Božinović o ublažavanju mjera: ‘To su spekulacije, neka će biti točna, neka ne’

17 veljače, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Na konferenciji za medije Stožera civilne zašite ministar Davor Božinović ponovio je da sada ne može ništa konkretno reći o mogućem popuštanju mjera od 1. ožujka, te da će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji.Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da će struka reći je li moguće nekim drugim putem dobiti rusko cjepivo za Hrvatsku.

“U posljednja 24 sata zabilježena su 502 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2219. Među njima su 884 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 82 pacijenta.  Preminulo je 18 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 238501 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 5375 preminulo, ukupno se oporavilo 230 907 osoba od toga 224 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11 050 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 282 357 osoba, od toga 7 348 u posljednja 24 sata”, izvijestio je Stožer.

Epidemiolog Bernard Kaić izvijestio je o epidemiološkoj situaciji.

“Još uvijek je u blagom padu broj novootkrivenih osoba. Incidencija nam je 119, na dobrom smo mjestu. Samo Finska i Danska imaju nižu stopu”, kazao je Kaić. “Jako je važno znati koliko se testira stanovnika. Hrvatska je u prošlom tjednu po broju testiranja imala nisku razinu, a ako se gleda postotak pozitivnih Hrvatska je na polovici. Samo tri zemlje EU testiraju manje od Hrvatske.

To govorim zbog toga što se u struci govori da je situacija dobra, i maltene dođe do toga da zašto ne popustimo mjere. Međutim kada se gleda i postotak broja testiranih i broj pozitivnih odgovor ostaje da Njemačka ima bolju epidemiološku situaciju”, rekao je.

Rusko cjepivo – čekamo li odobrenje EMA-e

“Od početka naglašavamo sigurnost i učinkovitost. Počeli smo ozbiljnije razmišljati o tome nakon što smo dobili informacije. Optimalno bi bilo da svako cjepivo ima odobrenje EMA-e. To je na našoj regulatornoj agenciji, struka će nam reći je li moguće nekim drugim putem dobiti rusko cjepivo za Hrvatsku”, kazao je Beroš.

“Kad naša agencija procjeni ona može neovisno dati odobrenje. Optimalno bi bilo da EMA izda priopćenje, ali za to će biti neki rok”, dodao je. HALMED će sve procijeniti. Što se tiče broja doza, i to će struka odlučiti, dodao je.

Mjere

“Sve vezano za daljnja popuštanja smo iskomunicirali u mjeri kada je to primjereno. Sada je drugi treći dan od primjene novog seta mjera i treba vidjeti hoće li to imati utjecaj na dnevnu epidemiološku sliku. Možemo govoriti o blagom padu. Još uvijek držimo taj ritam i nadam se da će to uspjeti, a to nam otvara mogućnost razmišljanja o novim mjerama. Bilo je više izjava iz istarskog Stožera.

Nije problem lokalna inicijativa, no kad se najavljuju mjere onda je dobro to iskomunicirati s Nacionalnim stožerom. Mi svaki dan dajemo poruke optimizma. Mi ne znamo kakva će nam biti situacija 28. veljače.  Znači mi ćemo pred 1. ožujka biti u poziciji da promišljamo možemo li i što dalje popuštati. Nadam se da nećemo morati razmišljati hoćemo li morati nešto zaoštravati”, kazao je Davor Božinović.

“1.3. tko god vam nešto rekao na bilo kojoj razini, taj vam ne govori nešto oko čega je postignuto suglasje. To su još uvijek spekulacije. I taj cijeli niz spekulacija, neka će biti točna, a neka netočna”, rekao je Božinović.

Izvješće o cijepljenju

“Zatražio sam izvješće o cijepljenju iz svih ustanova. Izvješća pristižu. Formirano je povjerenstvo od 10 članova. Ako se nađu nepravilnosti to će se provjeravati. Ako je bilo stručnih pogrešaka onda se to upućuje Komori, a ako bude neke kaznene odgovornosti uputit će se nadležnom tijelu. To će sve biti dostupno hrvatskoj javnosti”, kazao je Beroš dodajući da je rok tjedan dana za ta izvješća.

PCR je zlatni standard za praćenje broja oboljelih, kazala je Alemka Markotić. “Broj hospitaliziranih pada na dnevnoj bazi i prati ovaj pad osoba koji su testirani PCR metodom. Vrlo smo transparentni”, dodao je Beroš.

Pribrajanje antigenskih testova

“Dijagnostika uključuje podatke o bolesniku, rezultate njegovog testa. simptome, kronične bolesti koje eventualno ima, vi u nekim stanjima možete imati neke testove koji će biti pozitivni čak i kod nekih sofisticiranijih testova. Upravo zato što smo zauzeli jedan kurs a to je da se za praćenje situacije uzima zlatni standard a to je PCR test. Uvijek morate uzeti i druge stvari i onda se procjenjuje”, kazala je Markotić.

“Nama je važno da smo treći najbolji po incidenciji u EU. Konstatirali smo i kada smo bili najgori. Treći najgori po testiranjima ne bih htio polemizirati sa strukom, no to ne znači nužno da je adekvatan primjer najgori. Vi ste imali Slovačku koja je testirali nekoliko milijuna ljudi, a nigdje nije to bilo prikazano”, kazao je Božinović.

Na raspravu o tome po čemu smo najbolji a po čemu najgori osvrnuo se Kaić “To ne znači da smo najgori, već smo četvrti po broju testiranja. Taj podatak je vrlo teško istraživati jer ne znamo koga oni testiraju. Ono što je najkorisnije je stopa pozitivnosti, a po tome smo na sredini EU”, dodao je Kaić.

Na pitanje o misi u Zagrebu i sprovodu Miroslava Tuđmana, Božinović je rekao da nije bilo kršenja mjera.

Dolazak turista koji imaju svoje nekretnine u Hrvatskoj za Uskrs

“I o tome će se intenzivnije razmišljati. Mi smo objasnili zašto ne možemo ništa konkretno najavljivati do 1.3. Sigurno da ćemo razmišljat i ako ne bude nekakvih iznenađenje povećanja broja zaraženih izaći ćemo u susret našim dragim gostima”, dodao je.

“Mi paketom nazivamo set mjera onda kada ih donesemo unaprijed vam ne možemo govoriti o paketu. Svi pratite situaciju, znate što je otvoreno, što je ostalo pod restrikcijama i ako situacija bude išla ovako onda ćemo razgovarati o tome. Ne želim najaviti nešto”, naglasio je Božinović. “Mi ne želimo da dođemo u kontradikciju samim sa sobom”, dodao je.

Inicijativa istarskog Stožera

“Nije problem lokalna inicijativa, dapače, ali kad se najavljuju nove mjere, onda ih treba iskomunicirati unutar jednog stožera, s drugim stožerima. Ne možete o strateškim pitanjima, o upotrebi cjepiva, odlučivati na lokalnoj razini bez konzultacija s nacionalnim stožerom

“Ne znam kako da odgovorim baš ovako kako vi hoćete. Ja vam dajem kontekst. Želim i ja puno toga, ali ne dobijem”, kazao je Božinović na pitanje novinara o tome je li izjava istarskog Stožera da će otvoriti terase politikantstvo ili loša komunikacija.

Hina/Foto: pxll


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •