BRNITELJI: Nećemo mirno gledati rušenje ploče HOS-ovcima, ovo je tek početak

28 kolovoza, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Savez udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga (SUDHOS) u ponedjeljak je u Osijeku od premijera Andreja Plenkovića zatražio da zaštiti pripadnike HOS-a, sve hrvatske branitelje i dragovoljce te čast i poštenje pripadnika HOS-a, čija se imena nalaze na spomen-ploči u Jasenovcu.– Mislim da je vrijeme da se stane. S ovog mjesta zahtijevam, tražim i molim podršku premijera Plenkovića da nas zaštiti. Dokazao je u svojoj političkoj karijeri kao predsjednik Vlade da ima stavove, pokazao se kao državnik, stao je iza ministra Marića kad je u pitanju bilo hoće li pasti hrvatska Vlada, stao je iza jednog čovjeka zato što je štitio njegov dignitet i nije dao da ga proglase lopovom. Tu mu skidam kapu i zato tražim da podrži i zaštiti pripadnika HOS-a.

Ovo je samo početak, vrh sante leda, molim ga da zaštiti sve branitelje, dragovoljce. Tražim da zaštiti jedanaest nevinih, da zaštiti čast, poštenje momaka čija smo imena stavili na jednoj malenoj ploči u Jasenovcu. Neka ima pijetet prema njima kao mrtvima, neka ih se ne dira, neka ih se naziva fašistima  – poručio je iz Osijeka Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga.

Javni apel pod nazivom “Zaštita vrijednosti Domovinskog rata – spomen-ploča poginulim hrvatskim braniteljima u Jasenovcu”, uputio je u društvu Đure Glogoškog, predsjednika Udruge stopostotnih HRVI I. skupine i Miljenka Kolobarića, predsjednika Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

–  Sebi neki daju snagu, hrabrost, odlučnost i dijele nam moralne lekcije, viču da su ustaše. Neće nas uvući u 1941. Neće nas uvući ni u 1945. HOS je nastao 1991. iz prijeke potrebe. Bili smo jedna od “kičmi obrane” u Domovinskom ratu, obrane Republike Hrvatske. Otišli smo dragovoljno, ginuli, izranjavani, borili se, poslije sudjelovali u drugim postrojbama HV-a u veličanstvenim akcijama i u Oluji, i Bljesku, više od 700 poginulih, 6000 pripadnika HOS-a. Nećemo to dopustiti – nastavio je.

Ako ih ne vole, rekao je, ne moraju ih vrijeđati. Uporište imaju u zakonu, ali prije svega imaju, istaknuo je, moralno uporište.

– Ovi koji su do 1996. ili 1997. bili u Frankfurtu, Stuttgartu, onaj tko nije vidio kako ginu djeca na tržnici kad je bombardirano, njima poručujem da nećemo sjediti i gledati kako skidaju ploču. Upotrijebit ćemo sva legalna sredstva, ako treba izaći i na referendum, obratiti se međunarodnim sudovima. Fašisti su osnivali koncentracijske logore, proganjali, ubijali.

Ni jedan ratni zločin postrojba HOS-a nije počinila 1991. Ponosni smo na to. Prema svim konvencijama vodili smo rat, ni jednog zarobljenika nismo ubili, nikog nismo mučili, lišavali slobode. I sad ti koji su izašli iz jazbina nas nazivaju fašistima. Skidamo rukavice, neka nas ostave na miru.

Vrijeđa li se naše dostojanstvo kada se u Puli pleše užičko kolo, a ne može Thompson održati koncert?

Vrijeđa li se moje dostojanstvo kad u Kumrovcu orgijaju s harmonikama, peku janjce i proslavljaju 25. svibnja; kad u Srbu slave pokolj nad hrvatskim življem?

Neka se zamisle, neka ostave 1941. na miru, neka se bave gospodarstvom, neka se bave time da moj sin ne mora ići u Njemačku raditi da bi mogao preživjeti. Djeca hrvatskih branitelja, nažalost, najčešće odlaze trbuhom za kruhom – istaknuo je.

Pojedine izjave gospodina Štromara, gospodina Radina i gospodina Pupovca vrlo su opasne. U tim izjavama govore da su obilježja HOS-a – legalnih postrojbi u Domovinskom ratu, fašističke oznake.

Nije problem što to govore Štromar, Radin i Pupovac, problem je što to govore saborski zastupnik, potpredsjednik Hrvatskog sabora i potpredsjednik hrvatske Vlade. Očekujemo od predsjednika Sabora i Vlade očitovanje je li to stav hrvatske Vlade i hrvatskog Sabora. Očekujem od predsjednika Vlade da se očituje je li izjava gospodina Štromara stav hrvatske Vlade. Ako nije, vjerujem da znamo kako će postupiti – izjavio je Đuro Glogoški.

– Devedeset njih s osječko-baranjskog područja koji su zadužili oružje 1991. i sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku – vjerojatno su oni antifašisti. Mi znamo što piše u zakonu i ustavima i tko je izvršio agresiju na RH. Između ostalih, i velik dio pripadnika srpske nacionalne manjine.

Koga zastupa Pupovac zastupa u Hrvatskom saboru?

–  Nismo primijetili da je otišao kod obitelji ijednog hrvatskog branitelja koji je poginuo u Domovinskog ratu, a koji je pripadnik srpske nacionalne manjine. Jedina njegova zaštita u hrvatskom Saboru jest zaštita onih koji su sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku. Nažalost, oni koji nas vraćaju u ideologiju prošloga vremena, to su oni koji ne žele da se u Hrvatskoj gradi budućnost. Hrvatski branitelji imaju jasan stav, znaju zašto su išli u Domovinski rat.

Ne želimo da političke ucjene, politički interesi i trgovina idu preko leđa hrvatskih branitelja.

Gospodo političari, zaboravite to. Pitaju me mnogi imamo li opciju B ako se ne očituju predsjednik Vlade i predsjednik Sabora. Ne samo da imamo B, imamo i opciju C. Ono što je sigurno jest da ćemo zaštiti hrvatske branitelje i dostojanstvo Domovinskog rata i krajnje je vrijeme da to učine institucije hrvatske države – rekao je Glogoški.

Na upit novinara što podrazumijeva pod “opcijom B” i “opcijom C”, rekao je kako će o tome kada dođe vrijeme. dodavši da su obje opcije – zakonite.

Bezrezervnu podršku, kazao je Miljenko Kolobarić, pripadnicima HOS-a, “legalne i legitimne postrojbe” daje i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi

– Godina je 2017. Devedesetih smo svi koji smo to htjeli stali u obranu Republike Hrvatske. Mi, koji smo bili na ovoj strani, bili smo na ovoj strani, nitko nije gledao na oznake. Pod tim oznakama naši su suborci HOS-a ginuli, bili ranjavani, stradavali, plakali s nama i veselili se. Da je bio netko i sa zvijezdom s ove strane, gdje smo se branili, to ne bi nitko ni zamijetio.

U tom periodu trebalo je obraniti i ostati živ, pogotovo u istočnoj Slavoniji. Ja bih napravio referendum da se zakonom zabrani uopće spominjanje ikakvih totalitarnih režima i Drugi svjetski rat u Saboru, da se samo baziramo na 1990. i Domovinski rat jer hrvatska država postoji od Domovinskog rata.

Napalo se na jednu ploču naših poginulih prijatelja koji veze nemaju ni s kakvim totalitarnim režimima, koji su jednostavno stali u obranu RH i ginuli pod tim znakom, a to tada nikome nije smetalo. Uvijek nekome nešto smeta. Poručio bih onda Štromaru, Pupovcu i ostalima da izbace onda i veliko slovo “U” iz abecede, da izbace našu novčanu jedinicu kunu, ime Ante, šahovnicu – naveo je Kolobarić.

Poručio je premijeru da će poštovati odluke hrvatske Vlade i Sabora, no moli da ih se ne proziva fašistima.

– Da smo bili fašisti, bili bismo s druge strane i ubijali hrvatsku djecu i granatirali hrvatske gradove i sela. Pripadnici svih nacionalnih manjina ginuli su s nama, pa tako i u HOS-u. Strašno je da to moramo spominjati 2017. – zaključio je Kolobarić.

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •