DOKUMENTI TAJNE SLUŽBE SRBIJE: Glavni progonitelj Hrvata u Hrtkovcima nije bio Šešelj nego Milan Žilić, Srbin iz Zagreba

16 svibnja, 2018 maxportal

Vojislav Šešelj je na mitingu Srpske radikalne stranke u Hrtkovcima 6. svibnja 1992. godine, pročitao spisak od 17 “nelojalnih” Hrvata, koji su odmah morali iseliti iz svojih kuća.



To se smatralo početkom progona Hrvata iz tog vojvođanskog mjesta, koji su u njemu tada činili većinu stanovništva. Danas u Hrtkovcima živi 80 posto Srba. Snimak mitinga u Hrtkovcima je jedan od dokaza temeljem kojih je Šešelj osuđen na 10 godina zatvora.

Maxportal je posjedu dokumenata srpske tajne službe (Državna bezbednost Srbije) koji su datirani 11. svibnja 1992. godine, pet dana nakon što je Srpska radikalna stranka održala miting u Hrtkovcima.

U uvodnom dijelu izvješća Državne sigurnosti, odsjek Ruma, objašnjeno je da cilj mitinga psihološki pritisak na Hrvate u Hrtkovcima kako bi se iselili. Na skupu je bilo oko 700 Šešeljevaca, među kojima veliki broj porijeklom iz Virovitice, Podravske Slatine i Slavionske Požege.

Miting je otvorio Milan Žilić, iz Zagreba, podsekretar Srpske radikalne stranke u Hrtkovcima:

“Govoreći kako su Hrtkovci iznjedrili veliko zlo Žilić je poimenično navodio hrvatske obitelji: Braća Grdić, braća Stepić, braća Cindrić, Brašo Mladen, Markuš Mata, Šoštarić Ivica, gospoda Portner, Meneti i drugi opredijelili su se za MUP i ZNG Republike Hrvatske.

Prema njegovim riječima Puškarić je navodno poginuo u ustaškoj raciji u selu Žujevcu na Baniji. Navodno se nitko iz sela nije oglušio o traženje Rimokatoličke crkve, svećenika Nikole Kraljevića i Ilije Grizelja za pomoć ustašama iz Komareva kojima je sakupljeno 300.000 DM.”

Žilićevo izlaganje praćeno je uzvicima “Ustaše napolje”, “Ovo je Srbija”, “Hrvatima nije mjesto u Srbiji”

Kako je djelatnik Držane bezbednosti Srbije opisao nastavka skupa i Šešeljev govor pročitaje u originalnom dokumenti s tog skupa:

 

 

 

 

 

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->