drugo bi bilo kad bi rekli broj oboljelih samo, ali stopa na milijun stanovnika je apsolutno usporediva, kao i smrtnost, udio umrlih od onih koji su ukupno oboljeli. Drugo je broj testiranja. To je sredstvo, a ovo je cilj i naši rezultati. Kontinuirano imamo oko 10 posto pozitivnih na broj testiranih, neke zemlje imaju 1 posto. Možda su previše novca potrošili na testiranje. Naš je rezultat među boljima u svijetu.

Beroš se osvrnuo i na pitanje legaliteta Stožera.

– Za kojeg ministra mislite da bi bio najbolji u suzbijanju bolesti? Mislim da je to ministar zdravstva, bez obzira na to što ja sad obavljam tu dužnost. Osim mene u Stožeru je i  pomoćnica Vera Katalinić Janković, ona je ranije bila kod kuće. Neovisno o tome, kao ministar moram prisustvovati radu Stožera, moja aktivnost se očekuje. Sve naše odluke temeljene su na zakonu koji ćemo sutra i modelirati jer je ovo nova bolest koja dosad nije bila poznata civilizaciji. Odgovore smo morali u trenutku naći, na tome još uvijek radimo. Sve što je učinjeno bilo je u cilju spašavanja ljudskog života i na dobrom smo putu. Zašto nisam član Stožera? Riječ je o određenom Pravilniku, nisam pravnik. Ovisno o ugrozi, angažiraju se odgovarajući stručnjaci, poput profesorice Markotić, docenta Capaka, mene…

Reagirao je i Davor Božinović.

Negdje 18. ili 19.3. izvršena je nivelacija Zakona o sustavu civilne zaštite koja je prošla bez rasprave u Saboru, gotovo konsenzusom – rekao je objasnivši da se u različitim situacijama angažiraju svi koji su potrebni, od policije, vatrogasaca, vojske u vrijeme potresa… Stožer sve koordinira i u situaciji bez presedana, rekao je, angažira one koji su najkompetentniji.

Dodao je da su poduzete mjere uspjele spriječiti eksponencijalni rast čime je zaustavljen scenarij kakav se može vidjeti u inozemstvu.

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->